Соус вінегрет: готуємо класичну французьку заправку для салатів

Основу соусу складають винний оцет і оливкова олія

Вінегрет – один з найпопулярніших французьких соусів. Своєю назвою він зобов'язаний французькому слову vinaigre, що означає "оцет". Це справедливо, оскільки його основу складають білий винний оцет і оливкова олія. Соус подають до салатів, страв з риби, морепродуктів, птиці та м'яса.

Незважаючи на простоту рецепта, соус вінегрет можна урізноманітнити додатковими складовими, одні з яких відмінно доповнюють овочеві страви, а інші добре поєднуються з м'ясом, куркою або морепродуктами.

Реклама

Класичний рецепт соусу вінегрет

Складові:

  • 3 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
  • 1 ч. л. діжонської гірчиці
  • 9 ст. л. оливкової олії
  • сіль і чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Реклама

Соус дуже простий у приготуванні – потрібно лише перемішати його складові. Але важливо пам'ятати, що не можна робити це задовго до подачі соусу на стіл, так як олійно-оцтова емульсія розсиплеться.

Для ефективного і рівномірного змішування рідких складових соусу вінегрет відмінно підійде банка з щільно кришкою, що загвинчується. У ній потрібно з'єднати оливкову олію з винним оцтом і енергійно збовтати.

Потім в отриману емульсію потрібно додати діжонську гірчицю і ретельно перемішати суміш, домагаючись повного розчинення гірчиці в соусі. Після цього можна додати сіль і чорний мелений перець.

Реклама

У підсумку виходить соус трохи мутного жовтого відтінку, має кислуватий присмак і пряний запах.

Густий соус вінегрет

Складові:

  • 2 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
  • 6 ст. л. оливкової олії
  • ½ ч. ложки солі
  • чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Можна провести змішування інгредієнтів інакше. Для цього в миску слід покласти солі і дрібку чорного меленого перцю, а потім додати до них 2 ст. ложки оцту і все ретельно перемішати, домігшись повного розчинення солі.

В отриману суміш за допомогою вилки потрібно вбити оливкову олію. Соус вінегрет, приготовлений таким чином, буде трохи більш густим.

Соус вінегрет із зеленню

Складові:

  • 2 ст. ложки оцту, настояного на зелені
  • 8 ст. ложок рослинної олії
  • сіль за смаком
  • зелень за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Оцет потрібно перемішати з сіллю і рослинною олією і ретельно збити за допомогою віночка не менше 5 хвилин. Цього часу буде досить, щоб олія і оцет утворили емульсію. До неї треба додати дрібно посічену зелень і поперчити соус.

Цей варіант добре доповнює овочеві салати і страви з відварної риби або курки.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, як готують найгостріший соус в світі. Також ми писали про соуси, які потрібно обов'язково зберігати в холодильнику.

Дивіться відео, як приготувати місо суп:


Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти