Чим простіше – тим смачніше. Таку пораду латвійські кулінари дають кожній господині. І до повсякденного столу, і до святкового тут готують багато риби і копченого. Так, в продуктовому кошику кожного латиша завжди є копчена свинина або курятина. Як і сто років тому, страви готують із запашними травами.
"Залишилося два рецепти хороших, це ціла курка копчена і тортик такий, дуже схожий на київський, називається торт Целовінья", – говорить Мартіньш Сірмайс, відомий ресторатор і ведучий кулінарних шоу.
Не обходиться традиційна кухня та без риби. Її, як і м'ясо, найчастіше вживають копченою. Фарширувати або запікати тут не прийнято. Чим простіше, тим краще. Звичний обід не уявляють без сиру або сметани.
Фото: pixabay.com
У Латвії через вологий клімат майже ніколи не дозрівають горіхи. Їх замінюють конопляною пастою, багатою на поліненасичені жирні кислоти. Місцеві люблять ласувати нею разом з чорним хлібом.
У своєму ресторані Мартіньш Сірмайс також готує прості страви. Родзинка латвійської кухні в поєднанні продуктів – молоко п'ють з приправами, оселедець поєднують з грибами, а до ягід додають мед.
"У нас дуже багато меду в країні, оскільки добре розвинене бджільництво", – говорить Мартіньш.
Чорний хліб – додаток до кожної страви. Його тут кілька видів: з травами, горіхами або соняшниковим насінням. А віднедавна полюбили місцеві булочки з беконом і овочеві пироги з картоплею. Їх називають "Скланду Рауш".
Фото: pixabay.com
"Для Латвії характерно використання в салатах гарбуза у всіляких варіаціях. До страв часто кладуть буряк і кмин", – коментує виробничий директор ресторану Олексій Клищенко.
Ще одне традиційне блюдо Латвії – сірий горох. Його, зазвичай, готують на Різдво. Потрібно обов'язково з'їсти всю тарілку і запити кефіром. Місцеві вірять: якщо ти з'їв всю порцію гороху – Новий рік почнеш з чистого аркуша.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, чим національна бібліотека Латвії "Замок світла" приваблює читачів. Ми також розповідали про барвистий фестиваль, який нещодавно відбувся у Ризі.