Головна Сьогодні

Харчування при гіпертонії: що можна, а що не можна їсти

Дієтологи з Університету Ньюкасла в Австралії склали дієту для гіпертоніків

Вівсянка занижує тиск. Фото: pixabay.com
Вівсянка занижує тиск.
Фото: pixabay.com

Австралійські експерти назвали продукти, які допоможуть знизити ризик підвищення артеріального тиску при гіпертонії.

Дієтологи з Університету Ньюкасла в Австралії розповіли про продукти, які потрібно включити в меню при гіпертонії. А також порадили, який їжі в раціоні потрібно уникати або звести до мінімуму вживання.

Що їсти корисно

  • Вівсяні пластівці

Вчені провели аналіз п'яти дослідних випробувань, які перевіряють вплив вівса на систолічний артеріальний тиск (тиск, при якому серце качає кров) і діастолічний артеріальний тиск (коли серце розслаблюється) у 400 здорових дорослих. Дослідники виявили, що при вживанні 60 г геркулесу або 25 г вівсяних висівок в день систолічний артеріальний тиск значно знижується.

  • Буряк

Буряк надзвичайно багата неорганічними нітратами, перетворюється на час травлення в оксид азоту, який сприяє розширенню артерій, за рахунок чого і знижується тиск. Огляд 16 ранніх досліджень здорових молодих чоловіків, які пили буряковий сік, довів, що у них при цьому знижувався систолічний артеріальний тиск в середньому на 4,4 мм рт. ст.

  • Вітамін С

Вітамін С, або аскорбінова кислота, міститься в свіжих овочах і фруктах. Середня порція становить 10-40 мг вітаміну С. У огляді 29 досліджень дії вітаміну С випробовувані отримували 500 мг вітаміну С в день протягом восьми тижнів. У всіх учасників відзначено зниження систолічного артеріального тиску в середньому на 3,84 мм ртутного стовпа і 1,48 мм рт.ст. діастолічного артеріального тиску.

Які продукти слід виключити з раціону

  • Сіль

Сіль, або хлорид натрію, використовується для збереження продуктів харчування і в якості підсилювача смаку вже не одне століття. Але надмірне вживання солі сприяє підвищенню артеріального тиску.

  • Алкоголь

Напої з алкоголем спочатку знижують тиск, але слідом підвищують його ще більше. Дуже часто це відбувається під час нічного сну, після вечірки або відразу після пробудження. Дослідники прийшли до висновку, що у чоловіків ризик високого тиску після вживання алкоголю вище, ніж у жінок.

  • Кофеїн

Кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чаї, колі і енергетичних напоях. Швидше за все, можна спостерігати підвищення кров'яного тиску після випитої кави. Наприклад, в процесі п'яти випробувань учасники пили від однієї до двох чашок міцної кави. При цьому збільшення їх систолічного артеріального тиску склало 8,1 мм рт. ст. і 5,7 мм рт. ст. для діастолічного артеріального тиску, протягом трьох годин після того, як вони випили свої напої.

Нагадаємо, раніше ми писали, яка смачна їжа корисна для гіпертоніків.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: likar.info

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь