Головна Сьогодні

Як скласти повноцінне і смачне меню при діабеті: п'ять головних правил дієти

Виключаємо картоплю і каші, а налягаємо на кефір, горіхи і оселедець

Те, що лікар прописав.
Те, що лікар прописав.

Самопочуттядіабетиківзнаходитьсявпрямій залежностівідрівняцукрувкрові.Безумовно,рівеньцейзалежитьвідздоров'япідшлунковоїзалози.Алесильний впливнарівеньцукрунадаєіїжа,вперетравленніякої бере участьхворийорган.Томудіабетичнеменю-головнийкамінь,наякомуутримуєтьсяздоров'яхворих.Проп'ятьголовнихправил,якідопоможутьправильноскластименю,намрозповівБорисСкачко,незалежнийдієтолог,фітотерапевт.

1. НАЛЯГАЙТЕ НА КЛІТКОВИНУ

Капуста(білокачанна,кольорова,морська),зелень(кріп,петрушка,кінза),кабачки,баклажани,шпинат,огірки,гриби,стручковаквасоля,цибуля(зеленаіріпчаста),помідори,томатнийсік-всі ціпродуктимістять мінімальнукількістьвуглеводів,щодобредлядіабетиків.Прицьомувонисприяютьповноцінномупереварююїжі,якіспеції,атомупопереджаютьпоповненняжировихдеповклітинах,тобтоожиріння-"побічнийефект",якимстраждаютьбагатодіабетиків.

2. ЇЖТЕ ДРІБНО І НЕ "ВІД ПУЗА"

Чимчастішевибудетеїсти,тимстабільнішебудерівеньцукрувкрові.Цьомусприяєіпомірністьвїжі.Тобтоголоднівибутине повинні(інакшецукоррізковпаде),алеіхарчуватися"відпуза"тежне можна(інакшерізкийстрибокрівняцукрувамзабезпечений).Такіінсулінові"гірки"тількипогіршують станхворих на діабет.

3. НЕ БІЙТЕСЬ ГОРІХІВ І ЖИРНОЇ РИБИ

Вуглеводіввцихпродуктах-незначнакількість.Аосьза змістомполіненасиченихжирнихкислотвони-чемпіони.Ізавдяки цьомузазначеніпродуктимаютьтриплюси.

Перший:горіхиінасіння(сире!) іриба(оселедець,сайра,скумбрія,палтус,товстолобик)підтримуютьрівеньхолестеринунаоптимальномурівні.Айогопідвищеннязагрожує порушеннямивроботісерцево-судинноїсистеми.

Другий:вонидобревтамовуютьголод,якийпідвищуєтьсяпризменшеннівуглеводіввраціоні,ідаютьенергію,алеприцьомубезпідвищеннярівняцукрувкрові.

Третій:не ведутьдонаборуваги.

4. ВИКЛЮЧІТЬ З РАЦІОНУ КАРТОПЛЮ І ХЛІБ

Картопля,злаки(кашібудь-які)іїхпохідні(хлібобулочнівироби,втомучислізцільногозерна),фрукти(крімяблукіцитрусових)-цевуглеводна"бомба".Авуглеводирізкопідвищуютьрівеньцукрувкрові.Такожвиключітьмедібудь-якіпродуктизмагазинузпозначкою"діабетичні",якщовнихмістяться"родичі"цукру:екстроза,глюкоза,фруктоза,лактоза,ксилоза,ксиліт,кукурудзянийсироп,кленовийсироп,солод,мальтодекстрин.

5. НІЯКОГО МОЛОКА

Молоко,навітьвміксізіншимипродуктами,підвищуєрівеньцукрувкрові-цьому сприяєміститьсявньомулактоза.Затеможнавживатитакіпохіднімолока,яксир,кефір,йогуртісир-внихлактозапідвпливомбактерійіферментіврозщеплюється.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь