Ризикзахворітина цирозпечінкивнаслідоквживанняалкоголюзменшується ,якщозбільшитисвоющоденнунормуспожитоїкави .Про цейдетьсявдослідженні ,опублікованомужурналомAlimentary Pharmacology and Therapeutics ,повідомляє CNN.
Якщо випивати на дві чашки кави в день більше, тоді ризик розвитку патологій в печінці зменшується на 44%. Це підтверджують дев'ять досліджень, які розглядали зв'язок між спожитою кавою і захворюванням цирозом.
У дослідженнях взяли участь понад 430 тисяч осіб, а найдовше з дев'яти тривало близько 20 років. Вісім з дев'яти наукових робіт підтвердили користь двох додаткових чашок кави в день в боротьбі з цирозом.
"Якщо ви не вживаєте каву взагалі, то одна чашка в день знижує ризик цирозу печінки на 22%, а чотири – зменшать ризик на 65%. Однак має бути і граничний поріг споживання кави, коли вже немає користі", – сказав доктор Олівер Кеннеді, який брав участь в дослідженнях.
Однак, каже лікар, кава здатна боротися далеко не з усіма недоліками від зловживання алкоголем. Крім того, лікарі попереджають – надмірне споживання кави також шкідливе.