Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

П'ять поширених міфів про жири: чому не потрібно в це вірити

Відмовляючись від жирів, ми природним чином переходимо на цукор

Жир - це не завжди погано. Фото: pixabay.com
Жир - це не завжди погано.
Фото: pixabay.com

Сподіваємося, ви добре засвоїли урок про користь продуктів з нормальною жирністю і сумнівною репутацією знежирених продуктів. Дієтологи не втомлюються нагадувати, що незбиране молоко, авокадо, вершкове масло і кокосова олія – справжні суперфуди, якщо споживати їх в помірних кількостях, повідомляє vesti.ru.

Тим не менш, ми знаємо про жири не все. А суперечливі дослідження на тему тільки заплутують, причому, завжди в самий невідповідний момент. Так ось, в цьому матеріалі – п'ять міфів про жири, в які час перестати вірити.

  • Міф 1. Жир на тарілці – жир на тілі

Хоча цей міф і є відправною точкою для дієт з пониженим вмістом жиру, твердження все-таки далеке від істини. А ось якщо ви повністю усунете жири з раціону або зведете їх споживання до критичного мінімуму, ви дійсно можете набрати вагу, так як при нестачі цього типу речовин організм почне запасати жири про запас.

"Здорові жири – найкраще джерело енергії для нашого тіла. Крім того, вони підтримують метаболізм і механізми спалювання жиру", – говорить Марк Хайман, доктор медичних наук і автор книги "Eat Fat, Get Thin Cookbook". Дослідження лише підтверджують це, показуючи, що дієта з низьким вмістом жирів може уповільнити обмін речовин.

  • Міф 2. Насичений жир – найгірший жир

Насичені жири давно відомі як головні вороги здорового харчування, проте вчені говорять про те, що вони не такі страшні, як прийнято вважати. Звичайно, не варто щодня їсти жирну їжу на сніданок, обід і вечерю, проте іноді це не просто дозволено, але навіть необхідно.

Невипадково тим, хто за станом здоров'я змушений сидіти на строгих дієтах, лікарі рекомендують додавати ложку вершкового масла в чай або каву вранці. Це необхідно як раз для того, щоб заповнити щоденні потреби організму. Окремо відзначимо, що, відмовляючись від жирів, ми природним чином переходимо на цукор. І таку альтернативу абсолютно точно не можна вважати більш корисною.

  • Міф 3. Жири викликають проблеми зі здоров'ям

Якщо вибирати правильні джерела жирів, це принесе вашому організму користь – і ніякої шкоди. Наприклад, омега-3 жирні кислоти, які містяться в рибі, горіхах і деякому насінні, здатні зміцнити серцево-судинну систему і активізувати роботу мозку. А мононенасичені жири в оливковій олії і авокадо істотно знижують ризик розвитку захворювань серця і, за даними ряду експериментів, діабету другого типу.

  • Міф 4. Жирні продукти підвищують холестерин

Дієтологи нагадують, що продукти з холестерином зовсім не обов'язково підвищують рівень "поганого" холестерину в крові. Так, колись ми думали саме так, але чим більше проводилося досліджень на цю тему, тим частіше їх результати показували, що підвищується (причому, незначно) "хороший" холестерин, який якраз потрібен нашому організму.

Тут, втім, є одне застереження: транс-жири і лінолева кислота можуть завдати шкоди вашому здоров'ю в довгостроковій перспективі. Тому уникайте частково гідрогенізованих і гідрогенізованих олій і не захоплюйтеся обробленими продуктами на кшталт замороженої піци або лазаньї, яку потрібно тільки розігріти.

  • Міф 5. Жири заважають досягти мети в фітнесі

Ні, ні і ще раз ні. Насправді, багато професійні спортсмени слідують кетогенній дієті. Ця система харчування передбачає, що ви повинні отримувати 70-75% калорій з жирів, і тільки 5-10% – з вуглеводів. Дискусії щодо безпеки такого раціону не вщухають, але, тим не менш, це дозволяє говорити про те, що помірне споживання жирів не завадить вам добитися ідеальної спортивної форми.

Однак корисно пам'ятати, що типові "жирні продукти" на кетогенній дієті – аж ніяк не гамбургери і картопля фрі. Йдеться, перш за все, про авокадо, жирну рибу, яйця, олію, м'ясо свинини і баранини. Споживання жирів важливо ще й тому, що наше тіло перетравлює жир повільніше, ніж вуглеводи, а значить, так ми довше відчуваємо ситість і отримуємо більше енергії.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів