Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Як вибрати якісний шоколад: поради експертів

Рекомендації фахівців допоможуть вам вибрати по-справжньому смачний і корисний продукт

"Ранок з Україною" (Телеканал Україна)

Виявляється, для приготування якісного шоколаду потрібно зовсім небагато інгредієнтів: какао-порошок, какао-масло і трохи цукру. Для молочного шоколаду додається сухе молоко, а для білого використовується тільки какао-масло, сухе молоко і цукор.

Найкорисніше в шоколаді – це какао-масло. "Цей інгредієнт є потужним природним антиоксидантом, який знижує кількість "поганого" холестерину в крові", – стверджує нутриционіст Анна Завгороднева.

Але недобросовісні виробники часто замінюють натуральне какао-масло більш дешевими маслами рослинного походження, наприклад, пальмовим, яке здатне руйнувати кровоносні судини людини. Недосипають в шоколад і какао, використовуючи замість нього сою.

Проте, знайти якісний шоколад на українських прилавках можна. Вибирайте продукт, на якому написано саме шоколад. "Шоколадний десерт" або "шоколадна плитка" – це вже не шоколад. Какао-масло, яке повинно бути в його складі, законно замінили на більш дешеві жири – пальмове, кокосове масло.

Крім цього, завжди звертайте увагу на порядок компонентів в складі. Спочатку пишуть інгредієнти, яких в продукті найбільше. Тому якщо ви любитель молочного шоколаду, краще вибирати продукт тієї торгової марки, де в складі цукор зазначений не на першому місці. Де більше цукру і молока – там менше ціна, де більше какао-продуктів – там вища ціна.

Плитка якісного продукту повинна коштувати не менше 30 гривень. Перш ніж з'їсти шоколадку, "похрустіть" нею. При розломі плитка повинна видавати характерний звук. Якщо шоколад не хрумтить, це означає, що при виробництві був порушений температурний режим. А "посивіння" сигналізує про порушені терміни зберігання.

"Якісний шоколад повинен приємно танути в роті і не залишати будь-якого жирового присмаку або почуття, що ви наїлися пластиліну", – коментує Ніна Кільдій, керівник відділу центру експертиз.

Саме це ви відчуваєте, коли їсте шматок пальмового масла. А якщо шоколад моментально тане в руках і прилипає до зубів, це теж видає рослинну олію. Тому шукайте свою ідеальну плитку: "хрустку", з приємним запахом і блискучу.

Нагадаємо, раніше в Україні вирішили долю шоколаду, який не відповідає нормам ЄС. А кваліфіковані експерти заявили, що до 2050 року шоколад може зникнути.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів