Головна Сьогодні

Влаштовуємо англійське чаювання за всіма правилами

Нарізаємо сендвічі, робимо англійські булочки і печемо пиріг на честь королеви Вікторії

Дивлячисьу вікнонащо кутаютьсявтеплий одягперехожих,мимоволітягнешсядо гарячогочайнику.Золотаосінь-початок часу,колиправлятьбалзігріваючінапої.Іголовний зних,безумовно,чай.Справедливостізарадивідзначимо,що його можнапитивбудь-який часроку.Алесамевхолодувін найбільшерадуєі тіло,ідушу.Аякщовамосіннім вечоромзахочетьсязібратидрузівначаювання,не полінуйтесяіорганізуйтейогованглійському стилі.

5-ГОДИННІ tea-ГОЛІКИ

"Tea-aholic" ("чаєголіки") – такназивають у Великобританіїтих,хто дужелюбитьчай.Тобто,посуті,цесамоназва: самеанглійці,за данимистатистики,випиваютьщоднянайбільшечаюу світі -120 млнчашок,по2чашкинакожногожителякраїни.

Почаласяця "залежність"вдалекому1664 році.Тоді представникиторговоїОст-ІндськоїкомпаніїдоставилидлябританськогокороляКарлаДругогоекзотичнийподарунок -упаковку"китайськогоаркуша".Завдяки йогодружині КатериніБрагансскойнапійстав офіційнимпридворі.Популярностічаюдодавало й те,щоспочатку вінбув доступнийлишебагатим,оскількикоштувавчималихгрошей.Потімчайставпроникати інакухні іншихжителів Британії.Більштого-уряд,стурбований надмірниммалкогольнимипиятикаминаселення,видаву 1851 роціпостанову:згідно з ним,о5:00вечораробочийденьповиненбувперериватисяначаювання,аботакзваний5o'clock.Хоча є більш красива історія.Відповідно до неї,герцогиняАннаБедфордська,фрейлінакоролеви,зголоднілаінаказалаподатичайззакускамиїй незавечерею,араніше,близько 5години вечора.Цейваріантприпав до смакурештізнаті,ну, аінші верствисуспільствапідхопилитрадицію.

regencyfamily_1__
regencyfamily_1__

ЗАРОЗКЛАДОМ

Сучаснийанглієцьп'єчай6разів надень.

1.Ранковийчай- близько6:00,одразупіслясну.

2.Чайпід часпершогосніданку-в8:00.Традиційновінбільшміцний,ніж перший,іпосутізамінюєкаву.

3.Чайдляланчу,якийп'ютьнароботі між11:00і12:00.

4.Всередині робочогоднятакожробиться перерваначай-tea break.

5.5o'clock-5-годиннийчайз великою кількістюмолокаабовершків.

6."Високийчай"(high tea)- густий,міцнийіароматний,п'єтьсявдома ввечері.

ВИДИНАПОЮ

Традиційнопід час чаюваннянастолі убританцівповинностоятикількавидівчаю:

- МіцнийтемнийAssam,привезенийз однойменногоштатуІндії;

-АроматнийCeylonз островаШрі-Ланка(стара назва -Цейлон);

- ЧервонийчайLapsang,який щеназиваютькопченим,бонабатьківщині,вКитаї,йогосушатьнадтліючим вугіллям;

- ЧорнийчайDarjeeling,прозваний"шампанськимсередчаїв", зростаєбіля підніжжяГімалаїв;

- ЛегкийслабоферментованийOolongз Китаюіострова Тайвань;

- ЧорнийEarl Greyзмасломбергамота.

Допускаєтьсярядіншихваріантів,включаючитрав'янізбори.

ПРАВИЛАЦЕРЕМОНІЇ

1.До приходугостейсервіруємостіл:накриваємоскатертиною,ставимочашкизблюдцями,чайникдлячаюзчехольчиком,молочник,тарілочкидлядесерту,ножі,виделкитачайніложечки,ситечко,цукорницющипцямиаболожкою).

2.Заварювальнийчайникобдати окропом,кладемопочайнійложцізаварки(абопакетику)накожного учасниказастілля.Наполягаємо3-5хвилин.

3.Чашкукоженгістьповертаєтак,щобручказнаходиласяз лівого боку.Розливаємочайпо чашках.Окріпдоливаємоодинраз,потімзаварюємопо-новій.Спершувчашкуналиваємомолоко,апотімчай(колисьчашкиробилиз крихкогопорцеляни,який мігтріснутивід гарячогонапою).

5.Після цьоговчайкладемолимон,вичавлюємоз ньогосік,притиснувшиложкоюдо стінки,дістаємоікладемонаблюдце.

6.Наступнимдодаємоцукор.Розмішавшийого,розгортаємочашкутак,щобручкавиявиласясправа.

7.Правильнотриматичашкузаручкуподушечкамивеликого івказівногопальців.Середнійпалецьзігнутийі знаходитьсяпідручкою,мізинецьібезіменнийпритиснутідо серединидолоні.

8.Якщовинакрилинаобідньомустолі,топід часпиттяблюдцезалишаєтьсянастолі,якщозанизькимстоликом,тойогопіднімаютьразом зчашкою.

lacomstva
lacomstva

Англійськідомогосподаркиподаютьнаступнічастування: лимоннаокремійтарілочці, вершкиабомолоковтепломуглечику, сендвічі-трикутніабопрямокутні, безшкоринки, з білогоабоцільнозерновогохліба, з різниминачинкамиміждвохшматочків. Такиминачинкамиможутьбутисвіжийогірокз вершковиммаслом, масаз відварнихяєцьі крес-салату, червонарибазмасломабовершковимсироміт. д. Слідомзасендвічамиподаютьтрадиційніанглійськібулочкискони. До них-вершки, варення, джем, вершковийсирівершковемасло.Такожгостейпригощаютьгарячимивисокиминевеликимиоладками, різноманітнимикексами, пісочнимпечивом, кошикамизфруктами, домашніми вафлямиз різниминачинками, пирогами.

Рецептидивітьсяв галереї.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь