Як заварити корисний чай

Чай – смачний і корисний напій. Проте користь чаю багато в чому залежить від того, чи правильно він заварений

Чай – один з найпоширеніших напоїв . Про цілющі властивості чаю відомо давно . Він зміцнює імунітет , допомагає в боротьбі із зайвими кілограмами , якщо його пити без цукру , покращує діяльність серцево – судинної системи , а також допомагає підбадьоритися вранці , пише likar.info

Р ечовини в чаї одночасно чинять збудливу і заспокійливу дію на організм , тому підбадьорлива дія чаю не така виражена , як у кави .

Але існує кілька правил того , яким повинен бути чай , щоб він приніс вам максимальну користь .

Реклама

Все добре, що в міру.Як відомо, корисним або шкідливим той чи інший продукт робить доза. Навіть найкорисніший чай може зашкодити вам, якщо його вживати в необмеженій кількості.

Лікарі рекомендують обмежитися двома чашками міцного чаю на добу. Якщо ви віддаєте перевагу "слабкому" чаю, то можете собі дозволити чотири чашки.

Пийте чай вчасно. Як уже згадувалося вище, чай чинить на організм підбадьорливу дію. Такий ефект виявляється завдяки вмісту в чаї кофеїну. У зв'язку з цим чай не рекомендується вживати ввечері, оскільки в такому випадку можуть виникнути проблеми з засипанням. Якщо випити чай в першій половині дня, то кофеїн встигне повністю метаболізуватись, що допоможе вам швидше заснути.

Лимон чаю ворог.У чаї міститься велика кількість антиоксидантів, що благотворно впливають на організм людини. При покупці чаю звертайте увагу на його термін придатності. Чим більш свіжим є чай, тим більше в ньому міститься антиоксидантів. А ось звичка додавати в чай лимон знижує цінність напою, оскільки лимон зменшує кількість антиоксидантів у чаї.

У пакетиках або крупнолистовий?За якістю чай в пакетиках нічим не відрізняється від крупнолистового чаю. Листя чаю, призначеного для розфасовки в пакетики, сильно подрібнюються, що дозволяє його швидко заварювати. Вибираючи чай в пакетиках, звертайте увагу на чистоту коробки. Якщо вона брудна, в ній є чорний порошок, то, швидше за все, якість цього чаю дуже низька, і при його виробництві застосовуються різні добавки. Для того щоб целюлозний пакетик зберігав свою цілісність в окропі, його при виробництві обробляють спеціальними синтетичними речовинами. У зв'язку з цим крупнолистовий чай корисніший.

Скільки потрібно заварювати чай?Якщо чай заварювати занадто довго, то чайні поліфеноли й ефірні масла в ньому окислюються, через що псується смак і знижується поживна цінність напою. Якщо для заварювання використовується м'яка вода, то наполягати чай рекомендується не більше п'яти хвилин. Для жорсткої води час заварювання збільшується до семи хвилин. Якщо для заварки використовується чай низького сорту, то час заварювання необхідно збільшити вдвічі: 10 і 15 хвилин для м'якої і жорсткої води відповідно.

Не пийте чай відразу після їжі. Якщо у вас є звичка пити чай відразу після їжі, то постарайтеся від неї позбутися. Вся справа в тому, що питво після їжі істотно сповільнює процес травлення, що в подальшому може призводити до порушення діяльності шлунково-кишкового тракту.

Не заварюйте чай двічі.Багато з нас з метою економії заварюють вже використаний пакетик чаю або використовують стару заварку. Така економія недоцільна, оскільки в такому чаї вже практично не залишається ніяких корисних речовин. Більш того, деякі сорти чаю через час після заварки починають виділяти токсичні речовини, тому використовувати чай вдруге не рекомендується.

Температура води для чаю. Тут все залежить від самого чаю. Наприклад, чорні сорти найкраще заварювати водою температурою 90 градусів за Цельсієм. Для зеленого чаю варто використовувати воду температурою 80-85 градусів. Для червоного і білого чаю рекомендована температура води становить 60-70 градусів.

Якщо з'явилася піна. Якщо при заварюванні чаю з'являється піна, то це вірна ознака того, що ви правильно заварили чай. Піну слід розмішати ложечкою, щоб вона увійшла в відвар. Якщо піна має неприємний запах, то можете її прибрати.

Окріп чаю перешкода. Чай рекомендується заварювати в великих порцелянових чайниках, так, щоб в заварку не потрібно було додавати окропу. Тому готуйте відвар потрібної міцності, і після декількох хвилин настоювання розливайте по чашках, не розводячи його окропом.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти