У новому дослідженні Річі Ленне і Трасі Манн з Університету Міннесоти (University of Minnesota) протестували, як кава впливає на споживання цукру в цілому, і отримали досить цікаві результати. Для цього вони випадковим чином призначили 127 добровольцям одну з трьох систем споживання напою, якій ті повинні були дотримуватися протягом двох тижнів, повідомляє vesti.ru.
Перша група поступово знижувала кількість цукру, додаючи ложку (або менше) цукру в ранкову каву кожен день. Друга група мала "пити каву з розумом", тобто, зосередитися на його смаку і ароматы, навчитися розпізнавати кислинку, солодкість, відчуття в роті при першому ковтку і післясмак (в цьому їм допомогли спеціальні майстер-класи). Третя група просто відмовилася від додавання цукру і підсолоджувачів у каві без будь-якої стратегії.
Треба сказати, що дослідники очікували, що підхід з поступовим зниженням солодкого – тобто, перший – буде найефективнішим, але вони виявилися не праві. "Учасники всіх груп знизили кількість цукру в раціоні в порівнянні з початковими показниками, проте саме усвідомленість споживання дала кращий результат", – зізналися автори дослідження.
Фактично, через місяць після експерименту група усвідомленості пила каву без цукру частіше, ніж ті, хто просто намагався зупинитися. Що стосується найменш ефективного підходу, то це виявилася схема з поступовим зниженням споживання цукру.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
"Ініціювати зміни легко, але зберегти їх в раціоні на постійній основі практично неможливо, – пишуть автори. – Ми були готові до того, що більшість учасників нашого експерименту повернуться до кави, насиченому цукром, але "група усвідомленості" продовжувала пити каву без цукру, і це нас здивувало".
Ви дійсно повинні намагатися їсти менше цукру, тому що він, як показали дослідження, здатний викликати залежність, схожа на тязі до вуглеводів або жирів, що з часом змусить вас споживати все більше і більше цукровмісних продуктів.
Плюс, якщо ви плануєте знизити кількість цукру в раціоні, але не знаєте з чого почати, починайте з малого. Спробуйте перестати додавати цукор в ранкову каву, а щоб перехід не був таким критичним, на перших етапах додавайте в напій трохи знежиреного молока.
Читайте також: