Головна Сьогодні

ТОП-10 продуктів, які забарвлюють зуби

Після прийому їжі, що містить барвники, зуби набувають жовтуватого або коричневого відтінку


Регулярне вживання кави призводить до появи жовто
Регулярне вживання кави призводить до появи жовто

Зовнізубивиглядають,якмонолітніанатомічні утворення,алезубнаемальмаєпористуструктуру.Ацеозначає,щоречовини,що містятьсявїжі,злегкістюможутьпроникативнеї.Томупісляприйомуїжі,що міститьбарвники,зубинабуваютьжовтуватогоабокоричневого відтінку.Більшінтенсивній пігментаціїзубівсприяютькислістравиіпродукти(наприклад,лимон,соки),якіруйнуютьемаль,тимсамимроблячизубибільшсприйнятливимидо фарбування,пише likar.info

Пігментованімолекулиїжіназиваютьсяхромогенами.Ціречовинилегкопроникаютьвемальіосідаютьназубнійповерхні.Іншіречовини-таніни,що містятьсявчервоному вині,каві,цитрусових,гранаті,збільшуютьрівеньпігментаціїзубівхромогенами.Тому,продуктимістятьобидвацихкомпонента(хромогениітаніни)найбільшінтенсивнофарбуютьзубнуповерхню.

Червоне вино

Упомірнихкількостяхвиноприноситькористьдляздоров'я.Разомзтим,червоневинонегативнопозначаєтьсянастанізубів.Поліфеноли, що входять до складучервоноговина,руйнівнодіютьназубнуемаль.Ахромогениукупізтанінами,що містятьсяу вині,фарбуютьзуби.

Кава

Станзубівулюбителівкавидалекийвідідеального.Регулярневживанняцьогонапоюпризводитьдо появижовто-сіроговідтінкузубів.Щобзменшитирівеньпігментаціїзубіввідкави,внапійрекомендуютьдодаватимолоко.Користьвідмолокащейвтому,щовньомуміститьсякальцій, що благотворновпливаєнастанзубноїемалі.

Спортивні напої і енерготоніки

Черезпідвищену кислотністьцихнапоївїхчастевживанняпризводитьдо руйнуванняемалі,внаслідокчоговоназнебарвлюється.

Томатний соус

Через великукислотністьтоматногосоусу,цейпродуктруйнівнодієназубнуемаль,чим викликаєпоявуплям.Длятого,щобмінімізуватипігментацію,передвживаннямтоматіврекомендуютьз'їдатилистясалату,брокколіабошпинат.Цедопоможезахиститизубивідфарбування.

Бальзамічнийоцет,соєвийсоус

Частевживаннятемнихсоусів,особливо таких, які маютькислийсмак,призводитьдо утворенняплямназубах.Узв'язку з цимрекомендуєтьсяне вживатиціпродукти нечасто,і,поможливості,переходитинабільшсвітлізаправки,наприкладрисовийсоусабосіклимона.

Чай

За данимидеякихдосліджень,навітьтрав'янічаїздатніфарбуватизубнуемаль,не кажучивжепро чорний чай,якийу великихкількостяхміститьтаніни.У тойжечас,чайєлегкимбактерицидним засобом,щозахищаєзубивідшкідливої діїмікроорганізмів.

Газовані напої

Практичноу всіхсолодкихгазованихнапояхміститься великакількістьортофосфорноїкислоти.Високакислотністьнапоюруйнуєемаль,абарвники, що містятьсявгазованій воді(зокрема,кольорових)злегкістюпроникають всерединунеї.Крімтого,вгазованихнапояхміститьсярядшкідливихдобавок,якіз часомможутьпризвестидоерозійнихпроцесів.Ерозіязубів-ураження тканинзубів(емаліта дентину),врезультатіякогоутворюєтьсядефектнаповерхняхзубів.

Ягоди

Такіягоди,якчорнасмородина,чорниця,ожина,містятьвсвоємускладі великукількістьпігментнихмолекулікислоти.Томупісляїхвживаннязубинабуваютьхарактерного відтінку,властивогоягодам.Звичайнож,шкідливий впливназубине зрівняєтьсязтієюнеоціненноюкористю,якунадаютьягодинашому здоров'ю.Томувідмовлятисобівнихне варто.Потрібнолишеретельнішестежитизастаномротовоїпорожнинивлітнійсезон.

Цукерки

Дофарбуваннязубівпризводятьльодяникиіцукерки,особливокарамельіірис.Частевживаннясолодощівне тількизіпсуєзовнішній виглядзубів,алеізгубнопозначитьсянаїхструктурі.Захопленнясолодощамипризводитьдо розмноженнямікроорганізмів,внаслідокчогорозвиваєтьсякарієс.

Буряк

Післявживаннябурякаабобуряковогосокупотрібновідразупочиститизубичи прополоскатиротовупорожнину.Убурякахміститься великакількістьхромогенів,що забарвлюють зуби.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь