Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Правила харчування в спеку: ранній сніданок і більше рідини

Дієтологи наполягають на тому, щоб на нашому столі в спеку було якомога більше рідких страв

У спеку організму потрібно багато вітамінів. Фото: xvatit.com
У спеку організму потрібно багато вітамінів.
Фото: xvatit.com

Коженсезонвимагаєособливогопідходудорежимуіраціонухарчування,щобдопомогтиорганізмулегшепереноситизмінипогодидієтологирекомендуютьзмінюватидієтувзалежностівідпори року.

Чимхарчуватисявлітку,не навантажуючиорганізм?Якіпродукти,стравитанапоїдопоможутьлегшеперенестиспеку?Медикисклали5правилграмотногохарчування спекотним літом,пише
 sundaynews.info.

Правило № 1. Більшерідини

Успекунашорганізмпосиленовтрачаєрідину.Томунеобхідновчаснопоповнюватиїїзапаси.Уцьомунамдопоможутьнапої.Найкращетамуютьспрагузвичайнаводаабонесолодкийзеленийчай-всильнуспекурекомендуєтьсявипиватипо100-200млпрохолодногонапою(18-20°С)кожні40-50хвилин.

Крімтого,не нехтуйтепершою стравою-холоднаокрошкаабогаспаччоне тількиосвіжать,алеізабезпечатьорганізмнеобхідною вологою.

До речі,дієтологинаполягаютьнатому,щобнанашомустолівспекувзагалібулоякомогабільшерідкихстрав.

Одне"але":не вартовживатибагаторідинилюдям,які страждають серцево-судиннимизахворюваннями,гіпертонією,ожирінням,ітим,хтомаєпроблемизнирками.

Правило № 2. Скорочуємокалорійністьраціону

Якпідрахуваливчені,потребавенергіївжаркупогодузнижуєтьсяприблизнона5%,аотже,нашому організмувліткупотрібнаменшкалорійнаїжа.

Забуваємопрожирнем'ясо,торти,млинцііолів'є,налягаємонаовочі,фруктитамолочніпродукти.Однакцезовсімне означає,щопотрібноповністювідмовитисявіджирів.

Фахівціз харчуваннянаказуютьнаступнийдобовийраціонвспеку:

28%жирів(зних2/3припадаєнарослинніжири);
55%білків(рослинніітваринні білкивспіввідношенні50х50);
17%вуглеводів.

Правило № 3. Зміщуєморежимхарчування

Спекотнапогода-справжнє випробуваннядляорганізму.Мистраждаємовідсутністюапетиту,апоївши,відчуваємоважкість уживоті.Щобдопомогтиорганізмунормальнофункціонувативумовахекстремальноїспеки,дієтологирекомендуютьзміщенийрежимхарчування,колиосновніприйомиїжіпереносятьсянапрохолодну порудоби.

Снідатикращеякомогараніше-о6-7ранку.Обід-донастанняполуденноїспеки,в11-11.30.Вечеря-о 18.00.Длятих,хтоне можезаснутинапорожнійшлунок,передбачений невеликийперекусо20-21.00.

Прицьомукалорійністьдобовогораціонуповиннарозподілятисянаступнимчином:

сніданок-35%;
обід-25%;
вечеря-25%;
пізнійперекус-15%.

Правило № 4. Сніданокз'їжсам...івечерютеж

Якщовхолодну порурокусніданоктрадиційноасоціюєтьсязвуглеводами,якідаютьшвидкуенергію,товспекувуглеводнуїжукращевживативобід.

Овочевітафруктовісалати,гречкаірис,картопляіпісні супи-цістравиможна їстивсерединідня,не побоюючисьтяжкостівшлунку.Таківуглеводилегкозасвоюються,утворюютьмінімальну кількістьпродуктівокислення(якщопорівнюватизжирамиібілками),аотже,не буде потрібновеликихвитратрідини(особливоцінноївспеку)дляїхвиведеннязорганізму.

М'ясніірибністравирекомендуєтьсяперенестинавечерюі/абосніданок.Вумовахпрохолодиорганізмубуделегшеїхперетравити.
Вгамуватиголодпередсномдопоможутькисломолочніпродуктизнизькимвмістомжиру.

Правило № 5. Більше вітамінів

Разомз потомнашорганізмвтрачаєдорогоціннівітаміниімікроелементи(особливоцестосуєтьсяводорозчиннихвітамінівС,B1,В2,B6іРР).Врезультатімивідчуваємомлявість,послаблюєтьсяімунітет,можерозвинутисявітаміннанедостатність.

Щобцьогоне сталося,їмовнеобмеженихкількостяхсвіжісезонніфрукти,овочііягоди(кращеза всерідні,а незаморські),п'ємосвіжовичавленісоки,несолодкіморси,лимонадікомпоти,трав'янічаїтаквас,змішуємодомашнісмузі.

Іне забуваємопідсолюватиїжутрохибільше,ніжзазвичай.

До речі:успекумичастішезвичайногосхильні до різнихкишкових інфекцій,томунеобхіднодужеретельномитифрукти,овочі та зелень.Швидкопсувніпродуктизберігативхолодильнику.Не купуватикондитерськівиробизкремом.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів