Головна Сьогодні

Торт Прага: історія і класичний рецепт

Легендарний шоколадний торт свого часу був придуманий кондитером ресторану Прага

Торт Прага Фото: topntp26 / Freepik
Торт Прага
Фото: topntp26 / Freepik

Класичний торт Прага складається з трьох бісквітних коржів, які просякнуті солодким масляним кремом і политі шоколадною помадою. У багатьох рецептах шоколадну помадку через складність в приготуванні замінюють на більш просту шоколадну глазур.

Десерт отримав свою назву завдяки однойменному московському ресторану, в якому був вперше створений руками талановитого кондитера Володимира Гуральника. У закордонному відрядженні він спробував австрійський торт "Захер" і, приїхавши додому, вирішив адаптувати його під місцеві реалії. До слова, це не єдине творіння кулінара: Гуральник був автором близько 30 оригінальних десертів, в тому числі і торта "Пташине молоко".

Рецепт торта Прага не був запатентований, але був оформлений відповідно до Держстандарту, завдяки чому його стали випускати на багатьох кондитерських фабриках. Всіма улюблений шоколадний торт можна приготувати і на власній кухні. Головне – дотримуватися класичної рецептури і не лінуватися.

Торт Прага

chocolate-cake-with-ice-cream-and-whipped-cream_1339-4966

Фото:  topntp26 / Freepik

Інгредієнти:

Для бісквіта:

  • 6 яєць
  • 150 г цукру
  • 115 г борошна
  • 25 г какао-порошку
  • 40 г вершкового масла

Для просочення і крему:

  • 1 жовток
  • 20 г води
  • 120 г згущеного молока
  • 200 г масла
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 10 г какао
  • 60 г абрикосового повидла або джему

Для глазурі:

  • 60 г чорного шоколаду
  • 60 г вершкового масла

Рецепт приготування:

1. Спекти бісквіт. Розділити яйця на жовтки і білки. Жовтки збити з половиною цукру в пишний світлий крем.

Білки збити до густини, потім додати цукор і збити до появи піків. Акуратно з'єднати білки і жовтки.

Всипати борошно, просіяне з какао, перемішати рухами зверху вниз. Влити по краю розтоплене і охолоджене масло, ще раз перемішати.

Готове тісто вилити в змащену маслом і посипану борошном форму діаметром 23 см. Випікати при 200°С протягом 30 хвилин. Через 5 хвилин дістати бісквіт з форми і дати йому вистоятися на решітці не менше 8 годин.

2. Приготувати крем. Змішати жовток з водою, додати згущене молоко. Поставити на слабкий вогонь і проварити до загустіння. Уварений сироп охолодити і додати в попередньо збите з ванільним цукром масло (цукор попередньо потрібно розтерти в пудру, інакше буде хрустіти на зубах). Додавати слід потроху, кожного разу збиваючи. В кінці збивання додати какао.

3. Зібрати торт. Бісквіт розрізати на три пласта і прошарками кремом. Обмазати торт зовні абрикосовим повидлом, охолодити.

4. Залити шоколадною глазур'ю. Щоб її приготувати, розтопіть шматочки шоколаду і масла в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Для торта досить 120 г глазурі, але оскільки частина буде стікати, бажано готувати її з запасом. Поверхню розрівняйте ножем або лопаткою. Остудіть готовий торт Прага перед подачею.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом медовика з халвою. Ми також розповідали, з чого складаються торти, від яких не товстіють

Дивіться відео про лондонський ресторан, який схожий на торт:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь