Як устриці і риба вбивають людей

Кількість хворих зростає стрімкими темпами

Глобальне потепління сприяє розмноженню шкідливих бактерій у воді; ті, в свою чергу, отруюють її мешканців, а кінцевою жертвою стає людина, що стоїть на вершині харчового ланцюга, – пише National Geographic.

Група вчених з Італії та США досліджувала зв'язок бактерій роду вібріони (Vibrio) з температурою морської води, а також їх вплив на рівень смертності людей. Результати наукової роботи опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Біологи вивчили зразки планктону, які наукове співтовариство накопичило за період з 1958 по 2011 роки. Порівнявши зміст в планктоні бактерій з ростом температури води (на 1,5 °C за останні 54 роки), вчені знайшли кореляцію.

Реклама

Рід Vibrio включає більше 40 видів; практично всі вони призводять до гастроентериту і нерідко – до холери. Людина, інфікована бактерією V. Vulnificus, також може отримати такі ускладнення, як сепсис, гострий уретрит і гострий кардіоваскуліт, а результатом зараження V. cincinnatiensis стають менінгіт або енцефаліт. Джерелом бактерій, крім забрудненої води, є отруєні нею організми.

У риб прихований період хвороби може протікати до 14 діб, однак при ретельному приготуванні риби ризик заразитися вібріонами мінімальний. У креветок досить швидко темніє спина і червоніють кінцівки, а у уражених вібріозів головоногих молюсків на тілі з'являються темні ділянки. І саме молюски – в першу чергу, устриці – є основним винуватцем зараження людини вібріозом.

З 2009 року тільки в США в лікарні щорічно потрапляє близько 300 осіб, і 40 людей вмирають від наслідків зараження вібріонами. За даними за 2014 рік, 7 з 10 пацієнтів, що надійшли до лікарень з подібним діагнозом, захворіли після вживання молюсків. При цьому кількість хворих зростає стрімкими темпами: у 2013 році вібріоз вже діагностували на 43% частіше, ніж у 2006-2008 роках. Таким чином, збільшення температури води в Світовому океані, створивши для бактерій сприятливе середовище, впливає і на людину через її харчові звички.

Реклама

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти