Головна Сьогодні

Чим годують в меріях: в Києві в їдальні борються з мухами, у Львові опоненти сідають в різних залах

У Миколаєві борщ всього за 6 грн, а одеське кафе ще треба знайти

Такі різні столовки. Великі і світлі на верхніх поверхах, і маленькі в підвалах
Такі різні столовки. Великі і світлі на верхніх поверхах, і маленькі в підвалах

Слугам народу для якісного розумового процесу потрібно добре харчуватися. І бажано недалеко від робочого місця, щоб не витрачати дорогоцінний час. Журналісти "Сегодня" пройшлися по столових мерій різних міст України та подивилися, чим там годують співробітників. До речі, майже всюди вільний доступ і для звичайних відвідувачів. Правда, ціни демократичні далеко не в кожному кафе при міськраді.

КИЇВ. Буфет на першому поверсі київської мерії в кінці березня раптово закрився на ремонт. Відкрити обіцяють в кращому випадку до травня. На дверях оголошення: "У зв'язку з проведенням профілактичних санітарно-епідеміологічних заходів". У самій мерії з приводу закриття їдальнею ходять різні чутки. Одні говорять, що на місці їдальні зроблять фешенебельний ресторан, а інші, що закрили її через те, що минулого літа там були виявлені таргани. До слова, в минулому році столову вже закривали на кілька днів через те, що в ній з'явилися мухи. Комахи сідали на їжу і псували відвідувачам апетит. "Не виключено, що таргани знову повернулися в їдальню. Я працюю в мерії і періодично заходжу сюди поїсти гречаної каші з котлетою. Зараз вона закрита, обіди беру з собою в судочку", – розповіла нам співробітниця КМДА Оксана.

За словами керівника апарату КМДА Володимира Бондаренка, закриття їдальні навряд чи пов'язано з тарганами, та й версія про новий ресторан помилкова. "Проводиться косметичний ремонт на кухні. Його необхідно робити раз на рік. Були представники СЕС, є відповідні пропозиції щодо санітарного стану. Але ресторану тут точно не буде. В першу чергу, це буде невигідно його власникам: коло відвідувачів обмежене, доведеться робити знижки працівникам", – розповів "Сегодня" Бондаренко. За його словами, зараз співробітники київської мерії харчуються в різних місцях. "Наприклад, через дорогу є фастфуд з низькими цінами і паб, де пропонують недорогі бізнес-ланчі", – говорить керівник апарату.

Самі співробітники КМДА нарікають на закриття закладів громадського харчування і з ностальгією згадують стейки з сьомги (90-110 грн), суші-роли і різні десерти. "Салати були від 7 до 30 грн, найдорожчий – на зразок капрезе, рибні страви – від 18 до 50 грн, – згадує меню співробітниця Олена. – Супи і каші – від 7 до 15 грн, картопля – 12-20 грн, плов – 25 грн, була ще паста з морепродуктами – близько 40 грн, відварна телятина – 27 грн, курка – 20 грн, котлети парові, печені, смажені з різного виду м'яса – телятини, свинини, індички, курки – від 13 до 25 грн, свинячий стейк на кістки – близько 80 грн). На сніданок – яєчня з сосисками, оладки, сирники, біфштекс (20-30 грн.), Пироги – 25-30 грн за порцію, тортики, суфле, солодкі креми – 10-25 грн. Чай, кава, соки коштували від 7 до 15 грн".

За словами Володимира Бондаренка, після ремонту меню в їдальні не зміниться. "Зміна меню – це зміна цін. Тут головне – тримати баланс між якістю і ціною", – говорить Бондаренко.

new_image5_13

Обід Кличка. Одного салату двометровому меру Києва мало.

ОДЕСА: ЧИНОВНИКАМ ДОРОГО, ТАКСИСТАМ – В САМИЙ РАЗ

Їдальня одеського муніципалітету відкрита для всіх і знаходиться на Думській площі, між будівлею мерії і археологічним музеєм. Спустившись сходами, які ще потрібно знайти за парканом-розтяжкою, потрапляєш в тихий, затишний дворик. Сам громадське харчування влаштувалося в непривабливому підвалі з хисткою драбиною і похмурим коридором – впізнати кафе можна лише за яскравою вивіскою. Після такого "тернистого" шляху приміщення громадського харчування приємно дивує і радує чистотою. На вікнах – нові фіолетові тюлі, за столиками може розміститися по чотири людини. Ми заглянули в мерську столову о 12:00 – тут було всього кілька відвідувачів, що не були співробітниками муніципалітету. "Я працюю таксистом і часто тут обідаю – все смачне і свіже, черг немає – краще, ніж чекати шаурму у кіоску", – розповів нам одесит Сергій. Сюди він прийшов разом зі своїм напарником. Чоловік зізнається, що обідає в їдальні не перший рік, але представників влади тут не зустрічав жодного разу.

В Одесі депутатів годують свіжою випічкою та "Екзотикою".

Буфетники і кухарі теж поки не впізнають слуг народу, а депутати зізнаються, що обідають тут зрідка. Мер Одеси Геннадій Труханов каже, що вже півроку не відвідує їдальню. "У нас дуже смачна їжа і випічка, але зараз я на дієті і ношу з дому контейнер з обідом", – розповів "Сегодня" Труханов. Віддає перевагу домашній їжі і член постійної комісії з питань землеустрою та земельних правовідносин міськради Олексій Єреміца: "Іноді користуюся їдальнею, але частіше намагаюся заїхати додому і там поїсти". За його словами, "в цій їдальні дорого".

Найдешевший комплексний обід тут обійдеться в 78 грн, яйця під майонезом – 8 грн, салат "Екзотика" з куркою і апельсинами – 20 грн. На перше – борщ або щі (20 грн). Ціна других страв варіюється від 15 грн до 32 грн. Крім м'ясних тефтелей, котлет і стейків, в меню багато риби – скумбрія, хек. З гарнірів – рис, гречка, квасоля, картопля. Компот тут можна випити за 5 грн, а також поласувати свіжими заварними трубочками і солодким печивом за 10 грн.

new_image11_03

Постійні клієнти. Одесити кажуть, що тут не багатолюдно, смачно і завжди по-домашньому.

new_image8_04

Вхід. Треба постаратися, щоб відшукати.

new_image9_03

Закуска. Салати традиційні та екзотичні.

МИКОЛАЇВ: каші ВІД 4 ГРН, БОРЩ – 6

У Миколаєві їдальня мерії працює строго в обід – в будні дні з 12:00 до 15:00. Приміщення знаходиться у дворі мерії – вони з'єднані переходом. "Поїсти тут може будь-хто. Але чиновників більше, ніж звичайних відвідувачів, приблизно на 20%", – розповіла прес-секретар муніципалітету Наталія Рубан. При цьому додала, що міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич в місцеву їдальню не ходить.

Асортименту може позаздрити будь-який ресторан. Тільки салатів тут 13 найменувань: грецький, морський, м'ясний... Середня ціна – 5 грн, а найдорожчий – "Весна", зі свіжих овочів – 14 грн. Тушкована капуста, рис з овочами, картопля під сиром, різноманітні каші тут коштують від 4 грн. Порція голубців – 12 грн. Ще більший вибір другої страви – кожен день кулінари готують по 16 різних страв – гуляш, відбивні, брізолі, котлети і навіть рибу в маринаді. Все в межах 15 грн. Перші страви – сирний, гороховий або овочевий суп, а також борщ – по 6 грн.

new_image10_03

Столова. Чиновників можна зустріти частіше, ніж городян.

ДНІПР: ЗАРАЗ БІЛЬШЕ ПІСНОГО

Їдальня для дніпропетровських депутатів розташовується на першому поверсі мерії, трохи правіше центрального входу. В кінці минулого місяця на сесії міськради обранці виділили 4,5 млн грн на її ремонт. Але поки місце депутатських обідів має вигляд класичного радянського громадського харчування: чистенько-акуратненько, але без надмірностей.

"Ми намагаємося прислухатися до побажань відвідувачів і варіювати меню, – розповіла нам директор їдальні Поліна Пастушенко. – Зараз, наприклад, багато депутатів постяться, тому в меню стало більше пісних страв". У числі ж того, що депутати люблять їсти в звичайні дні, співробітники їдальні називають млинці, смажену картоплю і так звані шкільні котлети – м'ясні з хрусткою скоринкою.

Іноді сюди заходить перекусити мер міста Борис Філатов. В їдальні розповідають, що міський голова вважає за краще відварну рибу і м'ясо, овочеві салати і взагалі прагне харчуватися здоровою їжею. Пам'ятають в їдальні і про кулінарні уподобання його попередника Івана Куліченка, який керував Дніпропетровськом протягом 15 років. "Він дуже любив гороховий суп, вареники, смажену рибу, – згадує директор. – Спеціально для нього готували свіжі овочеві салати, красиво їх оформляли".

Ціни в міськрадівській їдальні більш ніж демократичні. Свіжі салати починаються від 3,50 грн за порцію, "майонезні" стоять 10-11 грн. Супи та борщі – 7-8 грн, пиріжки – по 3 грн. Комплексний обід обійдеться дніпропетровському депутату в 23 грн.

new_image3_23

Гнучке меню. Прислухаються до відвідувачів.

new_image2_27

Недорого. Комплексний обід коштує 23 грн.

ЛЬВІВ: СІК МЕРУ "ЯК ДЛЯ ЧОЛОВІКА"

У мерії Львова своєї їдальні вже немає – її приміщення орендує комерційний ресторан. Сюди можуть зайти і туристи – наприклад, після сходження на вежу мерії. "Ми тут працюємо близько року, після їдальні все відреставрували, щоб повернути залах ретро-лоск", – розповів "Сегодня" 22-річний директор закладу Володимир Шаповал. За його словами, багато депутатів приходять на бізнес-ланч (50 грн). Меню просте – суп, риба, м'ясо, макарони. "З політиками – складно. Вони на своїй хвилі, наприклад: "Дайте мені те, що я їв вчора, і таке ж легке, як вдома", – ділиться Володимир. – Як правило, депутати, які конфронтують в міськраді, в ресторані сідають в різних залах. Але ми в це не вникаємо, конфліктів на території ресторану не було".

Поки ми розмовляємо, в залі з'являється мер Львова Андрій Садовий і просить робітницю: "Приготуйте мені сік – як для коханого чоловіка!". Ось так замовлення! Просимо мера розкрити секрет.

"Мій обід сьогодні – це фреш з селери, моркви і яблук, салат з огірків і помідорів, редис і пара тостів з білого хліба, – розповів нам Садовий. – Намагаюся не їсти ні м'яса, ні риби, в основному – овочі, фрукти, хліб, масло, кефір. З віком потреба в м'ясі відпадає – організм перестає рости. Можу на Великдень з'їсти шматочок гарної ковбаски, але в щоденному раціоні цього немає. Рибу – тільки свіжовиловлену". Мер зізнався "Сегодня", що вважає за краще картоплю, капусту, моркву, шпинат, обожнює яблука та волоські горіхи. Полуницю – тільки з городу. І кожен день їсть тертий сирий буряк з лимонним соком, часником і маслом льону плюс сир сулугуні.

...Крім переробленої під ресторан їдальні в самій мерії у львівських депутатів достатньо варіантів, де перекусити. Так, Тарас Гупало воліє невеликий ресторан на Руській: "Беремо салат "Старольвівський" з буряка з чорносливом, вареники зі сметаною, фляки або рубці. На перше – борщ або бульйон". А Юлія Хомчин зазвичай обідає в кафе в галереї на Вірменській: "Іноді беру комплексні обіди. Але також люблю себе побалувати супом з лисичками або "угорською Зупкою".

new_image7_05

Ресторан при мерії. Можна і поїсти, і випити.

new_image_26

Ретро-лоск. Опоненти сідають в різних залах.

ХАРКІВ: КЛЕРКАМ – СУП, А КЕРНЕС НА ДІЄТІ

Харківських чиновників багато років годують кухарі кафе "Удача", яке розташоване в цокольному поверсі мерії, тому сторонній сюди не потрапити. Близько 13:30 ми застали лише кількох відвідувачів, які неквапливо закінчували трапезу. Чиновники вважають за краще не перебиватися пиріжками, а ситно пообідати. "Мені подобається овочеве рагу зі спаржею та квасолею, суп дуже смачний. Обід з першого, салату і хліба обходиться в 20 гривень", – розповіла головний спеціаліст відділу по контролю і благоустрою міста Департаменту контролю міськради Валентина Дзюбан. Ціни демократичні. За 300 г першого, на яке пропонують окрошку, солянку, кілька видів супів і борщів просять 13-14 грн. Всього за 8 грн можна покуштувати котлету або тефтелі, за 10 грн – голубці з м'ясом або бризоль, за 14 грн – тушковану в сметані печінку або курячу відбивну. Найдорожче обійдеться свиняча відбивна (17 грн). У залі працюють дві дівчини – вони і кухарі, і офіціанти. А стати ревізором може кожен: двері на кухню відкриті, відвідувачі можуть спостерігати, як і з чого їм готують обід.

З градоначальників тут пам'ятають Володимира Шумілкіна (мер в 2002-2006), який любив поласувати супчиком і рибою. А ось його наступників – Михайла Добкіна і Геннадія Кернеса – в "Удачі" не бачили. Нинішній мер давно дотримується дієти, тому в громадському харчуванні не обідає.

new_image4_21

Кафе "Удача". Комплексний обід обходиться чиновникам в 20 грн.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь