Рецепти страв на Різдво: що поставити на святковий стіл

5 Січня 2018, 13:30

Якщо ви ще не вирішили, що приготувати на Різдво-2018, ми із задоволенням допоможемо вам у цьому питанні


РРіздво – одне з найважливіших для християн свят. За православною традицією, 7 січня віруючі накривають стіл, на якому має бути дванадцять страв – за кількістю апостолів. Головна роль в цей день відводиться куті, яка ставиться в середині столу. Її оточують різноманітні м'ясні, рибні та овочеві страви.

Рецепти страв на Різдво: Кутя з пшениці

kutia-poppy-seed

Фото: SBS

Складові:

  • Пшениця – 2 склянки
  • Мак – 1 стакан
  • Мед або цукор – 100 г або ½ склянки
  • Очищені горіхи – 50 г
  • Ізюм – 50 г
  • сіль
  • вода

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю перебрати, промити, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, скласти в каструлю або глиняний горщик, знову залити водою і варити до готовності зерен.
  2. Вимити стакан маку, обдати його окропом, а потім холодною водою, потовкти в ступці, поки маса не побіліє, додати мед, можна трохи солі.
  3. Всипати подрібнені горіхи, ошпарені окропом і проціджені родзинки.
  4. Влити в кутю холодну кип'ячену воду за смаком

На Різдво можна приготувати і "багату" кутю. Для цього знадобляться: 300 г пшеничної крупи (великої), 200 г окропу, 100 г меду, 200 г молока, 200 г вершків.

Пшеницю слід засипати в підігріту воду, відварити до готовності. Тільки після цього додати наповнювачі, щільно закрити кришкою і поставити в тепле місце допревать, закутавши в щось тепле (ковдру, хустку).

Рецепти страв на Різдво: М'ясний холодець

2016_12_29-752x440

Фото: blog.stadlerform.ua

Складові:

  • Крило індички – 1 штука
  • Яловичина на кістці – 500 г
  • Курка – половина тушки
  • Яловичий хвіст або качині – 500 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука
  • Часник – 2 зубчики
  • Сіль за смаком

Рецепт приготування:

  1. Помити м'ясо і скласти його в каструлю. Залити холодною водою до країв. Поставити на вогонь, довести до кипіння і зняти піну. Потім зменшити вогонь до мінімуму і варити близько 6 годин. Доливати воду не потрібно.
  2. Через 2-3 години після початку варіння додати очищену цілу цибулину і сіль. Приблизно за годину до кінця варіння додати в бульйон пару роздавлених зубчиків часнику.
  3. Шумівкою дістати м'ясо на блюдо і дати йому охолонути. Розібрати на шматочки руками. Цибулю і часник викинути.
  4. Розкласти м'ясо по формах, залити процідженим через сито бульйоном. Дати холодцю застигнути в прохолодному місці.

Рецепти страв на Різдво: Буженина в духовці

1431255253080.

Фото: Food Network

Складові:

  • Свинина (корувальна частина, крижі) – 1 кг
  • Часник – 2 зубчики
  • Гірчиця – 2 ч. л.
  • сіль
  • Спеції за смаком (майоран, орегано, суміш мелених перців, хмелі-сунелі)

Рецепт приготування:

  1. Розігріти духовку до 200 С.
  2. Свинину помити і обсушити. Зробити гострим ножем проколи по всій поверхні.
  3. Очищені зубчики часнику розрізати на 4-5 шматочків і нашпигувати ними м'ясо.
  4. Змішати гірчицю двох видів, сіль і спеції. Обмазати м'ясо пряною гірчицею і залишити маринуватися на 1-2 години. Потім загорнути свинину в два шари фольги.
  5. У невелике деко налити приблизно півсклянки води і покласти в нього м'ясо. Відправити м'ясо в духовку на 45-60 хвилин. Якщо під час запікання вода випарується з дека – підлити ще трохи.
  6. Ближче до кінця приготування можна акуратно через фольгу проткнути свинину гострим тонким ножем, тоді стане зрозуміло, чи готове воно.
  7. Готову буженину можна їсти як в теплому, так і в холодному вигляді. На гарнір підійдуть тушковані або мариновані овочі.

Рецепти страв на Різдво: Голубці українські

barley-cabbage-rolls

Фото: Reader's Digest

Складові:

  • Капуста квашена, ціла – 1 шт.
  • Рис довгозернистий -1 стакан
  • Кукурудзяна крупа – 1 склянка
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Олія – 5 ст. л.
  • Фарш свинячий, жирний – 500 г
  • Чебрець свіжий, рубаний – 1 ст. л.
  • Кріп свіжий, рубаний – 1 ст. л.
  • Сало свіже – 200 г
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль за смаком

Рецепт приготування:

  1. Сало нарізати невеликими шматочками. Рис перемішати з кукурудзяною крупою, ошпарити 2-3 рази, зливаючи окріп. Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці.
  2. Розігріти на сковороді рослинне масло і тушкувати на ньому цибулю з морквою, кропом і чебрецем до м'якості, приправити сіллю і перцем. Додати овочі і фарш до крупи, добре перемішати.
  3. Капусту розібрати на листя, в кожен лист загорнути трохи начинки і сформувати голубці. Викласти голубці в каструлю шарами, перекладаючи їх салом. Залити водою, щоб вона покрила голубці, накрити кришкою і томити на слабкому вогні кілька годин

Рецепти страв на Різдво: Запечена качка з яблуками

christmas-dinner-with-turkey-and-glasses-of-wine_23-2147716324

Фото: freepik.com

Складові:

  • Качка – 2 кг 300 г
  • Яблука – 2 шт.
  • Чорнослив – 100 г
  • Картопля – 8 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Сіль, перець чорний – за смаком,
  • Олія – 2 ст. л.

Рецепт приготування:

  1. Підготовлену тушку качки добре промити. У велику каструлю влити 5 літрів води, всипати 350 г крупної солі, розмішати до розчинення солі. Додати качку і прибрати в холодильник мінімум на 12 годин.
  2. На наступний день воду злити, качку промити і обсушити. Качку ще раз злегка підсолити, поперчити, натерти пропущеним через прес часником.
  3. Яблука помити, почистити, нарізати кубиками. До яблук додати чорнослив, сіль, перець, перемішати.
  4. Начинити качку яблучною сумішшю, шпажками сколоти нижній отвір, ніжки зв'язати.
  5. Картоплю почистити, нарізати на 2 частини, посолити, поперчити, влити 2 ст. л. рослинного масла, добре перемішати.
  6. У рукав для запікання покласти картоплю, потім, помістити нафаршировану качку.
  7. Закріпити краї рукава і поставити запікатися в нагріту духовку до 200 градусів на 1 годину 40 хвилин, потім, розрізати верх пакету і підрум'янити качку під грилем близько 10 хвилин.

Рецепти страв на Різдво: Фарширована щука

show-dish6

Фото: old.summerpalace.ru

Складові:

  • Тушка щуки вагою 1 кг
  • Мигдаль – 10 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Оливкова олія
  • Скибочку білого хліба – 1 шт.
  • Борошно – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Зелень петрушки
  • Тертий мускатний горіх
  • Мелений перець

Рецепт приготування:

  1. Щуку очистити, випатрати і помити. Відокремити хребет з частиною філе. З філе вибрати кістки філе двічі пропустити через м'ясорубку і посолити.
  2. Фарш перемішати з намоченим і віджатим хлібом, рубаним мигдалем, обсмаженою в олії 1 цибулиною, подрібненою зеленню, спеціями і борошном.
  3. Отриманим фаршем наповнити щуку, отвір зашити. Рибу загорнути в білу тканину, перев'язати і тушкувати в киплячій підсоленій воді з іншою цибулею і коренем петрушки 35-45 хвилин.

Рецепти страв на Різдво: Вінегрет з квашеною капустою

beet-salad-vinaigrette-in-a-white-bowl_2829-83

Фото: timolina / Freepik

Складові:

  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Капуста квашена – 200 г
  • Огірки солоні – 3 шт.
  • Буряк – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Рослинна олія – 3 ст. л.

Рецепт приготування:

  1. Буряк, моркву і картоплю вимити.
  2. Окремо відварити овочі до готовності. Облити холодною водою, остудити і почистити. Нарізати дрібними кубиками.
  3. Солоні огірки порізати кубиками, капусту дрібно нашаткувати. Дрібно порізати зелену цибулю.
  4. Перемішати всі інгредієнти, додати рослинне масло, сіль і перець.

Рецепти страв на Різдво: Картопляний салат з огірками і оселедцем

herring-salad-with-potatoes-vegetables-and-eggs-530300

Фото: Eat Smarter

Складові:

  • Оселедець в олії – 150 г
  • Невеликий картопля – 4 шт.
  • Варені перепелині яйця – 3-4 шт.
  • За 2-3 гілочки кропу, петрушки, кінзи
  • Цибулина – 1 шт.
  • Малосольні огірки – 2 шт.
  • Гірчиця – 1 ч.л.
  • Рослинна олія
  • Перець

Рецепт приготування:

  1. Картоплю помити і відварити в шкірці до готовності. Остудити, почистити і нарізати кубиками.
  2. Очищену цибулю нарізати кільцями. Змішати гірчицю з 1 ст. л. рослинного масла і перцем. Заправити картоплю з цибулею, перемішати і відставити убік. Зелень вимити, обсушити й подрібнити.
  3. Огірки нарізати брусочками, яйця – кружальцями. Додати до картоплі з цибулею огірки, яйця, зелень і шматочки оселедця, перемішати. Полити олією.

Рецепти страв на Різдво: салат з курки з овочами і сиром

fresh-salad-with-chicken-breast-arugula-and-tomato-top-view_1205-2147

Фото: freepik.com

Складові::

  • Куряче філе – 2 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Помідори черрі – 5 шт.
  • Капуста пекінська – 1 шт.
  • Фета – 100 г
  • Петрушка – за смаком
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Сіль перець

Рецепт приготування:

  1. Перець порізати соломкою, пекінську капусту нашаткувати. Додати помідори черрі, нарізані на четвертинки, і дрібно порізану зелень.
  2. Куряче філе відварити і порізати невеликими шматочками, додати в миску. Поперчити і посолити за смаком. Заправити оливковою олією. Викласти в салатницю. Зверху укласти сир, порізаний кубиками.

Рецепти страви на Різдво: Сирник з безе

210435_600

Фото: petit-furia.livejournal.com

Складові:

Для тіста:

  • Борошно – 1 склянка
  • Цукрова пудра – ¼ склянки
  • Дрібка солі
  • Розм'якшене вершкове масло – 100 г

Для начинки:

  • Сир – 500 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Яєчні жовтки – 2 шт.
  • Цукор – ¾ склянки
  • Вершки – 100 мл
  • Ванільний пудинг – 1 упаковка
  • Цедра і сік чверті лимона
  • Ванільний цукор – 1 пакетик

Для безе:

  • Яєчні білки – 2 шт.
  • Цукрова пудра – 2-3 ст. л.
  • Кокосова стружка – 20 г
  • Вершкове масло – 1 ст. л.

Рецепт приготування:

  1. Змішати борошно, цукрову пудру, м'яке масло і сіль. Викласти в форму, застелену пергаментним папером, утрамбувати руками. Поставити в холодильник, поки готується начинка.
  2. Збити міксером всі інгредієнти для начинки. Вилити зверху на тісто і поставити в розігріту до 180 °С духовку на годину.
  3. Збити білки міксером в піну, потім додати цукрову пудру і збити до м'яких піків, викласти зверху на запіканку. Готувати ще 10 хвилин, вийняти з духовки.
  4. Обсмажити кокосову стружку на вершковому маслі. Посипати сирник зверху. Повністю остудити перед подачею.

Рецепти страв на Різдво: Апельсиновий кекс з шоколадною глазур'ю

five-ingredient-chocolate-swirl-bundt-cake-5

Фото: Deliciously Yum!

Складові:

Для тіста:

  • Борошно – 220 г
  • Цукор – 100 г
  • Вершкове масло – 100 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Коньяк – 30 мл
  • Розпушувач – 10 г

Для глазурі:

  • Вершкове масло – 40 г
  • Какао порошок – 3 ст. л.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Яєчний білок – 1 шт.

Рецепт приготування:

  1. Міксером збити масло з цукром. Додати цедру і сік в миску з маслом, ще раз добре збити.
  2. Додати яйця по одному, кожен раз збиваючи. Потім додати борошно, розпушувач і коньяк. Добре перемішати тісто.
  3. Форму для кексу змастити вершковим маслом і присипати борошном. Перекласти тісто у форму і розрівняти.
  4. Випікати в розігрітій до 180 градусів С духовці 30 хвилин, готовність перевірити зубочисткою. Готовий кекс остудити в формі. Перекласти на блюдо.
  5. Приготувати глазур. У сотейнику змішати цукор, какао порошок і вершкове масло. Поставити на вогонь і, помішуючи, довести до однорідної маси. Додати білок і добре збити.
  6. Прикрасити кекс глазур'ю і дати їй застигнути.

Рецепти страв на Різдво: Узвар із сухофруктів

mix-dried-fruits-date-palm-fruits-prunes-dried-apricots-raisins-and-nuts-and-traditional-arabic-tea-ramadan-ramazan-food-top-view_2829-318

Фото: timolina / Freepik

Складові:

  • Чорнослив – 200 г
  • Сушені яблука – 200 г
  • Мед – 200 г або за смаком
  • Сушені груші – 200 г
  • Ізюм -100 г
  • Вода

Рецепт приготування:

  1. Нагадаємо, раніше ми розповідали про традиції католицького Різдва

Дивіться відео про Різдвяні чудеса з усього світу:

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...