Новий рік у багатьох – це не тільки час очікування чуда й підведення підсумків, а й поїдання гір не найкориснішої смакоти і вживання спиртного в кількості, що обчислюється часом навіть не літрами, а річками. І скільки б лікарі не закликали провести новорічні канікули, дотримуючись принципів здорового способу життя, свято живота залишається у більшості українців невикорінною традицією. Тому ми вирішили не закривати очі на реальність, волаючи до совісті перед вашою ж талією і шлунково-кишковим трактом, а розпитали медиків, як попередити неприємності зі здоров'ям, які можуть виникнути під час новорічного застілля.
Наші експерти – Наталія Гордієнко, гастроентеролог, терапевт вищої категорії клініки Doctor Sam, і Борис Скачко, дієтолог, фітотерапевт, медблогер .
Проти швидкого сп'яніння — вісім таблеток вугілля і жир
За годину до застілля випийте 50 г спиртного напою , який ви будете пити на вечірці . Почне вироблятися алкогольдегидрогеназа , яка розщеплює етанол , і до першої години ікс печінка буде готова переробляти алкоголь . За 30 хвилин випийте активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги людини : це зменшить рівень токсинів , утворених при розщепленні етанолу . Першу чарку закусіть жирним : жир сповільнить всмоктування спиртів .
"Антидот" від обжерливості — закусіть салатом і відмовтеся від газованої води
Бажано, щоб до новорічного застілля ви поїли. Тоді до моменту святкової вечері у вас не буде вовчого голоду і, відповідно, ви не будете їсти за трьох. Якщо гостей запрошуєте ви, призначте початок застілля на 19: 00-20: 00. Таким чином до ночі ви будете ситі і не станете перекушувати вночі у великих обсягах. Це попередить ще дві проблеми: інтоксикацію і поповнення жирових депо, які виникають при поганому перетравленні їжі. Адже після зазначеного часу активність шлунково-кишкового тракту згідно біоритмам завжди знижується.
Першою стравою повинна бути велика порція овочевого салату. Якщо такого не виявиться, напевно знайдеться салат, в якому овочі все-таки є, на ньому і зупиніть свій вибір. Клітковина дасть швидке і стійке відчуття ситості, тому інших страв ви з'їсте менше, ніж могли б. Найкраще відмовтеся від споживання газованої води: вуглекислота, дратуючи стінки шлунка, стимулюватиме апетит.
Профілактика печії: до свята — морквина, а під час — кріп і цитрусові
На самому застіллі їжте побільше зелені ( зокрема – петрушки і кропу ) і цитрусових : рослинні ензими в них також будуть покращувати роботу шлунково-кишкового тракту . Це попередить ослаблення сфінктера і закидання в стравохід вмісту шлунка , що також викликає печію .
Кріп до того ж зменшить спазми в шлунку , якщо ви все ж переборщили з їжею , і попередить газоутворення .
Для доброго ранку
- Їжте супи і пийте компот
Макродози етанолу порушують баланс мінералів , тому розсол з консервації здається живою водою . Але він не потрібен і небезпечний : може спровокувати гастрит або печію . Краще пити гідрокарбонатну мінералку без газів , компоти і їсти овочевий суп .
- Прийміть теплу ванну
Після рясних пиятик судинна система спазмується . Прийміть ванну ( 37-38 ° С ) з морською сіллю , маслами ментолу , майорану і м'яти ( по 2-3 краплі кожного ) : вона розширить судини , протонізує їх і зменшить рівень токсинів .
- Налягайте на зелені смузі