Червона ікра – делікатес, який прикрашає святкові столи в багатьох будинках. Але виявляється, купити правильну ікру не так-то просто. У цій нелегкій справі вам допоможуть наші поради.
1. Банка ікри не повинна бути роздутою або деформованою, а сама ікра повинна бути щільно закатаною.
2. На кришці металевої банки повинна стояти дата виготовлення продукції (засолу, але не розкатки), асортиментний знак "ІКРА", номер заводу-виробника, номер зміни, індекс рибної промисловості "Р".
3. Відповідно до Держстандарту, ікра повинна бути розкатана в банки протягом місяця після засолу. Це дає впевненість у тому, що ікра була закатана заводом недалеко від місця вилову.
4. До складу продукції можуть входити: сіль (від 4,0 до 6,0%), рослинне масло, добавки: Е400 (гліцерин, щоб ікра не сохла), Е200 (сорбінова кислота) і Е239 (уротропін).
5. Антисептики призначені для того, щоб ікра довше зберігалася, в складі продукції їх повинно бути не більше 0,1%. Всі інші добавки, якщо вони присутні, не відповідають вимогам ДСТУ (Державного стандарту).
6. Виробник повинен вказувати з ікри якої саме риби сімейства лососевих виготовлений продукт.
7. Зверніть увагу на те, що морожена ікра на порядок дешевше. Але вона не така смачна, як "жива".
8. Якщо у вас є можливість спробувати ікру, перед тим, як її купити, то за зовнішнім виглядом ікринки повинні бути однаковими, цілими, чистими, однорідними за кольором. За консистенцією ікринки пружні, з сухою або трохи вологою поверхнею, розбористі. А в смаку не повинно бути різкого рибного запаху, неприємного присмаку кислоти або згірклого жиру.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вибрати чорну ікру.
Дивіться відео, як приготувати закуску з ікрою тріски до Нового року: