Дослідники розповіли, як потрібно готувати рис, щоб знизити його калорійність в два рази. Доповідь, присвячену відкриттю вчених, був озвучений на конференції 249-th National Meeting&Exposition of the American Chemical Society (Денвер, штат Колорадо, США).
Рис є досить калорійним продуктом – одна чашка містить 240 калорій. Рис включає в себе два типи крохмалю, один з яких переробляється в глюкозу і засвоюється організмом, а другий тип є незасвоюваним. Вчені з'ясували, що, якщо перетворити цей крохмаль в перетравлюваний, то калорійність рису знизиться на 60%.
Вивчивши хімічні властивості обох типів крохмалю та їх особливості на прикладі 38 сортів рису, дослідники розробили свій рецепт дієтичного приготування злаку. Спочатку потрібно закип'ятити воду і додати в неї одну ложку кокосового масла, потім варити рис в цій суміші на повільному вогні протягом 20-25 хвилин. Після цього страву необхідно остуджувати в холодильнику 12 годин. Після цих процедур зміст незасвоюваного крохмалю знижується в 10 разів, а блюдо, що вийшло, можна сміливо називати дієтичним.