Мандарини: користь і шкода для здоров'я

4 Грудня 2017, 10:57

Всім відомо про користь мандаринів, однак цей фрукт може і нашкодити

<p style="text-align: justify;">Мандарини корисні для здоров'я Фото: user1861239/Freepik</p>
Мандарини корисні для здоров'я Фото: user1861239/Freepik

Існує велика кількість різновидів мандарина. Зазвичай, це сатсума, що росте в Іспанії. Його їдять до того, як тонка шкірка забарвлюється в помаранчевий колір. Клементин, найчастіше без кісточок, являє собою гібрид мандарина з апельсином, а танжело – з помело. Клеменвілла – гібрид кліметіна і танжело.

Корисний склад

Мандарин багатий на вітамін В, аскорбінову кислоту і каротин. Крім іншого, цей цитрусовий фрукт відрізняється високою калорійністю 53 К на 100 г, достатком води, великою кількістю мінералів і мікроелементів, таких як кальцій, магній, мідь, калій, залізо і фосфор.

Мандарин:

  • знижує ризик ожиріння;
  • захищає від діабету типу 2 і деяких хронічних захворювань;
  • виводить залишки важких металів в організмі;
  • поліпшує стан зубів;
  • зміцнює кістки і відновлює тканини;
  • бореться з цингою (захворюванням, викликаним дефіцитом вітаміну С);
  • дозволяє уникати поглинання холестерину кишечником;
  • сприяє міцності кровоносних капілярів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Користь від споживання мандарина

  • За результатами численних досліджень, споживання цитрусових пов'язане з профілактикою деяких видів раку, зокрема раку ротової порожнини, глотки, стравоходу, раку шлунка і товстої кишки.
  • Флавоноїди мандарина мають протизапальні властивості. Вони сповільнюють синтез і активність медіаторів, які беруть участь в запаленні.
  • Лімонін і номілін, що містяться в мандарині, уповільнюють реплікацію вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), а також активність протеолітичного ферменту вірусу. Номілін і інші лимоноїди покращують імунну систему. Споживання лютеїну і зеаксантину, які присутні в цитрусових, знижує ризик катаракти.
  • Мандарин захищає цілісність нейронних клітин, що особливо корисно при лікуванні хвороби Паркінсона.
  • Основні лимоноїди лимонін і номілін, що містяться в кісточках, соку, шкірці і м'якоті мандарина, мають антиоксидантні властивості.
  • Каротиноїди, що містяться в мандарині, нейтралізують вільні радикали організму. Споживання мандаринів впливає на відновлення ДНК, пошкодженого внаслідок окисного стресу, механізму допомагає знизити рак. Сік мандарина знижує ризик розвитку раку печінки.
  • Мандарини, як і всі цитрусові, містять розчинні волокна, зокрема пектин, які знаходяться в шкірці і білій мембрані навколо м'якоті. Вони зменшують рівень холестерину в крові, запобігаючи, таким чином, серцево-судинним захворюванням.
  • Вітамін С блокує утворення канцерогенних сполук.

Кому не можна їсти мандарини

При прийомі всередину антацидних препаратів цитрусових слід уникати, оскільки вони збільшують поглинання алюмінію, що міститься в антацидах. Рекомендується робити зазор між прийомом антацидів і цитрусових в три години.

Мандарини протипоказані людям, які страждають на шлунково-стравохідний рефлюкс, пептичний езофагіт і симптоматичну грижу стравохідного отвору діафрагми. Вони можуть також викликати подразнення слизової стравоходу або печію.

Існує ще один момент, при якому позначається шкода мандаринів, – це схильність організму до алергічних реакцій.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли, які мандарини можна вживати в їжу.

Джерело:

womenclub.ru

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...