Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Лікування з акцентом: як рятуються від застуди в різних країнах світу

В Ізраїлі – інжир, в Польщі – тепле пиво

Рецепти з усього світу.
Рецепти з усього світу.

Рятуватисявідзастудичаємзмедом,імбиремілимоном-справа хороша.Але неєдиноможливе!Щобпоповнитивашсписокдомашніхметодівлікування,мизапиталиужителіврізнихкраїн,якунихприйнятопозбавлятисявідцьогонепорозуміння.Природно,віднеобхідностізвернутися до лікаряціспособивас непозбавлять-азаоднозапитайте уфахівця,чи підходитьвамобрана порада.

ІЗРАЇЛЬ: МОЛОКО З ІНЖИРОМ

Українці, які живуть в Ізраїлі, до питання домашнього лікування підходять з фантазією і поєднують при цьому дивні на перший погляд речі. Так, Юлія Остапенко, бухгалтер з Бат-Яма, радить при застуді приймати молоко з сушеним інжиром. "У каструльку, куди налито 300 мл молока, кладуть митий інжир (пару штучок, розрізаних на шматочки), доводять до кипіння, дають хвилинку покипіти, потім знімають з вогню, загортають, дають охолонути до теплого стану і п'ють. Інжир при цьому розминають або виймають", – уточнює вона. Фрілансер Тетяна Некроєнко з міста Петах-Тіква, в свою чергу, готує чай зі свіжого листя гуави. "Якщо пити його 2-3 рази в день, простуду як рукою знімає за дві доби", – стверджує вона. А найсмачніший рецепт порадила Катерина Брагілевская з Лода: "Ізраїльтяни при застуді дуже люблять пити чай з шматочками імбиру, корицею, куркумою і гвоздикою. Або ж купують всі ці інгредієнти у вигляді готової суміші прянощів під назвою "Хаваядж для кави". Втім, додають її не тільки до кави, а й в нагріте вино – виходить щось на кшталт лікувального глінтвейну".

ІНДІЯ: ЧАЙ З БАЗИЛІКОМ І ПЕРЦЕМ

ВикладачзДеліГирішМунжалрозповів"Сегодня",щовІндії,яківсюди,під часзастудинамагаютьсяпобільшележати.Ащобне лежатибез діла,індійціп'ютьзеленийабочорнийчай,кудидодаютьімбир,кардамон,чорнийперецьілистябазиліка."П'ютьйогоскількихочеться,безобмежень-якщопочативикористовуватийогоприпершихознакахзастуди,товженанаступнийденьпро неїможназабути",-запевняєГиріш.

ІТАЛІЯ: ПОБІЛЬШЕ ФРУКТІВ

Взагалі італійці не люблять лікуватися вдома – вони, трохи що, одразу біжать до лікаря. "А ті, в свою чергу, дуже люблять виписувати антибіотики з приводу, – розповідає домогосподарка з Риму Оксана Топольська. – Я цього не розумію: чи не перебір чи лікувати несерйозні хвороби важкою артилерією? Себе і свою сім'ю я в сезон застуд лечу сама. По-перше, ми намагаємося їсти багато фруктів кожен день, щоб підживити організм вітамінами. По-друге, п'ємо якомога більше чистої води – саме воду, а не чай або сік. Третій спосіб – вичавити сік лимона разом з м'якоттю, додати мед і тобто цю суміш по 2-3 чайні ложки кілька разів на день. Також двічі на добу, вранці і ввечері, роблю інгаляції з ефірною олією евкаліпта".

ПОЛЬЩА: КРУПНИК І СІК ЦИБУЛІ

Багато рецептів з сусідньої країни вдалося дізнатися завдяки колишній киянці, а нині мешканці Кракова Олені Бондаренко – фахівцю в сфері туризму. "Рецептів від застуди в Польщі багато, причому багато хто з них пов'язані з алкоголем, – посміхається Олена. – Два найпопулярніших – чай по-гуральськи (чорний або зелений чай з лимоном, куди додано 40 г чистого спирту або самогону) та крупник – лікер зі спирту, меду і спецій (кориці, ванілі, гвоздики, імбиру і мускатного горіха). Цей напій додають в чай по кілька крапель кілька разів на день – він відмінно прогріває і вбиває хвороба в зародку. Ще в Польщі при застуді дуже люблять малиновий сік - додають його в чай або підігріте пиво. Це, до речі, моя улюблена засіб – діє швидко і м'яко". Втім, чимало в цій країні і рецептів для тих, хто алкоголь не любить. "Популярна тут така суміш, як молоко з часником і медом: на склянку гарячого молока – 1 подрібнений зубчик часнику і 1 ч. л. меду, пити таке найкраще на ніч. Інший "ароматний" спосіб – вичавити сік з цибулини, засипати його цукром і поставити на ніч у тепле місце. Вранці з'їсти дві ложки маси – застуда відступає майже відразу".

ДУМКА ЛІКАРЯ

Ігор Кудієнко, терапевт:

"Радаїсти якомогабільшефруктівпід часзастудихороший своєюуніверсальністю:по-перше,вітаміни,по-друге,клітковина,якавсмоктуєівиводитьтоксини.Алене вартознимипереборщувати,щобне зірватипідшлункову.Дваяблукаіодинапельсин-цілкомдостатньовдень.

В описаних методах часто фігурує імбир – дійсно прекрасний засіб при застуді. Завдяки ефірним оліям в складі він має бактерицидні властивості, а через свою гостроти пряність має місцеву зігріваючу дію. Приблизно ті ж властивості у куркуми і кардамону – неспроста адже вони відносяться до сімейства імбирних. Корицю в чай або каву можна додавати більше заради смаку, хоча і в ній є ефірні масла, що поліпшують обмін речовин, а це ніколи не буде зайвим. Ефірні олії базиліка мають відхаркувальну і бактерицидну дію, а в чорному перці, як не дивно, багато вітаміну С. Як і в малиновому соку, до речі, який до того ж вважається відмінним потогінним.

З приводучаюз гуаваможусказати,щопід часхворобивпринципіпотрібнобагатотеплогопиття.Ізаварюватилистягуавидляцього-ідеянепогана.Аджевнихмістятьсяфітонциди-біоактивніречовини,що пригнічуютьрозвитокхвороботворнихбактерій.

Сумішмолоказчасникомімедом-дійсноефективнийметод.Аджевчасникуєтісаміфітонциди,апоєднаннямедуімолокадаєвсумівідхаркувальнийзасіб.Молокожзпроваренимвньомуінжиромперетворюєтьсявнатуральніпотогінніліки.

Уцибулівластивостітіж,щоіучаснику,априйматийогосікзцукромпросто нетакогидно,якбезнього.Такожфітонцидамибагатоефірнемаслоевкаліпта,такщоінгаляціїзнимтежповиннідопомогти.

Всідомашніметоди,що включаютьвсебеалкоголь,переслідуютьоднумету-гарненькопрогрітиорганізмзсерединиіактивуватироботуімунноїсистеми.Алезцимтребабутидужеобережним:якщовипаралельноп'єтежарознижувальнеіантибіотики,печінкавамзацеспасибіточно нескаже".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів