Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Види і сорти рису: що підходить для каші, супу або різотто

У світі існує величезна кількість різних сортів рису

Тайський рис. Фото: freepik.com
Тайський рис.
Фото: freepik.com

Рис становить основу харчування більшої частини населення планети. Він є джерелом білка, складних вуглеводів, вітамінів і мінералів. На його основі готують сотні страв: супи, гарніри, десерти, плов і каші.

У природі існують сотні видів і тисячі сортів цього злаку. Кожен з них має свої переваги. Від правильного вибору різновиду рису залежать смак і поживна цінність приготованих страв.

white-and-black-rice-grain-in-a-bucket-background_5667-56

Фото: freepik.com

Щоб було простіше розібратися в цьому різноманітті, є спеціальна класифікація за такими ознаками:

  • довжина зерна;
  • способом обробки;
  • кольором.

У свою чергу, кожен вид включає безліч сортів. Один і той же сорт рису, оброблений різними способами, відрізнятиметься за кольором, смаком і способом приготування.

Спочатку рисове зерно має однакову структуру для всіх сортів: під шаром коричневої оболонки знаходиться біле зерно. Сама оболонка покрита жорстким лушпинням. Це – необрушене рисове зерно, яке в процесі обробки змінює зовнішній вигляд і смакові якості.

rice_1205-673

Фото: freepik.com

За типом зерна рис поділяється на 3 види:

  • довгозерний,
  • середньозерний,
  • круглозерний.

Довгозерний рис має тонке зернятко довгастої форми довжиною до 8 мм. Буває білим і коричневим. При варінні цей вид рису поглинає незначну кількість рідини, тому зерна не злипаються, не розварюються і виходять розсипчастими. Використовується для приготування різних страв східної та європейської кухні. Вирощується в Австралії, Азії, Америці.

Середньозерний рис має ширші і коротші зерна, довжина яких не перевищує 6 мм. Вони менш прозорі і містять більше крохмалю, ніж довгозерний. Під час приготування цей вид рису вбирає багато рідини. У готовому вигляді виходить м'яким і трохи злипається.

Може бути як білим, так і коричневим. Підходить для приготування паельї, різотто, каш і супів. Середньозерний рис вирощують в Європі, Азії, Америці та Австралії.

Круглозерний рис має круглі короткі зерна завдовжки до 5 мм. Вони майже непрозорі і містять велику кількість крохмалю. Під час варіння круглозерний рис поглинає багато води і сильно розварюється, набуваючи кремову консистенцію.

З нього готують пудинги, запіканки, каші і суші. З певного сорту круглозерного рису варять саке. Він росте в Україні, Росії, Китаї, Італії та Японії.

multicolor-rice-closeup_1373-406

Фото: freepik.com

Залежно від способу обробки розрізняють:

  • коричневий нешліфований рис,
  • білий шліфований,
  • пропарений.

Коричневий рис виходить в результаті мінімальної обробки необрушеного зерна. У нього зберігається висівкова оболонка, яка надає рису коричневий відтінок і горіховий присмак. Переважно він буває довгозерний і середньозерний. Готується нешліфований рис від 25 до 40 хв. і при цьому не розварюється. З недоліків варто відзначити невеликий термін зберігання.

Білий шліфований рис – найпоширеніший різновид злаку. Зерна такого рису гладкі, рівні і білосніжні. Він може мати різну форму і довжину. Готується протягом 10-15 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Містить багато крохмалю, але недостатньо багатий на мінерали і вітаміни. Це пояснюється тим, що при обробці видаляється вся поживна висівкова оболонка. Має доступну ціну і тривалий термін зберігання.

Пропарений рис виходить в результаті спеціальної обробки. Зберігає всі корисні властивості коричневого рису. Має золотистий відтінок, який зникає після приготування. Час приготування пропареного рису становить 20 хвилин. Він ніколи не злипається і зберігає свій смак при повторному підігріванні страви.

rice-brown_1203-3765

Фото: freepik.com

Кольори рису

За кольором рис буває білим, бежевим, жовтим, червоним, фіолетовим і чорним. Існують сорти рису, які користуються найбільшою популярністю. До них належать басматі і жасмин, які мають неповторний аромат. Це білі довгозерні види, які не втрачають при варінні своєї форми і багаті на корисні речовини.

Арбор – італійський сорт середньозерного виду білого кольору. При варінні він стає кремоподібним і добре підходить для приготування різотто і супів.

Червоний рис культивується у Франції. Має сильний горіховий аромат і присмак.

Чорний тибетський рис має вишуканий смак і високий вміст білка.

Рис девзіра – це середньоазіатський сорт, без якого неможливо приготувати справжній узбецький плов. Має рожевий відтінок, в процесі варіння трохи темніє і ніколи не злипається.

Тайський солодкий рис має властивість склеюватися. Підходить для приготування десертів і деяких азіатських страв.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як приготувати іспанську паелью.

Ми також ділилися рецептом фірмового плову від телеведучого Олексія Суханова.

Дивіться відео, як відрізнити пластиковий рис від справжнього:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook, Twitter, Telegram

Джерело: domashniy.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів