Оселедець з усіма його корисними властивостями і необхідними для організму людини мікроелементами є, крім того, ще й одним з найбільш доступних за ціною видів морепродуктів на сьогоднішній день.
Незважаючи на те, що найпоширеніші способи приготування риби – запікання в духовці і смаження, оселедець з цього правила випадає. Після термічної обробки його смакові якості сильно погіршуються, тому даного представника водної фауни зазвичай солять або маринують. Зовсім нескладно дістати в магазині готовий продукт, але домашній маринований оселедець при правильному підході вийде в рази смачніше і корисніше.
Маринований оселедець
Інгредієнти:
- один оселедець
- одна цибулина
- по чайній ложці солі і цукру
- ст. ложка оцту
- дві столові ложки рослинної олії
- коріандр і чорний перець (за смаком)
Як готувати маринований оселедець:
Рибу очищають, видаляють голову і нутрощі, ретельно промивають холодною водою. Після цього оселедець укладають на дошку розрізаним черевцем вгору і посипають його внутрішню частину цукром, сіллю, а потім збризкують оцтом.
Далі додають спеції (за бажанням), надають рибі первісну форму і поміщають її в холодильник на 12 годин, ретельно обгорнувши в поліетиленовий пакет.
Готовий продукт подають з кільцями ріпчастої цибулі, поливши рослинним маслом.
Оселедець в томаті
Інгредієнти:
- кілограм риби
- 70 мл оцту
- 100 мл рослинного масла
- 250 мл томатного соку
- чотири невеликих цибулини
- ч. ложка цукру
- ст. солі
- щіпка перцю
- 2-3 лаврових листки
Як готувати оселедець в томаті:
Для маринаду томатний сік з маслом і оцтом потрібно довести до кипіння, потім додати цукор, сіль і спеції.
Оселедець очищають, промивають і розрізають на невеликі шматочки, які потім укладають в досить глибоку ємність, перемежовуючи з цибульними кільцями.
Перед тим як заливати рибу маринадом, йому слід дати трохи охолонути: він повинен бути ще гарячим, але не киплячим.
Після остаточного охолодження страву ставлять в холодильник приблизно на добу.
Оселедець, замаринований по-норвезьки
Риба виходить дуже смачною, хоча рецепт її виглядає досить екзотично.
Інгредієнти:
- одна риба
- по 200 мл молока і води
- 100 мл оцту,
- один цибулина
- 0,5 ч. ложки цукру
- стільки ж тертого хрону
- ч. ложка тертої моркви
- 5-7 горошин чорного перцю
- 2-3 лаврових листки
Як готувати оселедець по-норвезьки:
Сіль не використовується взагалі. Для початку рибу (ще неочищену) на 12 годин замочують в суміші молока і води.
Потім її чистять і розрізають на невеликі шматочки. Маринад готують холодним способом, просто змішуючи оцет з тертим хріном, морквою, цукром і спеціями.
Шматочки оселедця, перекладені кільцями цибулі, заливають маринадом, після чого прибирають страву в холодильник на три дні.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як приготувати смачні салати з оселедця. Ми також ділилися секретами найсмачнішого оселедця під шубою.
Смотрите видео, как пожарить рыбу так, чтобы в ней не чувствовались кости: