Головна Сьогодні

Якими делікатесами порадувати Півня: новорічне меню від шеф-кухаря

Від реберець в медово-апельсиновому соусі і салату з дарами моря і зеленню до штоллена з сухофруктами

Багато хто вірить: як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш. А провести адже хочеться в теплі, добрі і ситості. Тому питання святкового застілля стоїть зараз ребром. Що поставити на стіл, щоб задобрити нового господаря року? Астрологи хором попереджають: на столі аж ніяк не повинно бути курятини, ні в якому вигляді! До речі, не забудьте: перепела, яких зараз активно продають в супермаркетах, також належать до сімейства куроподібних. Тож, панове, цього року доведеться обійтися без перепелів і рябчиків. А ось до решти м'яса Півень ставиться прихильно. Особливо якщо на гарнір до нього ви подасте якомога більше зелені і овочів. Ну а якщо ви ще влаштуєте фаєр-шоу та внесете коронну страву, прикрашену палаючими бенгальськими вогнями, то точно порадуєте Півня – адже він Вогняний. З цього приводу, до речі, стіл краще оформляти в червоних і золотистих кольорах. І нехай на ньому обов'язково стоїть запалена свічка. Також зірки рекомендують в цю новорічну ніч побалувати себе морепродуктами. Всім цим вимогам відповідають новорічне меню, яке підготував для "Сегодня" шеф-кухар ресторану "Закарпатська колиба". А якщо хочеться різноманітності і родзинки – візьміть на замітку рецепти коронних новорічних страв, які традиційно готують в різних країнах світу.

РЕБЕРЦЯ В МЕДОВОМУ СОУСІ З АПЕЛЬСИНАМИ

new_image5_147

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • Свинячі ребра 300 г
  • Апельсин 1 шт.

Маринад:

  • Соєвий соус 1 ст. л.
  • Мед 1 ст. л.
  • Запашний перець, лавровий лист за смаком

Приготування (120 хвилин):

Реберця маринуємо протягом години, потім запікаємо в духовці 40-50 хвилин.

Поливаємо медом. Прикрашаємо апельсином.

САЛАТ З МОРЕПРОДУКТАМИ

new_image6_121

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • Лист салату 20 г
  • Шпинат 20 г
  • Рукола 20 г
  • Базилік 20 г
  • Помідори черрі 50 г
  • Кільця кальмарів 40 г
  • Королівські креветки 50 г
  • Тертий пармезан 30 г
  • Оливки, часточки лимона
    Для соусу:
  • Бальзамічний оцет 10 г

  • Оливкова олія 20 г

  • Італійські трави 5 г

  • Сіль, цукор за смаком

    Приготування:

  • У гарячу сковорідку для обсмажування на 2 хвилини викладаємо кільця кальмарів, королівські креветки, часник за смаком і наприкінці – розрізані на половинки помідори черрі. Рвемо руками листя салату, шпинат, рукколу, викладаємо зелень гіркою на блюдо, поверх неї – вміст сковорідки, поливаємо соусом, посипаємо тертим пармезаном і прикрашаємо скибочками лимона і половинками маслин.

ЗАКАРПАТСЬКІ КРУЧЕНИКИ

new_image_274

Інгредієнти (на 2 порції):

  • Телятина (биток) 200 г
  • Свинина (биток) 200 г
  • Яйце 1 шт.
  • Панірувальні сухарі

Начинка для телятини:

  • Яйце 1 шт.
  • Печериці 30 г
  • Твердий сир 20 г
  • Зелень за смаком

Начинка для свинини:

  • Копчений свинячий окіст 50 г
  • Твердий сир ("Російський") 50 г

Приготування (50 хвилин):

М'ясо відбиваємо, солимо, перчимо. Готуємо начинку для телятини: яйце збиваємо, додаємо нарізані печериці, тертий сир, зелень. Смажимо омлет, його викладаємо на телятину, закручуємо і обвалюємо у сухарях. Готуємо начинку для свинини: копчений свинячий окіст, сир нарізаємо пластинками, загортаємо в м'ясо, обвалюємо в яйці. Смажимо все на сковороді 20-30 хвилин.

РИБНИЙ ПИРІГ "КАЛАКУККО"

ФІНЛЯНДІЯ, Поліна Жеребцова, письменниця

"Це дуже популярне новорічне частування в Фінляндії. Воно досить складне і трудомістке в приготуванні, але зате потім він довго зберігається, тож можна наготувати про запас на всі свята".

new_image7_107

Інгредієнти (на 4 порції):

  • Житнє борошно 700 г
  • Пшеничне борошно 200 г
  • Перлова крупа 100 г
  • Риба 1 кг (фіни беруть ряпушку, але її цілком можна замінити мойвою, білою або іншою за смаком)
  • Нежирне м'ясо 400 г
  • Вершкове масло 50 г
  • Сіль, чорний перець, соєвий соус за смаком

Приготування (6 годин):

Добре вимісити тісто з борошна, води і солі: по консистенції воно повинно бути щільним, приблизно як для вареників. Накрийте плівкою і залиште на 30 хвилин. Потім тонко розкачане тісто викладіть на дно прямокутної форми (залиште краї для того, щоб запечатати пиріг) і починайте викладати шари. Спочатку промиту сиру перловку, потім – рибу, на неї – грудинку, нарізану тонкими пластинками (можна замінити звичайним курячим філе і салом). Начинку засипте спеціями і полийте соєвим соусом. Потім накрийте тестом і ретельно запечатайте пиріг. Щоб тісто було податливішим, змочуйте руки холодною водою. Випікайте в гарячій духовці близько 30 хвилин, потім дістаньте, щедро змастити з усіх боків вершковим маслом, загорніть в пергамент і два шари фольги, покладіть до духовки і залиште його там доходити на 4 години при температурі 125°. Після цього вимкніть духовку, залиште пиріг на ніч, не розгортаючи, щоб він дійшов. Зазвичай його не ріжуть, а їдять ложкою зверху, використовуючи корочку замість хліба.

ПЮРЕ З ЖУРАВЛИННИМ СИРОПОМ

КАНАДА, Ірина Гриценко, домогосподарка

"Це дуже популярний новорічний тандем – таке пюре набагато смачніше звичайного, а також дуже красиво виглядає на святковому столі"

new_image3_228

Інгредієнти (на 5 порцій):

Пюре:

  • Картопля 2 кг
  • Вершкове масло 100 г
  • "Легкі" вершки 60 г
  • Жирні вершки 60 г
  • Часник 3-5 головок

Журавлинний сироп:

  • Цукор 200 г
  • Вода 250 мл
  • Журавлина (свіжа або заморожена) 4 скл.

Приготування (1,5 години):

Наріжте картоплю кубиками і відваріть в воді, поки не стане м'якою. Злийте воду, пам'ятайте гарненько (мінімум 5 хвилин), поки не вийде весь пар. Поставте розігрівати духовку до 350° С, а в цей час додайте до картоплі два види вершків, сіль і перець, смажений часник (його потрібно підготувати заздалегідь: не розділяючи головки, злегка очистіть їх і покладіть в форму з фольгою, посоліть, поперчіть, збризніть оливковою олією і запікайте близько 30 хвилин. Остиглий вміст "зубчиків" просто видавіть до пюре). Знову розімніть, розмішайте до однорідності. Викладіть у форму і випікайте в духовці близько 30-40 хвилин. Помийте і переберіть журавлину: ягоди повинні бути чисті і цілі. Закип'ятіть воду з цукром в глибокій каструлі на сильному вогні, помішуйте, поки він не розчиниться. Додайте журавлину, зменшіть вогонь, доведіть до кипіння, тримайте на вогні доти, поки ягоди не лопнуть. Після цього можна додавати інгредієнти. Після того, як вона приготується, ягоди перекладіть в блендер і збийте. За бажанням можна додати цедру апельсина, родзинки, смородину, корицю, мускатний горіх.

"ШТОЛЛЕН

НІМЕЧЧИНА, Алла Гольд, бухгалтер

"Штоллен – це дуже щільний кекс, який в Німеччині традиційно готують і на Різдво, і на Новий рік"

new_image2_266

Інгредієнти (на 5 порцій):

Частина 1

  • Чорнослив 350 г (порізати на дрібні шматочки)
  • Ізюм двох сортів по 200 г
  • Ромни 100 мл
  • Вершкове масло 200 г
  • Коричневий цукор 200 г
  • Мед 200 г
  • Апельсини (сік і цедра) 2 шт.
  • Спеції (кориця, імбир, мускатний горіх, мелена гвоздика) по 1 ч. л.
  • Какао-порошок 2 ч. л.

Частина 2

  • Яйця 3 шт.
  • Борошно 250 г
  • Мелений мигдаль 75 г
  • Розпушувач 2/3 ч. л.

Приготування (2-3 години):

Список продуктів з 1-ї частини скласти до каструльки, влити воду і поставити на середній вогонь. Дати закипіти, прокип'ятити на слабкому вогні 10 хвилин і поставити охолоджуватися. Розігріти духовку до 150° С, вистелити форму пергаментним папером. До остиглої суміші додати всі інгредієнти з 2-ї частини, перемішати, простежити, щоб не утворилося грудочок. Тісто розпластати і згорнути конвертом, тричі. Поставити до духовки на 1-1,5 години. Вийняти, злегка остудити, змастити маслом і добре обсипати цукровою пудрою.

ЦЕПЕЛІНИ

 ЛИТВА, Юлія Котина, фотограф

"Це найулюбленіша страва литовців. Вони завжди її готують на Новий рік. Вони схожі на великі картопляні галушки з м'ясною начинкою".

new_image4_185

Інгредієнти (на 4 порції):

  • Картопля 2 кг
  • Свинячий фарш 400 г
  • Яловичий фарш 250 г
  • Сало 200 г
  • Цибулини 3 шт.
  • Часник 2 зубчики
  • Сметана 200 г

Приготування (1-1,5 години):

Картоплю помийте. Третину від усієї кількості поставте варити в мундирі, решту потрібно почистити і залишити в сирому вигляді. Викладіть фарш до окремої посудини і перемішайте, цибулю і часник подрібніть в блендері, охолодіть і додайте до фаршу. Очищену картоплю подрібніть в блендері або натріть на найдрібнішу тертку. Її необхідно віджати від рідини, але без фанатизму – вона має залишитися вологою. Отриману рідину не виливайте, відокремте крохмаль і додайте до тертої картоплі (якщо мало, можна використовувати покупний – без нього цепеліни не склеїти). Тепер варену картоплю помніть в пюре і змішайте з сирою. Отриманий м'ясний фарш і картопляне тісто з'єднайте. Берете частину тесту, всередину – фарш, і формуєте цепеліни (схожі на котлети по-київськи з гостренькими кінчиками), викладаєте до киплячої води (важливо, щоб не торкалися одне одного). Варіть близько 25 хвилин. Подавати можна зі шкварками.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь