І це набагато безпечніше, ніж приготувати їх з природних діючих речовин.
Таку думку висловив директор Інституту харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України академік Ярослав Блюм.
За словами вченого, сьогодні ряд ліків виробляється з використанням генетично отриманих ДНК. І рівень такої продукції стає вище. Адже природно діюча речовина може бути інфіковано або забруднено, а значить непридатною для препарату.
- Соматотропин – це гормон росту, – навів приклад Ярослав Блюм. - Він дуже дорогий і дефіцитний. Його отримують з великої рогатої худоби. І якщо тварина хворіла на сказ або трубчастий туберкульоз кісток, то вірус міг потрапити до складу фрагмента, який відбирали для виготовлення соматотропіну. А коли білок отриманий генетично, то такої проблеми бути не може. Тому, продукти з ГМО входять в наше життя тихо і спокійно, ми цього не помічаємо, і не треба хвилюватися з цього приводу.
ДО РЕЧІ
На тисячах гектарах в Україні вирощують генетично модифіковані сою, кукурудзу та ріпак з нелегально ввезених насіння. Це суперечить закону, але держава не має технічних засобів для виявлення модифікованих генів в продуктах. Генетично модифіковані овочі та зернові, стійкіші до хвороб і шкідників, ніж природні. Лідерами у впровадженні таких біотехнологій є Сполучені Штати, Китай, Австралія та сім країн ЄС.
Читайте також: