Вікова макулярна дегенерація (ВМД) – вікові зміни сприймає світло поверхні ока, займає серед усіх причин сліпоти друге місце в розвинених країнах і третє місце в світі. Сьогодні в Україні близько мільйона людей старшого віку мають більш-менш виражені прояви цього захворювання, пов'язані з порушенням обмінних процесів в сітківці ока, пише likar.info.
Завдяки науковим дослідженням, яке проводилося протягом останнього десятиліття, вчені стали краще розуміти процеси, що відбуваються в сітківці ока людини і фактори, які на них впливають.
Вітаміни для очей
Виявилося, що для підтримки нормального зору людині необхідний цілий набір біологічно активних речовин рослинного походження (каротиноїдів) та мінералів.
Найвідомішими серед каротиноїдів є бета-каротин, лікопін, лютеїн, нейроспорін і деякі інші. Найбільш важливі каротиноїди для нормальної роботи передміхурової залози, легень, печінки, шкіри і сітківки ока людини, де їх концентрація найбільш велика. Зокрема лікопін, основним джерелом якого в раціоні людини є томати, бере активну участь в обмінних процесах в клітинах содудістой оболонки, райдужки, сітківки та інших утворень людського ока, а також в процесах світосприйняття. Крім того наявність достатньої кількості лікопіну в раціоні людини значно знижує ризик захворювання на рак простати.
Однак одних каротиноїдів для функціонування сітківки мало. Вивчення впливу мікроелементів селену і цинку, а також вітамінів А і Е і С дозволило констатувати поліпшення зору при їх прийомі в лікувальних цілях.
Такий ефект можна легко пояснити, оскільки вітамін А входить до складу зорового пігменту родопсину, а дефіцит цинку призводить до поганої роботи "паличок" очного дна, що проявляється зниженням "сутінкового" зору.
Каротиноїди в продуктах
Колір овоча або фрукта підкаже, який каротиноїд у ньому міститься:
- в червоних помідорах багато лікопіну;
- в жовто-зеленому листі салату, брокколі і горосі – лютеїну і зеаксантину;
- в червоно-фіолетових ягодах, винограді, червоному вині і чорниці – антоцианінів;
- овочі і фрукти оранжевого кольору (морква, абрикос, манго і гарбуз) містять бета-каротин, а яскраво-помаранчеві фрукти (апельсин, мандарин і лимон) – цитрусові флавоноїди;
- біло-зелені родичі лука містять алілсульфіди.
Дотримання повноцінної збалансованої дієти дозволить зберегти працездатність ферментних систем організму людини довгі роки і зберегти зір.
Для отримання достатньої кількості каротиноїдів і мікроелементів людині необхідно щодня з'їдати не менше 400-600 г овочів і фруктів.