Смакиу всіх різні.Про користь ішкоду цих" різниць " намрозповілитренерстудіїусвідомленогоіздоровогоспособу життя" Мудроїди " ПавлоБогаччіі до . М. Н .дієтологмедцентру"Юлія " ОлександраКириленко.
МОНО.Існуєстильхарчування ,колиза одинприйомїжіз'їдаєтьсятількиодинпродукт.Важливорозуміти ,що цестосуєтьсятільки природних ,створенихприродоюпродуктів:сосискаабопельменівце поняттяне входять,аджевонипредставляютьсобоюбагатокомпонентніструктури:м'ясо ,сіль ,борошно ,крохмаль ,соя ,жир ,смаковідобавки .
ПРИРОДНИЙКОКТЕЙЛЬ." Головнийпринципмоноеденіяпростий:вовочахіфруктахприродоювжестворенийкоктейльзмакро- імікроелементівтавітамінів ,якиймаксимальнопристосованийдо засвоєнняорганізмом .Полуницяне потребує додатковогоцукріабовершках .Размудраприродане створилатакої комбінаціїжирів ,білківівуглеводів ,значить ,вона непотрібна" ,-пояснюєПавлоБогаччі .За йогословами ,всі поліпшення ,заякими миганяємося ,намагаючись змінитисмаківиглядприроднихдарів ,по-перше ,поганозасвоюютьсячерез безглуздідеколикомбінацій ,апо-друге ,дужешкодять організму .
РАДА.Уникайтепоєднаньжирногоі солодкого ,кислихпродуктів(майже всіфрукти ) ікрахмалистого ,крохмалівібілків .Цепозбавитьвасвід поганого самопочуттяі значнопродовжить життя .Експерти нагадують ,щовода- тежпродуктхарчування ,іпитиїїслід окремо :якмінімумзакількахвилин до початкутрапезиі ніколипід час абопісляїди .
РАЦІОН.Примоноеденіівінвиглядаєприблизнотак :зголоднів ,поїв , приміром ,слив ,відчувситість-зупинився .Минув час ,настав голод-поївгруш ,черезякийсь часнаївсяовочамиітакдалі." Янамагаюсядотримуватися цьогопринципувжебагато років ,-каже Павло .-Відчуваюсебе прекрасно ,забувпро хвороби ,енергіїбагато ісилвистачаєнадужеактивне життя" .
НЕПОСПІШАЙТЕ.Прийнявшипринципимоноеденія ,різковідмовлятисявід звичногораціонуне слід ,оскільки можутьпочатисянеприємності:нудота ,метеоризм , загостреннязахворюваньШКТ.Дляпочаткурозкладітьзвичнуїжунакомпонентиіїжтезвичністравипо частинах.Так ,одинтрадиційнийобідрозділитьсяна 4-5частин : спочаткуз'їжтедесерт( бажаносвіжіфрукти ) ,післяневеликої перервивипийтеводи(якщохочеться ) із'їжтеосновнеблюдо ,розділившийогонавпіл : спочаткутільким'ясо ,ачерезякийсь часгарнір,ілише потім-овочі .Потімінтервалиміжприйомамиїжіможна поступовозбільшувати ,наскількидозволитьчас .Іпам'ятайте:прийомїжі-відповідальнийпроцес ,якийне терпитьпоспіху .
ВСЕВ ОДНІЙ ТАРІЛЦІ
У нашомуорганізмізавждивиробляються ферменти , готовірозщепитибілки ,жириівуглеводи .
ФЕРМЕНТНА СПРАВА ."Якщомиза одинприйомз'їдаємо ,наприклад ,булку ,топрацюватибудуть тількиферменти , спрямованінарозщепленнявуглеводівіжирів ,а виділенідлябілків-не діяти.Щобвключитивроботуферменти ,що розщеплюютьбілки ,намтреба черезякийсь часз'їстишматокм'ясаабориби .Якщоми цьогоне робимо ,активністьферментуслабшає ,прицьомуферментативнасистемаперенапружується(а невідпочиває ,як багатьомздається )і з часомвиснажується ,постійно " безробітний"ферментперестаєвиділятися .Цевжедіагноз -синдромхронічноїферментативноїнедостатності ,якийпроявитьсебеметеоризмом ,проносом ,запором ,блювотоюта іншиминеприємнимифокусамиз бокуШКТпісляпершогож крокувсторону.Напрактиці цевиглядаєтак : людинароками неїстьні крапліжиру ,потімз якоїсьпричини ( захотілосяабонепростеживзаскладомстрави)з'їдаєложкумаслаічерезгодину зболемта іншимисимптомамивиявляєтьсявкабінеті лікаря .Далі- лікуванняі призначеннясинтетичнихферментативнихпрепаратів.Такожважливознати ,щосиндромферментативноїнедостатностіможебути вродженим( спадковим)і набутимприпостійномунеправильномухарчуванні ,якщовменюбагатовуглеводівіжирівабо тількибілків .Але цевжеокрематема" ,-каже ОлександраКириленко.
РОЗДІЛЯЙЗ РОЗУМОМ.Злякавшисьферментноїнедостатності ,можнаподумати : "Значить ,пельмені ,бутербродзковбасоюіторт-найправильнішаїжа" .Однакцей висновокневірний ,бо нашШКТпрацює нетількинаферментах .Євйогоскладному пристроїітаке поняття ,якпристінкові травлення(абовсмоктування ) .У цьомупроцесі бере участькишковамікрофлора( бифидумілактобактерії ) ,дія якоїблокуєтьсялегкимивуглеводами ,солодощамиікрохмалем .Так ,якщовиз'їликартоплю зм'ясом ,тозамістьсмакуулюбленої справи неотримаєтенічого ,бокрохмальз картопліперешкоджаєвсмоктуваннюбілків .Врезультатішматокшинкиляжевкишечникумертвимвантажем .Щоб цьогоуникнути ,слідвивчитиголовнийпринципроздільногохарчування :твариннийбілок( м'ясо ,рибу ,птицю )можна їститільки зовочами( крім картоплі ) абоскладнимивуглеводами ,наприклад ,кашею .Фруктиможнапоєднуватизовочамиікисломолочнимипродуктами.
ЩОДЕННИКХАРЧУВАННЯ
Зрозумівшипринципиправильногохарчування таспираючисьнаособливості організму ,можназмінитираціонпо " індивідуальному "графіком -не поспішаючи ,аленаполегливо.Прицьому важливопам'ятати ,щошвидкістьпереходудо здорового харчуванняі складменюзалежать нетільки відособливостейорганізму ,алеі від ступенязанедбаностіпитання.
Візьміть ручку .Окремохочетьсяпоговоритипрораціоні ,вякомуповноціннийпроцес їжізамінюєтьсяперехопленнямина бігу.З виглядуздається ,щолюдина нічого неїсть :вінніколине сидитьзастоломінавітьрідкостоїть біляплити ,чим викликаєзаздрістьу оточуючих.Однаквперекушуванняхтаятьсяякмінімумдві небезпеки :захворювання ШКТі зіпсованафігура.Пояснюєтьсяпроблемапросто:не замислюючисьпро грамотнесуміщенніпродуктів ,мизакидаємов " топку "несумісніпродукти ,анайголовніше -вневідомомукількості.Щобуникнутипроблемпритакому стиліхарчування ,ведітьхарчовоїщоденникізаписуйтетуди все, щоз'їли .Цедопоможезробити харчуванняусвідомленим .
Читайте також:
- У Києві пройде свято їжі
- Після їжі не можна пити чай і приймати душ – вчені
- Де в Києві можна буде купити дешеві продукти
- Через санкції продукти в Росії стали дорожче і гірше за якістю
- Де в Києві пройдуть традиційні ярмарки
- Які бувають типи голоду і як з ними боротися
- Що можна їсти перед ранковим тренуванням