Мандарини: користь і шкода для здоров'я

Всім відомо про користь мандаринів, однак цей фрукт може і нашкодити

Існує велика кількість різновидів мандарина. Зазвичай, це сатсума, що росте в Іспанії. Його їдять до того, як тонка шкірка забарвлюється в помаранчевий колір. Клементин, найчастіше без кісточок, являє собою гібрид мандарина з апельсином, а танжело – з помело. Клеменвілла – гібрид кліметіна і танжело.

Корисний склад

Реклама

Мандарин багатий на вітамін В, аскорбінову кислоту і каротин. Крім іншого, цей цитрусовий фрукт відрізняється високою калорійністю 53 К на 100 г, достатком води, великою кількістю мінералів і мікроелементів, таких як кальцій, магній, мідь, калій, залізо і фосфор.

Мандарин:

  • знижує ризик ожиріння;
  • захищає від діабету типу 2 і деяких хронічних захворювань;
  • виводить залишки важких металів в організмі;
  • поліпшує стан зубів;
  • зміцнює кістки і відновлює тканини;
  • бореться з цингою (захворюванням, викликаним дефіцитом вітаміну С);
  • дозволяє уникати поглинання холестерину кишечником;
  • сприяє міцності кровоносних капілярів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Користь від споживання мандарина

  • За результатами численних досліджень, споживання цитрусових пов'язане з профілактикою деяких видів раку, зокрема раку ротової порожнини, глотки, стравоходу, раку шлунка і товстої кишки.
  • Флавоноїди мандарина мають протизапальні властивості. Вони сповільнюють синтез і активність медіаторів, які беруть участь в запаленні.
  • Лімонін і номілін, що містяться в мандарині, уповільнюють реплікацію вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), а також активність протеолітичного ферменту вірусу. Номілін і інші лимоноїди покращують імунну систему. Споживання лютеїну і зеаксантину, які присутні в цитрусових, знижує ризик катаракти.
  • Мандарин захищає цілісність нейронних клітин, що особливо корисно при лікуванні хвороби Паркінсона.
  • Основні лимоноїди лимонін і номілін, що містяться в кісточках, соку, шкірці і м'якоті мандарина, мають антиоксидантні властивості.
  • Каротиноїди, що містяться в мандарині, нейтралізують вільні радикали організму. Споживання мандаринів впливає на відновлення ДНК, пошкодженого внаслідок окисного стресу, механізму допомагає знизити рак. Сік мандарина знижує ризик розвитку раку печінки.
  • Мандарини, як і всі цитрусові, містять розчинні волокна, зокрема пектин, які знаходяться в шкірці і білій мембрані навколо м'якоті. Вони зменшують рівень холестерину в крові, запобігаючи, таким чином, серцево-судинним захворюванням.
  • Вітамін С блокує утворення канцерогенних сполук.

Кому не можна їсти мандарини

При прийомі всередину антацидних препаратів цитрусових слід уникати, оскільки вони збільшують поглинання алюмінію, що міститься в антацидах. Рекомендується робити зазор між прийомом антацидів і цитрусових в три години.

Реклама

Мандарини протипоказані людям, які страждають на шлунково-стравохідний рефлюкс, пептичний езофагіт і симптоматичну грижу стравохідного отвору діафрагми. Вони можуть також викликати подразнення слизової стравоходу або печію.

Існує ще один момент, при якому позначається шкода мандаринів, – це схильність організму до алергічних реакцій.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли, які мандарини можна вживати в їжу.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти