Вінегрет – один з найпопулярніших французьких соусів. Своєю назвою він зобов'язаний французькому слову vinaigre, що означає "оцет". Це справедливо, оскільки його основу складають білий винний оцет і оливкова олія. Соус подають до салатів, страв з риби, морепродуктів, птиці та м'яса.
Незважаючи на простоту рецепта, соус вінегрет можна урізноманітнити додатковими складовими, одні з яких відмінно доповнюють овочеві страви, а інші добре поєднуються з м'ясом, куркою або морепродуктами.
Класичний рецепт соусу вінегрет
Складові:
- 3 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
- 1 ч. л. діжонської гірчиці
- 9 ст. л. оливкової олії
- сіль і чорний мелений перець за смаком
Рецепт приготування:
Соус дуже простий у приготуванні – потрібно лише перемішати його складові. Але важливо пам'ятати, що не можна робити це задовго до подачі соусу на стіл, так як олійно-оцтова емульсія розсиплеться.
Для ефективного і рівномірного змішування рідких складових соусу вінегрет відмінно підійде банка з щільно кришкою, що загвинчується. У ній потрібно з'єднати оливкову олію з винним оцтом і енергійно збовтати.
Потім в отриману емульсію потрібно додати діжонську гірчицю і ретельно перемішати суміш, домагаючись повного розчинення гірчиці в соусі. Після цього можна додати сіль і чорний мелений перець.
У підсумку виходить соус трохи мутного жовтого відтінку, має кислуватий присмак і пряний запах.
Густий соус вінегрет
Складові:
- 2 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
- 6 ст. л. оливкової олії
- ½ ч. ложки солі
- чорний мелений перець за смаком
Рецепт приготування:
Можна провести змішування інгредієнтів інакше. Для цього в миску слід покласти солі і дрібку чорного меленого перцю, а потім додати до них 2 ст. ложки оцту і все ретельно перемішати, домігшись повного розчинення солі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
В отриману суміш за допомогою вилки потрібно вбити оливкову олію. Соус вінегрет, приготовлений таким чином, буде трохи більш густим.
Соус вінегрет із зеленню
Складові:
- 2 ст. ложки оцту, настояного на зелені
- 8 ст. ложок рослинної олії
- сіль за смаком
- зелень за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Рецепт приготування:
Оцет потрібно перемішати з сіллю і рослинною олією і ретельно збити за допомогою віночка не менше 5 хвилин. Цього часу буде досить, щоб олія і оцет утворили емульсію. До неї треба додати дрібно посічену зелень і поперчити соус.
Цей варіант добре доповнює овочеві салати і страви з відварної риби або курки.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, як готують найгостріший соус в світі. Також ми писали про соуси, які потрібно обов'язково зберігати в холодильнику.
Дивіться відео, як приготувати місо суп: