Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Все, що потрібно знати про курячі яйця

Курячі яйця необхідні для збалансованого харчування

Курячі яйця легко засвоюються і перетравлюються. Фото: pixabay.com
Курячі яйця легко засвоюються і перетравлюються.
Фото: pixabay.com

Курячі яйця вважаються одним з найкорисніших і найпоживніших продуктів, завдяки їх харчовій цінності. Яйця просто необхідні для здорового збалансованого харчування. Вони багаті вітамінами, мінералами і протеїном, який практично повністю перетравлюється організмом, пише likar.info.

Твердження, що яйця не корисні для здоров'я людини через вміст холестерину, вважається застарілим і віджилим. Харчування сучасних курей сильно змінилася, тому змінився і склад яєць. Більш того, вже давно відомо, що вміст холестерину в організмі людини безпосередньо залежить від раціону харчування. Тому добра репутація яєць відновлена. Курячі яйця особливо корисні і поживні для літніх людей, завдяки високому вмісту лутеїна і зеаксантина – це каротеноіди (пігменти), які допомагають протистояти зовнішньому старінню організму.

У чому користь курячих яєць:

- Курячі яйця часто призначають в профілактичних і терапевтичних цілях, завдяки багатому вмісту поживних елементів і вітамінів;

- Курячі яйця містять такі вітаміни: вітамін А, вітамін D, вітамін Е, вітаміни групи В, мінерали;

- Білок свіжих яєць застосовується при різних запальних захворюваннях, наприклад, при гострому ацидозі (збільшення кислотно-лужного балансу в організмі людини);

- Білок сирого яйця не подразнює слизову оболонку шлунка і швидко перетравлюється. Курячі яйця важливо включати до раціону харчування при виразці шлунка або кишечника. Дуже обережно потрібно споживати білок при запаленні підшлункової залози;

- Курячі яйця легко засвоюються і перетравлюються, містять мало калорій. Енергетична цінність сирого яйця становить 149 ккал;

- Сирі яйця – дуже ефективний засіб для відновлення голосових зв'язок;

- Курячі сирі яйця корисні при хворобах нервової системи. Саме з цієї причини курячі яйця включають до раціону людей, які потерпають від хвороб нервової системи, а також при профілактиці і лікуванні людей, чия робота пов'язана з впливом нейрогенних промислових хімікатів (ртуть, миш'як);

- Поєднання лецитину і заліза в яйцях сприяє поліпшенню кровотворення;

- Ще один плюс на користь курячих яєць – підтримання в нормі артеріального тиску;

- Останні дослідження доводять, що яйця допомагають скинути вагу, не завдаючи шкоди організму;

- Курячі яйця покращують роботу легенів, борються з бактеріями і знижують ризик ракових захворювань.

Втім, яйця не завжди можуть бути корисними:

- Є маленький відсоток людей, чий організм не здатний переварити яйця;

- У деяких дітей виникає алергія на курячі яйця. Найчастіше подібна проблема з часом проходить. У деяких випадках алергія супроводжує людей протягом усього життя;

- Деякі лікарі стверджують, що не можна їсти яйця частіше трьох разів на тиждень, тому що підвищується рівень холестерину в крові;

- Споживання занадто великої кількості курячих яєць може призвести до порушення обміну речовин.

Харчова цінність курячих яєць

Куряче яйце складається з жовтка і білка. Яєчний білок містить амінокислоти, необхідні для розвитку і функціонування організму людини. Енергетична цінність білка – 17 ккал, що становить приблизно чверть повної енергетичної цінності яйця.

Курячий білок складається з: 85% води, 0,3% жирів, 0,7% вуглеводів, ферментів (протеаза, дипептидаза, діастаза) і вітамінів групи В.

Яєчний жовток також містить білки, жири, вуглеводи, кальцій, залізо, магній, цинк, вітаміни А, Е, і В. Жовток середньої величини містить 2,7 г – білків, 0,61г – вуглеводів і 4,5 г – жирів.

Жирні кислоти в складі жовтка:

- поліненасичені жирні кислоти – 18%;
- мононенасичені жирні кислоти – 52%;
- насичені жирні кислоти – 28%;

Яєчний білок в цілому містить 210 мг холестерину. Останні дослідження показали, що яєчний холестерин балансується (нормалізується) лецитином. Саме тому яєчний холестерин не є небезпечним для організму людини.

Міфи про шкоду яєчного холестерину

Деякі дієтологи вважають курячі яйця шкідливими для здоров'я через вміст холестерину. Але слід пам'ятати, що холестерин необхідний організму в помірних дозах, щоб регулювати роботу серцево-судинної системи. Крім того, останні дослідження показали, що помірні дози холестерину не шкодять здоров'ю організму і не викликають негативних наслідків.

Яєчний холестерин не є небезпечним, головне – помірне споживання яєць.

Скільки яєць можна їсти?

Не існує точної відповіді на запитання, скільки яєць можна з'їдати, щоб не завдати шкоди організму. Загалом рекомендується з'їдати близько 4-6 яєць на тиждень. Для тих, у кого підвищений рівень холестерину, рекомендується з'їдати 2 жовтки і 6-8 білків на тиждень.

В якому вигляді яйця корисніші?

Звісно ж, всі корисні властивості яєць зберігаються, коли вони сирі. Але вживання яєць в сирому вигляді може викликати сальмонельоз (гостра кишкова інфекція, викликана сальмонелою). Тому не рекомендується вживати яйця в сирому вигляді. Якщо вибирати між смаженими і вареними яйцями, то краще вибрати варені. Чим менше маніпуляцій з яйцем проробляється, тим більше корисних речовин в них зберігається.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів