Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні
Україна

Небезпечно для здоров'я: як правильно вибирати рибу в супермаркетах

Побоюючись збитків, продавці навчилися "продовжувати життя" і видати за свіжу не тільки дорогу, а й дешеву рибу

Експерти радять купувати річкову рибу. Фото: AFP
Експерти радять купувати річкову рибу.
Фото: AFP

Експерти програми "Ранок з Україною" з ведучими Володимиром Остапчуком і Миколою Матросовим, яка виходить на телеканалі "Україна", розповіли про те, чи якісну рибу продають українцям в магазинах.

Журналісти програми "Ранок з Україною" з'ясували, що такий недешевий товар як риба може бути небезпечний для здоров'я людини. Експерти розповіли, що продавці, побоюючись збитків, вміють "продовжувати життя" і видати за свіжу не тільки дорогу, а й дешеву рибу. Наприклад, морські бички заморожують в спеціальному розчині.

"Філе риби опускають в розчин поліфосфатів, заливають його водою і відправляють в морозилку. У такої розмороженої риби миттєво починають розмножуватися різноманітні хвороботворні бактерії. Аж до ботулізму", – говорить маркетолог Тамара Дзюба.

Крім того, експерти відзначили, що таку популярну в Україні рибу як пангасіус в країні походження віддають бідним верстам населення. А в українських супермаркетах її продають по 60 гривень за один кілограм.

"Нам не потрібна риба з В'єтнаму, яку вирощують в забруднених річках. Вона містить токсичні речовини, відходи різних виробництв. Під час вирощуванні пангасіуса застосовують антибіотики, і це ні для кого не секрет", – говорить експерт сфери харчування Олена Сидоренко.

Виявилося, що і елітна червона риба теж може бути небезпечна для здоров'я. В українських супермаркетах продають штучно-вирощені лосось і сьомгу по 300 гривень за кілограм. За словами експертів, мальків червоної риби годують антибіотиками і спеціальними транквілізаторами.

"При вирощуванні червоної риби використовують штучні речовини, які сприяють швидкому набору ваги риби і запобігають їх різноманітним хворобам. Таким чином, чим менше риби захворіє, тим більше доставлять на прилавки магазинів, тим більший прибуток отримає виробник елітної риби", – говорить доктор медичних наук Вадим Шипулін.

Експерти також радять не піддаватися спокусі і не купувати дешеві відходи від риби. У цих відходах – кісткової і жирової тканини риби міститься найбільша кількість небезпечних радіонуклідів, важких металів і пестицидів, які важко виводяться з організму.

Експерти сфери харчування рекомендують вживати річкову рибу, вирощену в природних умовах. А, якщо вже дуже хочеться поласувати червоною рибою, то краще вибрати стейк.

Дивіться програму "Ранок з Україною" по буднях в ефірі каналу "Україна" о 7:15.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів