Жовтнева палітра овочів: придивляємося до грибів і чорної редьки

Гарбуз допомагає бачити в темряві, а лисички вбивають глистів

Восени ми несвідомо віддаємо перевагу більш поживної і калорійної їжі, тим самим готуючи себе до холодів. Саме в цей період організм накопичує необхідні поживні речовини, яких йому бракує. Але ж нікому не хочеться набирати зайві кілограми! Тому потрібно правильно складати осіннє меню і до висококалорійних продуктів додавати добре поєднувані і корисні низькокалорійні. Це абсолютно нескладно: в наших широтах аж до пізньої осені росте безліч культур, які при правильному приготуванні не тільки дуже смачні, але ще і володіють лікувальним ефектом. У їхній користі нам допомогла розібратися дієтолог Тетяна Фіалкова.

ШМАТОЧОК СОНЦЯ

Реклама

Головний овоч жовтня – це, звісно, гарбуз, криниця бета-каротину, який в організмі перетворюється на повноцінний вітамін А. Він, по-перше, зволожує шкіру, покращує зір і допомагає очам адаптуватися до темряви, а також корисний для печінки. По-друге, гарбуз – це м'яка і щадна клітковина, необхідна для роботи кишечника. По-третє, гарбуз низькокалорійна (на 100 г – всього 22 калорії). Тому помаранчева "гігантша" – унікальний продукт, за допомогою якого можна схуднути і почистити організм. Ті, хто не любить гарбуз у чистому вигляді, можуть поєднувати її як з солодкими фруктами, так і з м'ясом, адже цей овоч дружить практично з усіма продуктами. Їсти гарбуз можна на сніданок, обід і вечерю. Але ввечері все ж краще не навантажувати шлунок і споживати її в запеченому або тушкованому (тобто термічно обробленому) вигляді.

РЕЦЕПТ: 1 кг очищеного, нарізаного кубиками гарбуза, 1 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. нарубаної свіжої кінзи, 0,5 ч. л. порошку каррі, сіль і чорний перець за смаком. На деко викласти гарбуз, посолити, поперчити, скропити оливковою олією. Надіслати на 10-15 хвилин у духовку, розігріту до 250 градусів. Перед подачею додати порошок каррі і кінзу, а також родзинки і мед. Такий гарнір підійде навіть до м'яса або птиці.

ДАРИ ЛІСУ: альтернативний білок

Реклама

Джерело альтернативного білка – гриби. Кожен з них гарний по-своєму. Так, білий гриб – продукт низькокалорійний (близько 30 калорій на 100 г) і містить велику кількість амінокислот, які засвоюються організмом на 80%. М'якоть лисичок насичена вітамінами групи В, вітаміном D і бета-каротином (тим самим, який в організмі перетворюється на вітамін А). А ще в них міститься велика кількість хіноманнозу – натурального полісахариду, який вбиває паразитів, тому лисички ніколи не бувають червивими, а людям вони корисні для очищення від глистів.

Але слід пам'ятати, що гриби – це важкий продукт, тому з м'ясом і борошняним їх поєднувати небажано. Кращий гарнір до них – овочі. При цьому треба намагатися готувати їх з мінімумом жиру: варити, а не смажити. З грибів можна приготувати смачний дієтичний суп (з гречкою або кіноа), але не крем-суп, адже в звичайних рецептах в нього пропонують класти картоплю, вершки і плавлений сир, що важко для шлунка.

РЕЦЕПТ: Гриби – 200 г, гречка – 200 г, 1 цибулина, 1 морква, 2 лаврових листки, зелень петрушки або кінзи і сіль за смаком. Варимо без піджарки, перед подачею посипаємо зеленню.

Реклама

ЛІКУВАЛЬНИЙ ЧУДО-КОРІНЬ

Селера як ліки використовували ще медики Стародавнього Єгипту і Стародавньої Греції. І не даремно, адже він зміцнює кісткову тканину, покращує кровообіг, знижує рівень поганого холестерину, розріджує кров. Також в корені селери міститься груба клітковина, яка покращує роботу кишечника і очищає організм від шлаків. Але цей чудо-корінь ще й дуже смачний, і не дарма він перекочував в кулінарію. Натертий або нарізаний корінь селери додає пікантності багатьом салатів. Він поєднується майже з усіма продуктами, але особливо корисно додавати його в страви з тваринним білком.

РЕЦЕПТ. Натертий на крупній тертці корінь селери – 400 г, 2 невеликих яблука, 1 варене куряче яйце (або 3-4 перепелиних), відварене куряче (або індиче) філе – 100 г, 1 ч. л. лимонного соку, оливкова олія, щіпка солі. Все порізати і змішати.

СОК ДЛЯ ІМУНІТЕТУ

Лікарські рецепти з чорною редькою прості і дуже ефективні. Особливо корисний цей коренеплід при кашлі, бронхітах і застудах, бо редька активно бореться з мікробами і підвищує імунітет. Також сік чорної редьки в чистому вигляді приймають як жовчогінний ліки, а якщо натерти плід і є у вигляді салатів, то можна отримати м'який жовчогінний і послаблюючий ефект. Гіркуватий смак чорної редьки надає салатам пікантність.

РЕЦЕПТ. Натерти на дрібній тертці 200 г редьки, 100 г моркви і 1 очищене яблуко. Скропити лимонним соком, посолити за смаком і перемішати. Замість моркви можна використовувати буряк. В цілому чорна редька добре поєднується з овочами, зерновими та тваринним білком. Її можна вживати на обід і вечерю. Однак врахуйте, що цей коренеплід підвищує апетит, тому тим, хто дотримується дієти, його варто їсти помірно.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти