Родом з СРСР: як шкодить організму ностальжі-меню

Що принесе шоколадна ковбаса, біляш і смажена каша

Травневі – це не тільки свята на честь праці та світу, а й своєрідний фестиваль гастрономічних шедеврів. У будь-які, навіть кризові часи господині намагалися здивувати гостей. Звичайно, дефіцит диктував свої правила, так що готувати смакоту можна було тільки згідно з державним планом. У цьому, як і в будь-якому явищі, були не тільки мінуси, але й плюси, головний з яких – натуральні продукти. З них наші мами і бабусі робили не найкорисніші, але дуже смачні страви. Про особливості вуглеводно-жирову дієту радянського періоду ми поговорили з к. м. н., дієтологом медичного центру "Юлія" Олександрою Кириленко і реабілітологом, засновником клубу "Здоров- Е" Борисом Скачко.

СУП ІЗ БРИКЕТУ

Одна з найбільш хітових страв радянського столу – гороховий суп з брикету. Для більшої користі в нього ще додавали картоплю і сметану. Виходила крохмально-вуглеводно-жирова солянка – без мікроелементів і вітамінів, зате дешева і ситна. Звичайно, наші господині витворяли таке від бідності, але дивним чином горохова традиція перекочувала з СРСР до Фінляндії і дожила до наших днів. Там, у місті Наанталі, притому в багатих будинках, можна і зараз покуштувати горохове ласощі з окропу і горохових консервів. Ні картоплі-морквини, ні засмажкою не належало бути. Важко сказати, що таке меню диктує бідність – швидше, вся справа в смаку і пристрастях.

СМАЖЕНА КАША

Будь-яка крупа (найчастіше – гречана, пшоно, рис) відварюється, а потім обсмажується з цибулею на рослинному маслі або салі. Страву можна їсти, якщо не звертати уваги на те, що корисні вуглеводи з круп погано засвоюються в дуеті з жиром.

ШОКОЛАДНА КОЛБАСА

Солодко-коньячне щастя на основі вершкового масла і бісквітного печива. Масло (жири) і бісквіт (швидкий вуглевод) – що може бути смачніше і корисніше? Море енергії, отриманої з такою стравою, виливалося в нескінченних козаків-розбійників. Чи можна його їсти любителям комп'ютерних боїв? Навряд чи, а тим, хто страждає від панкреатиту і будь-яких захворювань ШКТ – тим більше. Зате його можна трансформувати в корисні солодощі, якщо взяти натуральне какао і згущене молоко, галетне або вівсяне печиво, додати горіхи, курагу, родзинки та насіння. Літнім і людям з хронічними захворюваннями їсти з обережністю, дітям – за обидві щоки!

ВСЕ З ТУШОНКОЮ

Консервоване м'ясо з овочами, макаронами або картоплею – це означає білок + консерванти + швидкі вуглеводи + крохмаль. Результат регулярного вживання: великий живіт, слабкі судини, високий тиск і загострення хронічних захворювань. Можна їсти тільки в умовах військових дій, а в мирний час тушонку краще замінити запеченою бужениною.

КОВБАСНИЙ СУП

Консервована червона квасоля, сосиски або шинка, яловичий бульйон, картопля, цибуля, морква для засмажки. З корисних продуктів – тільки два останніх, все інше по суті – консерви. Готувати такий суп можна зрідка і тільки із заготовлених в домашніх умовах продуктів – інакше виходить суп із консервантів, до того ж насичений жирами і прянощами. Навантаження на підшлункову таке саме, як на боксера в останньому раунді.

БІЛЯШІ

Тісто з білого борошна – це, вважай, швидкий вуглевод, а начинка із субпродуктів (перемелені печінка, нирки, легені, жили) – багате на холестерин "м'ясо", насичені кислоти, які миттєво всмоктуються в кров і відкладаються на стінках судин у вигляді бляшок. Все це полірується смаженим рослинним маслом і дріжджами. Смак незабутній, ефект незгладимий: від такої жиро-дріжджової атаки постраждає печінка і ШКТ, а обмін речовин порушиться.

МАКАРОНИ ПО-ФЛОТСЬКИ

Класичний союз, коли з двох корисних продуктів виходить вбивче блюдо, що містить вуглеводи з жирами. Корисні речовини з м'яса в поєднанні з борошном (легкими вуглеводами) не засвоюються. По суті – це глибоководна міна уповільненої дії, яка підірве не тільки струнку фігуру, але і підшлункову, а також відкладуться бляшки холестеринів на стінках судин.

МАРИНАД ДЛЯ ШАШЛИКІВ


Хіт святкового травневого столу в усі часи – шашлики. А що в них головне? Маринад. Якому ви віддаєте перевагу – кефір, майонез, оцет, цибулевий сік, вино? На смак шашлик буде чудовим з будь-яким, але от замаринований в кефірі та в майонезі – безглуздим, оскільки корисні речовини (залізо) з м'яса не засвоюються з кисломолочним продуктом або жирним майонезом. Кращий маринад – лимонний сік зі спеціями і зеленню (витримка – 20 хвилин). Ще один варіант: посолити, поставити під гніт, скропити сухим білим вином, додати прянощів і їсти, гарніруючи овочами.

Реклама

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти