Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

ТОП-10 шкідливих продуктів для сніданку

Легкі сніданки з готових продуктів найчастіше лише ненадовго вгамовують відчуття голоду. Більше того, такий стиль харчування збільшує ризик розвитку хронічних захворювань

Круасани - не кращий варіант для сніданку. Фото: pixabay.com
Круасани - не кращий варіант для сніданку.
Фото: pixabay.com

Багато людей в якості сніданку воліють не повноцінну страву, а легкий перекус з готових продуктів. На жаль, не всі вони однаково корисні. Дієтологи склали топ-10 популярних продуктів, які провокують ожиріння і збільшують ризик розвитку хронічних захворювань, пише likar.info.

1. Солодкі сухі сніданки

На упаковках сухих сніданків часто красуються написи "містить цільні зерна" або "сприяє схудненню". На ділі ці продукти пройшли переробку і містять лише невелику кількість цільного зерна, чого не скажеш про прості вуглеводи і цукор. Солодкі пластівці, кільця і кульки чудово поєднуються з молоком і соком, але така кількість цукру призводить до різких перепадів рівня інсуліну в крові. В результаті людина швидко стає голодною і дратівливою, а бажання з'їсти що-небудь солодке збільшується.

2. Фруктові соки

Більшість соків з магазину (навіть 100% фруктові соки) підсолоджені цукром або фруктозою. Випиваючи вранці склянку такого напою, людина збільшує ризик метаболічного синдрому, ожиріння, цукрового діабету 2 типу та інших захворювань, пов'язаних з порушенням метаболізму глюкози.

Цукор з фруктового соку дуже швидко підвищує рівень глюкози в крові, а сповільнити його всмоктування без жиру і клітковини неможливо. Отриманий у результаті сплеск інсуліну і падіння рівня цукру в крові робить людину втомленою, нервовою і голодною.

3. Млинці і вафлі

Зазвичай млинці і вафлі готують з рафінованого пшеничного борошна, часте вживання якого пов'язано з розвитком резистентності до інсуліну і ожиріння. Крім того, ці продукти часто їдять разом з сиропами і варенням, що збільшує вміст цукру в крові і шкодить метаболізму.

4. Бутерброди з плавленим сиром

Насичені жири в м'яких вершкових сирах – головний аргумент проти їх щоденного вживання. Організації охорони здоров'я пов'язують їх з підвищенням ризику серцево-судинних захворювань, тому для сніданку краще вибрати маложирні ропні сири: бринза, адигейський або сулугуні.

5. Кекси і круасани

Єдиний корисний інгредієнт солодкої випічки – яйця. Рафіноване борошно і цукор їсти на сніданок категорично не рекомендується, до того ж кекси і круасани часто містять додаткові інгредієнти: шоколад, джем, сухофрукти. Практичний результат – "вибух" калорійної бомби і різкі скачки глюкози.

6. Солодкі знежирені йогурти

Стакан простого грецького йогурту з ягодами – чудовий приклад здорового сніданку. На жаль, знежирений солодкий йогурт зі шматочками фруктів не має з ним нічого спільного. Деякі магазинні йогурти містять більше цукру, ніж аналогічні порції морозива, а видалення жиру з молочних продуктів знижує їх поживну цінність, створюючи лише ілюзію насичення.

7. Енергетичні батончики

Солодкі злакові батончики містять зовсім небагато корисної клітковини, зате доданого цукру, кукурудзяного сиропу і меду в них більш ніж достатньо. Як і більшість перерахованих вище продуктів, ця комбінація підвищує рівень цукру та інсуліну в крові, порушуючи обмін речовин.

8. Гранола з магазину

Солодка хрустка гранола – дуже калорійна страва: 480 ккал на 100 грамів продукту. Вона добре підходить для тих, хто збирається на інтенсивне тренування, але для малорухомих офісних працівників такий поживний сніданок – надмірність. Наш вибір – вівсяна каша з горіхами, насінням льону або ягодами.

9. Сосиски або ковбаса

Сосиски, ковбаса і шинка – перероблене м'ясо, яке в 2015 році офіційно визнали канцерогеном. Експерти Міжнародного агентства з вивчення раку вивчили 800 тематичних досліджень і прийшли до висновку, що регулярне вживання цих продуктів збільшує ризик розвитку раку. Хочете зберегти здоров'я? Відмовтеся від переробленого м'яса на користь відвареної курячої грудки або риби.

10. Сухарики і чіпси

Сухарики і чіпси – популярний перекус, але в процесі їх приготування використовується гідрогенізована рослинна олія – джерело транс-жирів. У поєднанні з великою кількістю солі, вони стають сприятливим фактором для розвитку гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних захворювань.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів