I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Журавлина: користь і шкода осінньої ягоди

Завдяки своїм корисним властивостям журавлина знайшла широке застосування при лікуванні різних захворювань

Журавлина – популярний суперфуд. Найчастіше її вживаюь у вигляді соусу або соку. Журавлину також додають до начинок пирогів, запіканок і десертів. Її калорійність становить 28 ккал на 100 г.

Дивіться відео, якими ягодами краще ласувати восени і взимку:

Реклама

Ягоди журавлини – цінний харчовий і лікувальний продукт. Для американців журавлина – святкова ягода, без якої не обходиться жоден День Подяки.

Читайте також:

Реклама

Користь журавлини

Журавлина містить антиоксиданти
Журавлина містить антиоксиданти

Журавлина багата на вітаміни, пектинові речовини, органічні кислоти і цукри. Ця осіння ягода містить:

Реклама
  • Лимонну, бензоевую, яблучну, хінну, олеанову кислоти, а також в незначних концентраціях щавлеву і бурштинову кислоти;
  • Вітаміни. Особливо вона багата на вітамін С;
  • Фруктозу і глюкозу, в меншій мірі – сахарозу;
  • Біофлавоноїди;
  • Бетаїн;
  • Макроелементи та макроелементи.

Ягоди журавлини корисні при різних хворобах. Вони сприяють:

Журавлина корисна для судин
Журавлина корисна для судин / Фото: Pexels

  • Зниженню рівня холестерину в сироватці крові, що визначається, ;
  • Зміцненню стінок судин;
  • Попередженню формування атеросклеротичних бляшок на стінках дрібних і середніх артерій;
  • Запобіганню утворенню тромбів;
  • Підвищенню працездатності;
  • Зменшенню запальних процесів.

Речовини, що входять до складу ягід, мають антибактеріальні властивості. Це пов'язано з тим, що вони перешкоджають прикріплення мікроорганізмів до слизистих оболонок, що вистилають різні органи.

Журавлина застосовується при інфекційно-запальних процесах сечовивідного тракту. На тлі її прийому всередину при циститах зменшуються дизуричні прояви (прискореного, хворобливого сечовипускання).

Шкода журавлини

Журавлину не можна їсти при гастриті
Журавлину не можна їсти при гастриті

У деяких випадках від застосування журавлини слід відмовитися. Її не варто вживати:

  • При призначенні препаратів, які зменшують згортання крові (наприклад, варфарину, дабігатрану). Ягода підсилює їх дію, що може призвести до підвищеної кровоточивості;
  • Спільно з продуктами, в яких містяться великі концентрації щавлевої кислоти (щавель, шпинат, томати, петрушка, буряк), оскільки журавлина підсилює виділення з сечею її солей (оксолатів). Це може сприяти утворенню каменів у пацієнтів, які страждають на сечокам'яну хворобу;
  • При гастритах з підвищеною секреторною активністю і загостреннях виразкової хвороби, що вражає не тільки шлунок, але і також дванадцятипалу частину кишки.
  • Також не рекомендується застосовувати журавлину і продукти, що містять її, якщо є індивідуальна непереносимість ягоди. Це може призвести до розвитку алергічних реакцій.

Пиріг з журавлиною тертий

Тертий пиріг з журавлиною
Тертий пиріг з журавлиною

Час приготування:

  • 1 година 20 хвилин

Калорійність:

  • 419 ккал на 100 г

Інгредієнти:

Для начинки:

  • 2 яйця
  • 300 г бороша
  • 200 г масла
  • 1/2 ч. л. розпушувача
  • 70 г цукру
  • 2 ст. л. сметани 10%
  • Дрібка солі

Для начинки:

  • 300 г журавлини
  • 5 ст. л. цукру
  • 4-5 ст. л. цукрової пудри
  • 70 г крохмалю

Спосіб приготування:

  1. Яйця збийте з цукром.
  2. Додайте м'яке вершкове масло, сметану и перемішайте.
  3. Всипте крахмал, сіль і розпушувач. Перемішайте, додайте частинами борошно і замісіть еластичне тісто.
  4. Розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину загорніть у плівку і поставте до холодильника на 1 годину.
  5. Меншу частину загорніть в харчову плівку і поставте до морозилки на півгодини.
  6. Ягоди при необхідності розморозьте, змішайте з цукром і розімніть в пюре.
  7. Більшу частину тіста розкачайте, викладіть у форму і зробіть невеликі бортики.
  8. Розподіліть по всій формі з тістом начинку.
  9. Меншу частину тіста натріть на тертці і розподіліть поверх журавлини.
  10. Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці 35-40 хвилин, до золотистого кольору. Дістаньте і трохи остудіть.
  11. Посипте журавлинний пиріг просіяною цукровою пудрою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як спекти хліб з сушеною журавлиною. "Сьогодні" також ділились рецептом соусу з журавлини.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти