Головна Сьогодні

Все, що потрібно знати про ботулізм

Причиною хвороби стають як домашні продукти харчування, так і куплені в супермаркеті напівфабрикати

Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. Фото: pixabay.com
Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати.
Фото: pixabay.com

Ботулізм – важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання, при якому вражається нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Головною причиною смерті хворих на ботулізм є дихальна недостатність, пише likar.info.

Збудник ботулізму – бактерії клостридії, які в 95% випадків потрапляють до організму з їжею. Заразитися ботулізмом можна через продукти, заражені бактеріями або спорами клостридії, якщо ці продукти були погано оброблені.

У більшості випадків винуватцями зараження ботулізмом стають домашні продукти харчування і домашні заготовки на зиму:

- в'ялена риба;

- м'ясні та рибні консерви, особливо власного приготування;

- тушонка, паштети;

- мариновані гриби;

- овочева і фруктова консервація;

- ковбасні вироби, приготовані без дотримання ГОСТів.

Клостридії активно виділяють токсини під час відсутності кисню, тому мариновані гриби і овочі можуть стати джерелом інфекції, а квашені – ні.

Чи можна помітити збудників ботулізму в продуктах?

"На око" обчислити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти містять спорові або вегетативні форми бактерій-збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування. Якщо ви неправильно заготовлюєте домашні продукти харчування (наприклад, робите м'ясні консерви або інші домашні заготовки на зиму), то не до кінця знищені спори бурхливо розмножуються в закритій консервній банці при відсутності кисню.

Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо ви погано промили їх від землі і недостатньо простерилізувати банки. Якщо банка здулася, її обов'язково потрібно викинути. Повторне кип'ятіння не гарантує, що вам вдасться повністю знищити спорові форми бактерії-збудника.

Перші ознаки ботулізму

У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються через 4-8 годин, але іноді – і через 7-10 днів після вживання заражених домашніх продуктів харчування.

До ранніх ознак ботулізму відносяться слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювання, здуття живота, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами, які виробляє бактерія-збудник ботулізму. У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:

- м'язова слабкість, параліч;

- порушення дихання. Воно стає частим і поверхневим;

- прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску;

- порушення рухів язика;

- порушення міміки, викликане поразкою лицьового нерва:

- затримка сечовипускання.

Лікування ботулізму

Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. Як мінімум 25% пацієнтів гинуть, якщо лікування ботулізму проводиться несвоєчасно або неадекватно.

Завдання лікування – нейтралізувати і вивести з крові токсини, утворені бактерією. Крім того, потрібно боротися з ускладненнями, які вже розвинулися. Пацієнту проводять промивання шлунка і кишечника. При необхідності для лікування ботулізму призначаються антибіотики. Якщо порушено дихання, використовуються гіпербаричнаоксигенація або трахеосамія, або хворого підключають до апарату штучної вентиляції легенів.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь