Як скласти повноцінне і смачне меню при діабеті: п'ять головних правил дієти

Виключаємо картоплю і каші, а налягаємо на кефір, горіхи і оселедець

Самопочуття діабетиків знаходиться в прямій залежності від рівня цукру в крові . Безумовно , рівень цей залежить від здоров'я підшлункової залози . Але сильний вплив на рівень цукру надає і їжа , в перетравленні якої бере участь хворий орган . Тому діабетичне меню – головний камінь , на якому утримується здоров'я хворих . Про п'ять головних правил , які допоможуть правильно скласти меню , нам розповів Борис Скачко , незалежний дієтолог , фітотерапевт .

1. НАЛЯГАЙТЕ НА КЛІТКОВИНУ

Реклама

Капуста ( білокачанна , кольорова , морська ) , зелень ( кріп , петрушка , кінза ) , кабачки , баклажани , шпинат , огірки , гриби , стручкова квасоля , цибуля ( зелена і ріпчаста ) , помідори , томатний сік – всі ці продукти містять мінімальну кількість вуглеводів , що добре для діабетиків . При цьому вони сприяють повноцінному переварюю їжі , як і спеції , а тому попереджають поповнення жирових депо в клітинах , тобто ожиріння – " побічний ефект " , яким страждають багато діабетиків .

2. ЇЖТЕ ДРІБНО І НЕ "ВІД ПУЗА"

Чим частіше ви будете їсти , тим стабільніше буде рівень цукру в крові . Цьому сприяє і помірність в їжі . Тобто голодні ви бути не повинні ( інакше цукор різко впаде ) , але і харчуватися " від пуза " теж не можна ( інакше різкий стрибок рівня цукру вам забезпечений ) . Такі інсулінові " гірки " тільки погіршують стан хворих на діабет .

3. НЕ БІЙТЕСЬ ГОРІХІВ І ЖИРНОЇ РИБИ

Реклама
Вуглеводів в цих продуктах – незначна кількість . А ось за змістом поліненасичених жирних кислот вони – чемпіони . І завдяки цьому зазначені продукти мають три плюси.

Перший : горіхи і насіння ( сире! ) і риба ( оселедець , сайра , скумбрія , палтус , товстолобик ) підтримують рівень холестерину на оптимальному рівні . А його підвищення загрожує порушеннями в роботі серцево – судинної системи .
Другий : вони добре втамовують голод , який підвищується при зменшенні вуглеводів в раціоні , і дають енергію , але при цьому без підвищення рівня цукру в крові .

Третій : не ведуть до набору ваги .

4. ВИКЛЮЧІТЬ З РАЦІОНУ КАРТОПЛЮ І ХЛІБ

Картопля , злаки ( каші будь-які ) і їх похідні ( хлібобулочні вироби , в тому числі з цільного зерна ) , фрукти ( крім яблук і цитрусових ) – це вуглеводна " бомба " . А вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові . Також виключіть мед і будь-які продукти з магазину з позначкою " діабетичні " , якщо в них містяться " родичі " цукру : екстроза , глюкоза , фруктоза , лактоза , ксилоза , ксиліт , кукурудзяний сироп , кленовий сироп , солод , мальтодекстрин .

Реклама

5. НІЯКОГО МОЛОКА

Молоко , навіть в міксі з іншими продуктами , підвищує рівень цукру в крові – цьому сприяє міститься в ньому лактоза . Зате можна вживати такі похідні молока , як сир , кефір , йогурт і сир – в них лактоза під впливом бактерій і ферментів розщеплюється .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти