Правила харчування в спеку: ранній сніданок і більше рідини

Дієтологи наполягають на тому, щоб на нашому столі в спеку було якомога більше рідких страв

Кожен сезон вимагає особливого підходу до режиму і раціону харчування, щоб допомогти організму легше переносити зміни погоди дієтологи рекомендують змінювати дієту в залежності від пори року .

Чим харчуватися влітку, не навантажуючи організм? Які продукти, страви та напої допоможуть легше перенести спеку? Медики склали 5 правил грамотного харчування спекотним літом, пише
 sundaynews.info.

Правило № 1. Більше рідини

Реклама

У спеку наш організм посилено втрачає рідину. Тому необхідно вчасно поповнювати її запаси. У цьому нам допоможуть напої. Найкраще тамують спрагу звичайна вода або несолодкий зелений чай – в сильну спеку рекомендується випивати по 100-200 мл прохолодного напою ( 18-20 ° С ) кожні 40-50 хвилин .

Крім того, не нехтуйте першою стравою – холодна окрошка або гаспаччо не тільки освіжать, але і забезпечать організм необхідною вологою .

До речі, дієтологи наполягають на тому, щоб на нашому столі в спеку взагалі було якомога більше рідких страв .

Реклама

Одне " але ": не варто вживати багато рідини людям, які страждають серцево – судинними захворювання ми, гіпертонією, ожирінням, і тим, хто має проблеми з нирками .

Правило № 2. Скорочуємо калорійність раціону

Як підрахували вчені, потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5 %, а отже, нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа .

Реклама

Забуваємо про жирне м'ясо, торти, млинці і олів'є, налягаємо на овочі, фрукти та молочні продукти. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів .

Фахівці з харчування наказують наступний добовий раціон в спеку :

28 % жирів ( з них 2/3 припадає на рослинні жири ) ;
55 % білків ( рослинні і тваринні білки в співвідношенні 50 х 50 ) ;
17 % вуглеводів .

Правило № 3. Зміщуємо режим харчування

Спекотна погода – справжнє випробування для організму. Ми страждаємо відсутністю апетиту, а поївши, відчуваємо важкість у животі. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки, дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодну пору доби .

Снідати краще якомога раніше – о 6-7 ранку. Обід – до настання полуденної спеки, в 11-11.30. Вечеря – о 18.00. Для тих, хто не може заснути на порожній шлунок, передбачений невеликий перекус о 20-21.00 .

При цьому калорійність добового раціону повинна розподілятися наступним чином :

сніданок – 35 % ;
обід – 25 % ;
вечеря – 25 % ;
пізній перекус – 15 % .

Правило № 4. Сніданок з'їж сам ... і вечерю теж

Якщо в холодну пору року сніданок традиційно асоціюється з вуглеводами, які дають швидку енергію, то в спеку вуглеводну їжу краще вживати в обід .

Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи – ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись тяжкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються, утворюють мінімальну кількість продуктів окислення ( якщо порівнювати з жирами і білками ), а отже, не буде потрібно великих витрат рідини ( особливо цінної в спеку ) для їх виведення з організму .

М'ясні і рибні страви рекомендується перенести на вечерю і / або сніданок. В умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити .
Вгамувати голод перед сном допоможуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру .

Правило № 5. Більше вітамінів

Разом з потом наш організм втрачає дорогоцінні вітаміни і мікроелементи ( особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, B1, В2, B6 і РР ). В результаті ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність .

Щоб цього не сталося, їмо в необмежених кількостях свіжі сезонні фрукти, овочі і ягоди ( краще за все рідні, а не заморські ), п'ємо свіжовичавлені соки, несолодкі морси, лимонад і компоти, трав'яні чаї та квас, змішуємо домашні смузі .

І не забуваємо підсолювати їжу трохи більше, ніж зазвичай .

До речі: у спеку ми частіше звичайного схильні до різних кишкових інфекцій, тому необхідно дуже ретельно мити фрукти, овочі та зелень. Швидкопсувні продукти зберігати в холодильнику. Не купувати кондитерські вироби з кремом .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти