Науковий журнал Psychology Today опублікував статтю, присвячену продуктам харчування, які сприяють збільшенню розумових здібностей.
Журавлина містить багато антиоксидантів, які вступають у взаємодію з вільними радикалами кисню, що призводить до поліпшення пам'яті, а також до більш збалансованої роботи опорно-рухового апарату в літньому віці.
Чорниця має всі ті ж властивості, що й журавлина, тільки антиоксидантів в ній трохи менше, зате в ній містяться речовини, що поліпшують зір.
Третє місце поділили між собою крупнолистний буряк і капуста. Речовини, що містяться в цих овочах, руйнують ферменти, які у великій кількості призводить до розвитку хвороби Альцгеймера і зниження когнітивної функції.
Жирна риба містить жирні кислоти, які також розщеплюють шкідливі ферменти. Дослідження показали, що, якщо хоча б раз в тиждень вживати в їжу один із сортів жирної риби, то можна в значній мірі знизити ймовірність захворювання хворобою Альцгеймера.
Почесне п'яте місце в рейтингу "розумної" їжі займає шпинат, який уповільнює появу проблем в нервовій системі, викликаних старінням і перешкоджає виникненню порушень пізнавальних здібностей.