Помідорита іншіпродукти, багатілікопіном , можуть знизитиризик інсультуу чоловіків,вважають автори новогодослідження .
Вонивиявили , що у чоловіківз високим рівнемлікопенув кровіна55відсотківнижчий ризикінсульту в порівнянні зтими, у когонизький рівеньцієї речовини вкрові,пише woman-talk.com.
Вченіз Університету СхідноїФінляндіїпроаналізували, якіречовини можутьзнижуватиздатністьLDL("поганого" холестерину )утворюватипробкив артеріях , які можуть призвестидо інфарктів і інсультів , стверджують дослідники .
Вониспостерігали за станом здоров'ятисяча тридцять одногочоловікау Фінляндіїу віці від46до 65 роківна початкудослідження протягом12- літнього періоду.
За цей час у67чоловіківстався інсульт.
Дослідникивиміряли рівнілікопінувкрові чоловіків ,і розділили їхна чотиримайжееквівалентнігрупи залежновід рівня.
З258чоловіківз найнижчим рівнемлікопінуінсульт ставсяу25, з259з найвищим рівнем- у11 .
Лікопінволодіє і іншимивластивостями, якідозволяють вважатийого дуже кориснимдлясерцево-судинної системи , говорять дослідники.
Лікопін- це речовина , завдяки якійовочі та фруктинабуваютьчервоного кольору.Найбільшелікопінувтоматах,точніше -в томатному сокуіпасті .