Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

ТОП-5 міфів про продукти з ГМО

Вчені доводять нешкідливість модифікованої їжі

ГМО-кукурудза ні за смаком, ні за користю не відрізняється від звичайної, запевняють вчені. Фото: agrobook.ru
ГМО-кукурудза ні за смаком, ні за користю не відрізняється від звичайної, запевняють вчені.
Фото: agrobook.ru

В середині травня 2016 року видання USA Today опублікувало дані доповіді Національної академії наук США, яка говорить – ГМО-культури нешкідливі. Експериментально було доведено, що ГМО не викликають онкологію, ожиріння, захворювання шлунково-кишкового тракту, захворювання нирок, аутизм і навіть алергії. Однак до цього часу суспільство ще не позбулося міфів щодо генно-модифікованих продуктів, пише AgroNews.

1. У ГМО-культурах є гени, а в звичайних продуктах – немає

Згідно з соцопитуванням, проведеним кілька років тому, 64% респондентів з Європи, 57% респондентів з Китаю і 43% опитаних з США впевнені, що в "натуральних" продуктах гени не містяться, на відміну від ГМО. Звичайно ж, це не так. Адже гени є в кожному живому організмі. Без них життя взагалі неможливе. На нашій планеті так вже точно. ГМО-продукти відрізняються від звичайних незначними змінами генетичного коду.

2. ГМО робить з людини мутанта

Багато споживачів щиро вважають, що вживання в їжу ГМО-продуктів може вплинути на генокод людини. Саме для них виробники клеять на упаковки наклейки "Без ГМО". Насправді, можлива мутація людини від ГМО-продуктів – абсурд. Тому що з'їдена нами чужа ДНК не потрапляє в кров, переварюючи в шлунку. Отже, на організм вона ніяк не впливає.

3. ГМО псує смак

Кожен організм на планеті має великий генокод. За смак того або іншого продукту відповідають поодинокі гени, проте вчені з ними не працюють. Їх цікавить удосконалення інших якостей культур. Наприклад, вони намагаються прищепити пшениці гени кукурудзи для підвищення морозостійкості першої. Але від цього пшениця зовсім не починає бути схожою смаком на кукурудзу.

4. У ГМО-овочах немає тварин генів

Будь-яку рослину можна модифікувати генами будь-якої тварини, тому що гени всіх живих організмів планети універсальні. Іншими словами, і у рослин, і у тварин дуже давно існував якийсь "предок" – найпростіший організм. Виходить, що всі організми Землі – родичі. Яскравим прикладом ГМО-овоча з твариною геном є "капуста-скорпіон". Вона здатна виробляти токсин, смертельний для гусениць і слимаків, але абсолютно нешкідливий для людини.

5. ГМО з'явилися недавно

По-своєму модифікувати живі організми людина почала приблизно 11 тисяч років тому, коли одомашнила тварин і окультурила рослини. Генокод всіх культурних рослин і всіх домашніх тварин був змінений штучно – методом селекції. Сьогодні ж вчені завдяки розвиненим технологіям, можуть вирощувати в пробірці найкращі сорти, впливаючи безпосередньо на ДНК рослини. У цьому вся різниця.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів