Головна Сьогодні

Їдальні влади: де і чим обідають українські чиновники

В АП борщ по 8 грн, в Мін'юсті готували бургери для Лукаш, а ВР славилася сосисками

Їжа для можновладців. В їдальні Ради можна
Їжа для можновладців. В їдальні Ради можна

У будівліВерховноїРадиє тількиодна "офіційна"їдальня.Алеіснує щедвамісця,де депутатиможутьхарчуватися:дзеркальнийзалу підваліікаміннийнадругомуповерсі.Якрозповіли"Сьогодні" співробітникикомітетів,тамзбираютьсяз нагодичийогосьднянародженнячи свята,або жпроводятьнарадиу вузькому колі.У комітетахнавпроти Ради- кількабуфетів.Самийпримітний- всьогона5столиківпіддахомбудівлінавулиціСадовій3-а: знього відкриваєтьсячудовийвиднамістотакуполРади.Євкомітетахіїдальняна2-муповерсі.Їжурозносятьпід замовлення(у рештікафе- самообслуговування).Цінивбуфетахза останній чассильновиросли,сказаланамспівробітницяодного зних.Алевїдальняхвартість стравза2 рокимайже незмінилася.Так,з2012-горокуна1,5грнподорожчаликотлети(до20,90);на1,3грн-бутербродзікрою(до16,09грн),акорейкапо-українськи... чомусьподешевшалана2грн: з33,92до31,79.Вїдальні мизустрілинардепаОлександруКужель:політикїлааматорськийсалат (капуста,шинката горошок) ікартоплю.

Мизаглянуливкнигускаргоднієїз їдалень.Яквиявилося,депутатів незавждивлаштовує обслуговування.Наприклад,в2007-муроці один зслугнародудвічінаписав,що замістьстравизяловичиноюйомуподали"якісьфрикадельки".Адміністраціяїдальнеюпояснює,щовменюдовелосявнестизміни,такякяловичининавсіхдепутатів невистачило.АосьБорисТарасюкіТарасЧорновілв2010-му роцізалишалитількихвалебнівідгуки.АпомічникидепутатаІгоряРибаковав2012-мупопросили"додативменюпростихсалатів,такякпочинається піст".

МИНУЛЕ.У будівліВРїдальнябулане завжди.Депутатампершогоскликання (1990-1994.-Авт.)доводилосязадовольнятисячаємз буфету."Убуфетіпродавалисясосиски,чайіпечиво,всекоштувало копійки.Наїстисяможна булозадвакарбованці.Алетамможнабуло купитиковбасу!Авмагазинахтоді їїрідко можнабуло знайти.Буву нас,нині покійний,генералКипарисФедірСергійович,депутатвід Полтавськоїобласті.Якосьзайшлими знимначай,авінкаже:"Явже350метрівсосисоктутз'їв",- ділитьсяодинз першихнардепівОлександрКостюк.-Авзагалі тодідепутати працювалибезперерв,навідсутністьїдальнітаувагуніхто незвертав".Кафевтому вигляді,вякомувоноє зараз,з'явилосявжепід час другогоскликання."У 1994 роціу насбулаоднастолова,наСадовій,3-а.Давализвичайні,радянськістрави.Спиртногоне було.Народузавждибуло дуже багато,щільнобуло, івсешвидкоїли.Ялюбивтампообідати,завжди бравборщ,котлетку,салатічай",-розповідаєдепутат2-гоі7-госкликаньМихайлоЧечетов.

ЯКЇДАЛЬНЯДОПОМОГЛАДЕПУТАТАМКОНСТИТУЦІЮПРИЙНЯТИ

Якрозповівнамнардеп-ветеранВолодимир Яворівський,депутатмайжевсіхскликань,їдальняРадивголодні1990-ті роки їхсерйозновиручала."Наприлавкахмагазинівбулопорожньо,ау насможна булонормальнопообідатиза демократичнимицінами,хоча йбезособливихрізносолів,-розповівнамЯворівський.-Пам'ятаю,тодіпостійно були наменюборщіісосиски-сардельки,заякиминавіть у Києвішикувалисячерги,не кажучипро провінцію.Я нимиоб'їдався.Нуі спиртненарозлив:коньяк,горілка,вино.Якосьприходжудодому,адружиназустрічаєзадоволена:"Дивися,заякимделікатесомявмагазинічергувідстояла,заразнагодуютебе!" Іпоказуєпакетзсардельками.У наступні рокименюсталоне вприкладбагатшим:копченості,ікра,червонариба,цукеркиітакдалі.Адляспікера,віце-спікеріві голівкомітетівкількароків томувідкрилиокремийзальчик,кудивозилиїжуспеціальноз ресторанів.До речі,їдальнядопомогланам...прийнятиоднуіз статейКонституції.КомуністинавідрізвідмовлялисяголосуватизаМалийгерб- тризуб.Менідовелося "працювати" зкримською делегацією,вякійбуло багатожінок.Буложарко,кондиціонериохолоджувалипогано,іяпринісдамамз їдальніморозиво.Вонизраділи,сталийого їсти,прицьомупримудрилисянакапатиїмсобінасукніі пішлидо вбиральнізапрати.Миж тим часомпроголосували,натиснувшизавідсутніхпару-трійкукнопок,якразголосіввистачило".

КАБМІН: "ЦЕЗАР" ПО7ГРНІМЛИНЧИКИЯЦЕНЮКА

У будівліКабінетуміністрівє чотиримісця,де можнасмачноінедорогопоїсти:буфетнапершомуповерсі,дві їдальні натретьомуповерсііоднаїдальнядляміністрів -нап'ятому.Аледлятогощобпотрапитидо їдальні, деїдятьчлениуряду, потрібноматиспеціальнийпропуск,якийдаєправопроходупо всіх поверхахКабміну.

Томурядовічиновники,атакожлюди,якізайшливбудівлюпогостьовихперепустках,найчастішеобідаютьнатретьомуповерсі.Аджевбуфетіможназамовититількибулочкипо 3-5грнзаштуку,чайзлимономза2,5грнабокавипо4грн,взятина вагуцукеркиіпечивопомагазиннимцінами.Аосьвїдальняхнатретьомуповерсі,розташованих черездвоє дверейодин від одного,запропонуютьвжеповноціннікомплексніобіди- 10-12грнзапорціюнаваристогоборщузі сметаною,солянкиабокурячогосупу,10грн-зарибнуабокурячукотлету,15грн-заяловичуабосвинячу.Порціякартопліабо рисутамобійдетьсяв5грн,рагу-12грн.Ужевсерединіобідньої перервивцих їдаленьзакінчуютьсясвіжісалати,цінаяких лише7-8грнза100г:"Цезар",вінегрет,олів'є.Навесніводній з їдаленькореспондент"Сегодня"зустріламіністра молодіта спортуДмитраБулатова.Вінрозповідав,якпісля засіданняшукав,де можна швидкоситнопоїсти,запитаввкоридоріу чиновників,і вонийомупорадилийтисаме сюди.

Коли Кабміночолював МиколаАзаров,журналістамігостямперіодичноперекривалидоступв їдальні:охороназупинялаірозгверталавсіх убуфет.Деякіжурналіститодідомовлялися зпрес-службоюпро "тимчасовіпропускивКабмін",з якими вонимоглиспокійноходитинаобід.ЗприходомурядуАрсеніяЯценюкапрактикутакихперепустокскасували.Якрозповівнамджереловоточенніпрем'єра,самвінстоловувідвідуваввсьогопарураз,колибув час:"Замовляв, приміром,млинчикиічай".За неофіційнимиданими, з їжіпоза домомЯценюклюбитьсуші,алетакої стравистоловіКабміну непропонують.

dscn2470_1__
dscn2470_1__

Їстиподано!Чиновниківгодують"Цезарем" іолів'є.

МІУ: ЛЕГЕНДАРНІМЛИНЧИКИІЗАПІКАНКА

Вїдальню,деобідаютьспівробітникиМінінфраструктури(проспектПеремоги,14),потрапитиможна тількиза спецперепустками(заклад знаходитьсяу веденніДП"Укрсервіс"), томутутможназустріти тількисамихчиновників іїхвізитерів,наякихвиписалитакіспецпропуски.

Якрозповіланамначальниквідділу громадськогохарчуваннявідомстваЛюбовНедашківська,щоднянаобідсюдиприходитьблизько120-180осіб:"Намагаємосяготуватистрогозастандартами,щоб булосмачно,правильноізбалансовано.Тому коженденьу насблизько10видівсалатів,3-5видівпершихстрав,10-12видівм'яснихірибних,близько5видівгарнірів".За їїсловами,ціниутримуватиневисокимивдаєтьсязарахунокпродуктовихзапасів:"У нас єхолодильникидлязберіганнямасла,м'яса,овочів.Тому якщорозуміємо,щооптоваціна будерости,робимозапасихочабнапарумісяціввперед".

"Сегодня"побувалавсвята-святихМІУіпоговорилаз відвідувачами.Обідаючізізнаються,що їхні улюбленістрави тут-сирназапіканкаімлинчики."У наслюблять усі- ім'ясо,ірибку,іборщ.Азапіканкасирнаі млинці зсиромі сметаною- місцевародзинка.Колегакаже, що навітьмамаїїтаксмачноїх неготує.Івеличезнийплюс-обідобходитьсяв 20-25грн",-розповіланамспівробітницяОленаОсипенко."Сегодня"спробувалапообідатинацю суму,і ось якістравимиобрали:кулішзгрибами-6,8грн,вінегрет-5,1грн,котлетирибні-9,2грн,компотз чорноїсмородини-5,2грн.Сума-26,3грн.Готують,дійсно,смачно.Якщо жщільнообідатине хочеться,томожназайтивневеликекафе-барнатому жповерсіізамовити,наприклад,каву збутербродамиабо навіть50грконьяку.

Примітноще й те,щоДП"Укрсервіс" організувавдляспівробітників міністерстваможливість купитипривходідо їдальніквиткинаконцертита вистави."Аще можнаподзвонити,замовитиквиткиіїхпривезутьвміністерствопід замовлення",- пояснюютьспівробітникивідомства.

Кажутьвїдальніі про планинамайбутнє.Заразтутобідаютьпрацівникисусідніхдержструктур,длянихоформляютьсяспецпропуски,наприклад,терміномнамісяць."Заразнаше керівництводумаєнадрозширеннямвідвідуваностіїдальнеюзарахунокспівробітників іншихкомпаній, що знаходятьсяпосусідству.Можливо,укладемодоговори зофісами,оформимопропускудляїхспівробітників.Івонизможутьу насобідати",- ділитьсяЛюбовНедашківська.Хочутьвїдальніі готуватиобідиз доставкоюпоадресам."Кухарівдостатньо, ідоставкузабезпечимо.Ітакихідей,повірте,у насмаса.ЯкщобудезадачанагодувативесьКиїв,впораємося",-каже,сміючись,Недашківська.

dscn2498_1__
dscn2498_1__

ВМінінфраструктури.Обідможеобійтисяв 20-25гривень.

МІН'ЮСТ: БУРГЕРИДЛЯЛУКАШІЇЖАНАДОМ

ЇдальняМіністерстваюстиціїрозташованавсамомуцентріКиєва,за адресою провулокРильського, 10,Цікаво це"Арт-кафе" тим,що сюдиприходятьнаобідне тількиспівробітникивідомства-вхідвільний, томупоїстизбираються іпрацівникисусідніхофісів.Якрозповілинамвсамійїдальні-кафе,вденьу ниххарчуєтьсяблизько600голоднихчиновників іменеджерів."Особливошвидко вонирозмітаютьпиріжкизвишнею,капустою,сиром.Люблятьшашлики,котлетки.Акондитеркавласного виробництва -желе,тірамісута іншісолодощі -розлітаютьсянаочах",-кажеадміністраторзалуЛарисаШуляк.

СереднійчеквїдальніМін'юстуобходитьсяприблизнов 20-40грн."Сегодня"замовиласалатбуряковийзсиромза 5,5грн,супкурячийзлокшиноюза 7,5грн,оладкиз кабачківза8грн,котлетурубанусвинячуза 13,5грнітоматнийсікза4грн.Разомза рахунком -38,5грн.

ВідвідувачіїдальніМін'юстукажуть,щоходятьсюдирегулярно."УресторанівцентріКиєваповноціннийобідмені обійшовсяб мінімум80-120грн,а тутвседешевше2-3рази іє з чоговибрати",-розповівнамюристОлегМатвєєв.АбухгалтерАннаНикитенкозізнається,що часунаповноціннийобіднемає,тому приходитьсюдизапиріжками: "Зазвичайберузкапустою,м'ясомабозяблуками,іобідаюнаробочомумісці".

Тим часомшеф-кухарЮрійДемиденковідзначає,щочастенькозайнятічиновникикупуютьітутешнінапівфабрикати:"Намтелефонуютьіпросятьзробити,наприклад,котлети,курячініжки,млинчики.Надвечірформуємообсяг замовлення,інанаступнийденьлюдиприходятьзаготовиминапівфабрикатами.Длябагатьох цезручно,адже вдомаготувати ніколи".

ЄприїдальніМін'юстута літній майданчик- працюєвоназ веснипоосінь.Сюди,якправило,приходять ті,хто не плануєобідати,алехочевипитикави зчимосьсолоденькиміобговоритиз колегамиостанні новини.Аосьперші особивідомствавїдальнюрідкозаглядають.Кажуть,графікщільнийі простішепообідативкабінеті."Намтелефонують,роблять замовленняз меню.Ами їхвідправляємопо кабінетах.Восновномунашіміністривважають за кращездоровуїжу(вареніовочі,нежирнем'ясо,салатибезмайонезу).Строгодо цього ставилисяекс-міністриюстиціїОлександрЛавриновичіОленаЛукаш.Але,бувало,вонапросилаприготуватите, чого небуловменю,наприклад,бургери,якв "Макдональдсі".І робили- не проблема",-розповідаєадміністраторзалуЛарисаШуляк.АДемиденкододає:"Якщо потрібно,можу навітьсушіприготувати".

dscn2461_1__
dscn2461_1__

Кафе-їдальня.Чиновникизмітаютьпиріжкита солодощі.

ПОЧОМУОБІДУЇДАЛЬНІАДМІНІСТРАЦІЇПРЕЗИДЕНТА

ВїдальнюАП,яканавулиці Банковій11, людиназ вулиці непотрапить:тутобідаютьспівробітникиАдміністрації,Держуправліннясправами,атакожвідрядні абовізитери.Напершомуповерсізнаходитьсязална80 осіб,анадругому -щедва зали,вкожному з яких можерозміститисяпо160чоловік.Правда,одинзалзараз,якправило,закрито.Вїдальніпояснюють:це пов'язано зскороченнямиштатучиновників урамкахадмінреформи,післячоголюдейнаобідисталоходитипоменше- приблизнона 20-30%.

Вибірстрав убуфетітрадиційний.Вменюзакуски (з11видів),супи (з4видів),другістрави (з12варіантів),гарніри(з 3 страв)."У теплу поруроку,якправило,актуальнаїжабезм'яса,людиволіютьлегкі страви,хтось сидитьнадієті.Алелюблять нашіспівробітникивсе- іборщізхолодником,ірибку,і салати.Готуємотрадиційнукухню.Ахтось приходитьтількикавувипитиздесертом",-пояснюєадміністраторїдальнеюОленаКолесникова.Цінинагадуютьрадянські.Салатз редискизмасломкоштує 5,3грн,салат"Столичний"-5,92грн,язик відварнийзмайонезом-9,01грн.Цінинапершістравитежскромні:окрошкаовочева(10,73грн),юшкаоболонська(7,55грн),борщукраїнський зпампушками(8,77грн).На друге-котлетипо-київськи(13,58грн),шніцельрибний(10,92грн),зкашеюгречаноюіогірками(3,65грн),абозкартоплянимпюрез гостроюморквою(4,79грн).Виходить,обіддлячиновника -якщозахочетьсявзятиборщ,биточки,гречку,випічкуікомпот- обійдетьсяв 30-35грн.За словамишеф-кухаряїдальніІнниАтрощенко,цінинастравивдається утримуватиневисокимизарахунок невеликоїнацінкидо 30%плюсПДВв25%втой час,яквзвичайнихкафенацінкаможебутивище100%.Вбуфетізізнаються,щоперших осібАПнаобідахмайже небачать, томуде харчуютьсявисокічиновники- не знають:"Ймовірно,у себевкабінетах".ВтімікерівникиАПминулих складівне балувалимісцевуїдальнюувагою.Подейкують,ВікторуЯнуковичувозилиобідиз дому,мовляв,дужеобережновінставивсядо страв, приготованихнастороні.

550563_main_1__
550563_main_1__

Вїдальніпрезидента.Цінирадянські,кухнятрадиційна.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

18 липняFood

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь