Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Нестача заліза в крові дитини може призвести до небезпечної хвороби

Анемію не допустять соки вприкуску з горіхами і табу на молочну кашу

<div id="gt-res-content">
<div id="gt-res-dir-ctr" class="trans-verified-button-small" dir="ltr"><span id="result_box" lang="uk"><span>Соки</span> <span>з</span> <span>овочів</span> <span>та</span> <span>фруктів</span> <span>покращують</span> <span>засво
Соки з овочів та фруктів покращують засво

Одним з наслідків браку заліза в крові є кисневе голодування клітин головного мозку. У школярів це виливається в підвищену втому, неуважність, погану успішність, погану пам'ять і поведінку.

Як виправити стан речей? Про це ми поговорили з Наталією Гордієнко, гастроентерологом, терапевтом вищої категорії клініки Doctor Sam, і Веронікою Князєвою, педіатром, сімейним лікарем, гомеопатом
.

АНЕМІЮ ПОПЕРЕДЯТЬ ТВАРИННІ ПРОДУКТИ

Залізо буває двох форм: гемове і негемове. Перше засвоюється не менш, ніж на 50%, і міститься в м'ясі, рибі, яйцях. Друге - в рослинних продуктах, і воно засвоюється не більше ніж на 7%.
Напрошується висновок: фрукти, овочі, горіхи і насіння, як джерело заліза, не годяться. Але це не зовсім так: гемовое залізо засвоюється повністю, тільки якщо шлунково-кишковий тракт здоровий, а жовчний міхур працює, як годинник.

А підтримувати ці процеси в нормі дозволяє якраз вживання рослинних продуктів: вони містять клітковину, яка очищає шлунково-кишкового тракту, і є натуральним полівітамінним комплексом.

Для дітей це: по 300 г фруктів і овочів в день, тарілка каші з цільного зерна і 30-40 г горіхів (сирих, можна підсушених при температурі не вище 45 ° С).

Частину витаминок з грядки можна вживати у вигляді соків: по-перше, рідка їжа швидше засвоюється; по-друге, не всі фрукти і овочі діти готові їсти в цілому вигляді, а ось від соків відмовиться мало яка дитина.

МІНЕРАЛ: ДЕ ЙОГО БІЛЬШЕ

Найбільше заліза - в м'ясі кролика, яловичині і індичці. Також в печінці, особливо - в яловичій. Але печінка корисна, тільки якщо ви впевнені, що тварина або птах вирощувалися з дотриманням екологічних технологій, адже вона - орган-фільтр шкідливих речовин.
Рослинного заліза більше в помідорах, моркві, буряках, цвітній капусті, шипшині (до слова, заліза в 100 грамах шипшини - 28 мг, що в 300 разів більше, ніж в яблуках), персику, груші, а також гречаної, пшоняній і вівсяній крупах.

red-meat-1348486

З ЧИМ КОМБІНУВАТИ ДЖЕРЕЛА ЗАЛІЗА

Як вже було сказано, гемове залізо - речовина самодостатня. А ось засвоєнню заліза з рослинних продуктів можуть перешкодити його антагоністи. І перш за все - кальцій. Тому йогурт з фруктами або молочна каша (крупи - також джерело негемового заліза) - це непогано з точки зору "здорових" продуктів. Але в контексті засвоєння заліза такий тандем неприпустимий: фрукти слід їсти з кашами або овочами. Адже, крім поліпшення засвоєння рослинного заліза, таке поєднання продуктів забезпечує школяру енергією.

Засвоєнню негемового заліза також перешкоджають фітини (чемпіон по ним - яйця) і таніни, найвища кількість їх - в чаї. А ось марганець і мідь засвоюваність негемового заліза збільшують. Найбільша їх концентрація - в рослинних продуктах, в різних сортах горіхів. Таким чином, овочеві і фруктові салати (або соки з них) з додаванням горіхів або вприкуску з ними - відмінний "залізний" перекус для школяра.

Хороший тандем – залізо і вітамін С. Тому салати (соки) краще готувати з таким аскорбіновим інгредієнтом, як чорна смородина (якщо мікс фруктовий), і з солодким перцем (в міксах овочевих). Ще один друг заліза, як рослинного, так і "м'ясного", – пепсин, фермент, що виробляється шлунком. Його кількість залежить від здоров'я шлунково-кишкового тракту, і, як вже було сказано, фрукти, овочі і соки з них покращують функції травних органів. Це непрямий вплив на вироблення пепсину. Але є і прямий позитивний вплив фруктово-овочевих соків на рівень пепсину: вони підвищують вироблення шлункових соків, які містять пепсин, і покращують продукування соляної кислоти. А тільки в кислому середовищі цей фермент активний.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерiв

Новини партнерiв