Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Як зберегти міцність своїх зубів

Чи виключати з харчування солодкі булки, воду з фтором і гарячу їжу

Бережемо емаль змолоду
Бережемо емаль змолоду

Наші зуби покриває тверда і прозора пластина – емаль. Це тонка, але при цьому найтвердіша тканина нашого організму, яка захищає зуби від ушкоджень, а також надає їм блиск і красу. Кожна людина, що бажає зберегти своє здоров'я, повинна дбати про стан зубів, і в першу чергу – про те, щоб зубна емаль залишалася цілою і неушкодженою. Адже найменша тріщина в ній змінює її якість, призводить до відколів, а згодом – до карієсу.

Як зберегти зуби здоровими і що робити, якщо вберегти захисну пластину не вдалося, розповість стоматолог вищої категорії, заслужений лікар України, к.м.н., доцент кафедри щелепно-лицевої хірургії та стоматології Української військово-медичної академії Рафік Камалов.

НЕ ЗАШКОДИТИ: ЇМО СИР І НЕ ГРИЗЕМО ГОРІХИ

Теоретично зберегти емаль в цілості легко, але на практиці це вдається не завжди.

КАЛЬЦІЙ. Всім відомо, що емаль на 35% складається з кальцію. А значить, в щоденному раціоні повинні бути страви, що містять цей елемент (сир, сир твердий, кунжут). Всі знають про це просте правило, але не всі його дотримуються. А значить, і ризикують станом емалі і здоров'ям зубів.

ЖЕСТЬ. Другий ворог емалі – механічне пошкодження. Причин у нього може бути багато: стрімкий ворожий хук, фанатична (агресивна або тривала) чистка зубів або чистка особливо жорсткою щіткою, абразивні (дряпаючі) пасти і порошки, шкідлива звичка відкривати пляшки зубами, гризти горіхи і насіння, ласувати твердими ірисками, перекушувати нитки, пробувати монети на зуб. Після таких експериментів емаль стирається, стає шорсткою, на ній з'являються тьмяні сіро-білі плями, потім емаль починає частково відколюватися. А значить, не за горами карієс і крошення зубів.

ГАРЯЧО І ХОЛОДНО. Але частіше за інших зубній емалі шкодить звичка поглинати дуже холодні або дуже гарячі страви. А вже змішувати двох температурних ворогів під час однієї трапези і зовсім величезне зло: емаль тріскається, потім сколюється. Наступний етап – карієс.

КИСЛОТА. Не можна забувати і про значення складу слини. Якщо її кислотно-лужний баланс порушується, емаль починає потроху руйнуватися. Причинами таких змін в слині може бути пристрасть до солодких і кислих блюд, захворювання шлунково-кишкового тракту, порушення обміну речовин, а також аутоімунні хвороби і алергії.

АНТИБІОТИК. Антибіотики тетрациклінового ряду рятують від бактеріальних інфекцій, але при тривалому вживанні шкодять емалі, оскільки порушують РН-середовища в ротовій порожнині і баланс мікроелементів в слині.

ФТОР. Цього елемента в емалі 17%, а надлишок його чреватий виникненням такого явища, як крапчата емаль (флюороз). Помітити його неважко: колір емалі змінюється, на зубах з'являються плями і вибоїни. Причина такого явища – надлишок фтору у воді. Важливо знати, що в Україні найбільш фторована вода зустрічається в західних регіонах.

КОЛІР. Навіть якщо емаль не руйнується, а лише жовтіє або сіріє, не загрожуючи здоров'ю зубів, краса усмішки втрачається, настрій падає. Трапляється таке у курців, а також любителів яскраво забарвлених напоїв і страв. "Мені що, борщ не їсти і кави не пити?" – Запитаєте ви. Звичайно, їжте, тільки після обіду не забувайте полоскати рот і двічі на день чистити зуби.

СМАЧНІ ВОРОГИ ЕМАЛІ

  • Фруктова кислота, яка міститься в цитрусових. 
  • Порошкова лимонна кислота. 
  • Газована вода. Саме в ній містяться настільки шкідливі для емалі фториди. 
  • Фрукти, ягоди (малина, полуниця, ожина, смородина), овочі (буряк) і червоне вино. Вони хоч і ненадовго, але забарвлюють емаль і позбавляють шикарної усмішки. 
  • Цукор, цукерки, шоколад та інші солодощі створюють поживне середовище для шкідливих бактерій і змінюють РН слини. 
  • Живильні (спортивні) і енергетичні напої – вони окислюють слину.

ПРОФІЛАКТИКА

Щоб зберегти зуби здоровими і вберегти емаль, потрібно дотримуватися простих правил.

СТОП УДАР. По-перше, не варто робити того, що може пошкодити зубну емаль. Як мінімум, перестаньте використовувати зуби замість штопора.

РАЦИОН. Не забувайте включати в раціон яйця, молочні і кисломолочні продукти (особливо сир і твердий сир), рибу, сирі овочі.

МАСАЖ ЯСЕН. Ця проста процедура покращує кровообіг. Масаж проводиться пальцями.

ПОВЕРНУТИ КОЛИШНЄ: ФТОР І ВІНІРИ

Причини пошкодження зубної емалі слід знати назубок для того, щоб постаратися її зберегти. Самостійно відновлюватися вона не може, і щоб повернути колишню красу зубів, доведеться потрудитися і звернутися до стоматолога.

ФТОР. Якщо стоматолог визначить, що стан зубної емалі змінився через надмірний вміст фтору, слід, по-перше, поміняти зубну пасту, а по-друге, підібрати метод, що дозволяє відновити стан емалі. Якщо стан зубів викликаний недоліком фтору, стоматолог може рекомендувати спосіб збагачення їм – фторування. Воно буває декількох видів: з допомогою паст, які містять фтор або спеціальної капи, наповненою гелем з фтором (її слід надягати на ніч). Ціна – від 50 грн. Другий спосіб – стоматологічне аплікаційне фторування за допомогою нанесення на емаль прозорих лаків, які містять фтор (коштує від 250 грн).

ДАЄШ МІНЕРАЛИ. Якщо справа не тільки у фторі, а й у втраті кальцію і фосфору, застосовують метод ремінералізації: на зуби (на ніч) надягають пластину, насичену відсутніми елементами, або покривають спеціальним засобом, що містить мікроелементи, необхідні для блиску і міцності емалі. Вартість – від 450 грн.

ВІНІРИ І ЛЮМІНІРИ. Красивими словами називаються тонкі пластинки, які наклеюють на фасад зубів після попередньої обробки. Спосіб цей дуже популярний, тому що дозволяє приховати навіть найсерйозніші дефекти і на довгі роки повернути гарну посмішку. Вартість – від 900 грн за один зуб.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів