Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Колишня помічниця директора кинула високооплачувану роботу щоб стати принцесою сиру

Особистий досвід однієї бізнесвумен: як з нічого народилася творча гастромайстерня


Бізнесвумен. Кинула шикарну роботу і тепе
Бізнесвумен. Кинула шикарну роботу і тепе

Історія Тетяни Дядечко здивувала б багатьох. До 2012-го вона працювала помічником директора в крупній агрофірмі, і їй все подобалося: відмінна зарплата, двічі на місяць закордонні відрядження, словом, робота – мрія. Але не давало спокою відчуття себе "не на місці".

"Не було поштовху до змін. А потім закохалася, треба було переїжджати з Полтави до Києва, я звільнилася і більше року не займалася нічим, крім пошуків себе", – згадує Тетяна.

Це був важкий період в житті: після керівної посади вона прокидалася вранці, не розуміючи, заради чого. В один з таких днів повного відчаю дівчина вирушила на ринок, купила молоко – і зробила свій перший домашній сир. Процес сподобався настільки, що ще рік вона годувала сирами сім'ю і друзів, набиваючи руку і експериментуючи. Потім пішли продажі по знайомих і участь в фуд-фестивалях: на першому ж домашня сироварня розпродала весь товар години за три. Стало ясно, що це може бути хороший бізнес і треба рухатися вперед, до відкриття власного цеху.

"Я сировар, організатор фуд-вечірок і один з організаторів мотофестивалю "Тарасова гора", – так сьогодні, через місяці цілодобового праці, видається автор десятка унікальних рецептів Тетяна.

Зараз, коли долають фінансові проблеми і законодавство постійно змінюється, вона зізнається, що починає замислюватися: чи так уже любиш цю справу, щоб все це виносити?

"Але як тільки потрапляю в цех і стаю "до верстата", сумніви як рукою знімає – настільки неймовірне задоволення!" - ділиться бізнесвумен
.

НАЙВАЖЧЕ

Спокою Тетяна не знає: змінюються законодавство, партнери, йде постійний пошук робочих. Тільки недавно орендувала цех, але вже замислюється, чи не змінити його – з кадрами велика проблема, у селян просто немає бажання працювати, зізнається вона, а з найближчих райцентрів на роботу в цех не поїзд: 50 км відстані, і дороги нікудишні. "Коли говорять:" Хочу почати свою справу, тому що набридло працювати "на дядю" – мені смішно. Почавши свою справу, ти починаєш працювати 24 години на добу – на своїх робочих, на клієнтів, на постачальників", – міркує сировар. Але найскладнішою стороною життя приватного підприємця вона вважає самоорганізацію і настройку щоденного графіка. Скажений ритм частенько вимотує, хочеться розслабитися, але як тільки дав собі відпочинок, мобілізуватися і повернутися в русло вкрай важко.

"Самсобіставишціліісамжесебещоранкунастроюєшнаїхдосягнення.Коливминуломуроцізапускалацех-працювалапо20годин надень.Після2-3місяцівтакогорежимувженічого нехотілося,-розповідаєТетяна.-Коженденьпотрібенаутотренінгімаленькаперемоганадсобою,аджевмайбутньомуне хочупрацювати,якзараз.Алепотрібнопостаратисяівийтинарівень,якийдозволитьпрацюватипо-іншому".

СТАРТОВИЙ КАПІТАЛ

Всепочалосяззвичайнихдомашніхкаструль,ринковогомолокаіаптечнихзаквасок.КількамісяцівдоцьогоТетянавивчаламатчастину,читала,дивиласяролики,вивчаючисироваріння.

"Потімзакупилаформочки,сита,закваски-навсепішлогривень300,-кажепро свої першіінвестиціїДядечко.-Поступовообертинарощувалися,знайшлапідКиєвомцех,дещерікорендувалазміни(приходилапрацюватитудидвічі натиждень)".

Алеснігова кулянаростала-був потрібнийсвійцех,грошейнаорендуякогоуТетянине було."Ярозуміла,щочас-найцінніше,щоє,справавжейде,ірозвивати її требаякомогашвидше,томунамагатисязбиратине стала,-розповідаєпідприємець.-Стартовимкапіталомдляцехусталипроданийавтомобільіарсеналфототехніки,плюсудрузівзайняласоліднусуму.Купилахолодильникдлямолока,пастеризатор,робочістоли,стелажі,килимки,багато-бзЄвропи,іроботапішла".

new_image2_314

Сири робить лише за авторськими рецептами

ЯК ЗМІНИЛОСЯ ЖИТТЯ

2016рікбувнастількинасиченим,щонапоточнийТетянапоставиласобі за мету:направлятибільшечасуізусильнаствореннясім'ї,ніжнароботу,ісклалаграфікподорожейнарік.Вониіранішебуливажливоючастиноюжиття,алетепер,колиграфікхочіщільний,алеТетянайомугосподиня,вдаєтьсявикроюватичаснапоїздкитакчасто,якхочеться.

"Уякийсьмоментдаласобіслововкладатине тількиврозвитокбізнесу,а йвсвоїхобі.Томувесь частоквиткикупую,тоготелібронюю.ПередНовимрокомвлаштуваласобітурпоЄвропі:об'їхалаавтомобілемвсенайбільш "сирні" місця,побачила ідізналася багатоновогоікорисного,зустрічаласязкрафтовоговиробникамиівчителямисироваріння.Виявила,щорівняанглійськоїменівжемало,записаласянамовнікурси",-перераховуєпозитивнізмінивжиттіполтавка.

Якби небулоскладно,вонаобов'язковознаходитьчаснаспортзал-каже,яктількидаєволюлініізнижуєфізичнуактивність,таквідразумлявимистаютьроботаііншісферижиття.Крімтого,вонабере активну участьворганізаціїщорічногомотофестивалю,аджебайки-їїсерйозне захопленнянавсе життя.

"Авнутрішньояпростосталавідчувати,щонарештізаймаюсясвоєю справою.Може,черезпаруроківзахочетьсячогосьіншого.Алесьогодні,отримуючиподякивідзадоволенихклієнтів,думкалишеодна:якжездорово,щоцеєвмоєму житті!"-посміхаєтьсяТетяна.

ПОРАДИ ПОЧАТКІВЦЯМ

Якбипочатиспочатку,Тетянабщесторазобдумала,девідкриватицех.НинішняточкавЖитомирськійобластібулахорошаза ціною,аленадто вжеспецифічнийрегіон:селонакордонідвохрайонів,обидварайцентри-в50км,дорогивбиті.

"На власних помилках дізналася, які аспекти потрібно враховувати в такій справі. Ще у нас величезна проблема з сировиною: якісного молока днем з вогнем не знайдеш, а клієнти просять все більше продукції", – ділиться досвідом підприємець.

Сировинна база – основа основ, Тетяна може брати молоко всього у кількох дрібних фермерів, в яких впевнена: чисто, якісно, і корів годують тим, чим потрібно (це позначається на технології виробництва сирів). Крім технічних моментів, важливий моральний настрій.

"Не поспішайте заздрити підприємцям. Дізнайтеся трохи краще їх графік і правила життя: часто люди вважають затії знайомих крутими, але заздрість не найкращий порадник, – радить Тетяна. – Батьки і друзі мені говорили: "Ой, це так важко, ти не впораєшся", але такого слухати теж не треба. Прислухайтеся до тих, хто задає конструктивні питання і дає корисні поради".

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів