Ананасовий сік, багатий вітамінами, мінералами і антиоксидантами, часто використовують в якості корисного інгредієнта у різних коктейлях. Ананас вже давно використовується як ефективний засіб при проблемах травлення і запаленнях. Він також добре відомий своїми корисними для імунної системи властивостями і здатністю загоювати рани, пише likar.info.
1. Підвищує імунітет
Філіппінські вчені вивчили вплив ананаса на дітей шкільного віку. Ті з них, які щодня з'їдали консервований ананас, в меншій мірі піддавалися ризику вірусних і бактеріальних інфекцій.
2. Покращує травлення
Бромелайн – фермент, що міститься в стеблі і соку ананаса, який допомагає руйнувати і перетравлювати білки. Бромелайн у вигляді капсул зменшує набряк, синці, скорочує час загоєння і післяопераційного відновлення.
3. Пригнічує ріст ракових клітин
Лабораторне дослідження, в якому використовувався свіжий ананасовий сік, показало, що сік з ядра, стебла і м'якоті пригнічує ріст ракових клітин яєчників і товстої кишки.
4. Покращує стан шкіри
Ананасовий сік містить вітамін С і бета-каротин. Ці антиоксиданти допомагають боротися з пошкодженнями шкіри, зменшують зморшки і покращують загальний стан здоров'я шкіри. Вітамін С також допомагає при утворенні колагену, який надає шкірі міцність і пружність.
5. Знижує ризик виникнення катаракти
Згідно з дослідженням вчених, дієта, багата на вітамін С, знижує ризик виникнення катаракти в три рази. Рідина всередині ока містить вітамін С, тому дієта, з високим вмістом цього вітаміну, допомагає підтримувати цю рідину, запобігаючи розпаду, який призводить до катаракти.
Живильні властивості ананасового соку
Одна чашка (250 г) консервованого, несолодкого ананасового соку містить:
- - 132 калорії;
- - 0,9 г білка;
- - 0,3 г жиру;
- - 32 г вуглеводів;
- - 0,5 г клітковини;
- - 25 г цукру.
Одна чашка ананасового соку забезпечує 63% щоденних потреб дорослої людини в марганці, 42% щодня необхідної порції вітаміну С і 10% тіаміну, вітаміну В-6 і фолату.
Ананас також містить калій, магній, мідь і бета-каротин.
Поради щодо вживання
Найважливішим у вживанні всіх фруктових соків є розмір порції. Безсумнівно, фрукти містять велику кількість вітамінів і мінералів, але в їх складі також багато вуглеводів і цукрів. Найкраще вибирати ананасовий сік, який не містить доданого цукру.
Оптимальним варіантом вважається ананасовий сік домашнього приготування. Це дасть вам 100% впевненість в тому, що в соку немає доданих консервантів або підсолоджувачів.
Застереження
Деякі люди після вживання ананасового соку можуть відчувати дискомфорт у роті, на губах або язику. Причиною такого дискомфорту може бути бромелайн, що міститься в ананасі. Бромелайн в великих кількостях може викликати висипання, блювоту і діарею, а також, впливати на дію деяких ліків, таких як:
- Антибіотики;
- Препарати, що розріджують кров;
- Антидепресанти;
- Протисудомні засоби
Кислотність ананасів та інших цитрусових або тропічних фруктів може спровокувати печію, а споживання занадто великої кількості калію, який міститься в ананасі, може бути шкідливим для тих, у кого є проблеми з нирками.
У людей з алергією на латекс підвищена ймовірність алергічних реакцій на ананас. Симптоми латексної алергії включають в себе висип або кропив'янку, набряки, біль у горлі, спазми шлунку, хрипи, свербіж очей і шкіри вік.