Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Де і як в Україні варять сир

Центром українського виробництва сирів є місто Долина Івано-Франківської області

У світі виробляють сотні різних сортів сирів. Так, тільки в світовій столиці сироваріння Франції виробляється більше 400 різновидів цього молочного продукту – від самих м'яких до самих твердих сортів, і жодна країна в світі не зрівняється з нею. Але, не дивлячись на конкуренцію, в Україні теж існують свої традиції сироваріння. І центром українського виробництва сирів є місто Долина Івано-Франківської області. Щоб дізнатися, як виглядає таїнство сироваріння, ведучі шоу "Чистоплюи" на телеканалі НЛО TV Серж Куніцин і Міла Москаленко вирушили в Долину – знайомитися з майстрами.

Хоча сир – звичний для нас продукт, виявляється, процес його виробництва досить цікавий. Починається все з доїння кіз. Їх чистять і виганяють на пасовище, а потім фермер-сировар (людина, яка контролює всі етапи виробництва сиру – від отримання молока до самої готовності) відправляє ранкове молоко на сироварню для подальшої його переробки.

.jpg_03

Перший етап приготування сиру – пастеризація. Являє собою нагрівання молока до дуже високої температури. Втім, деякі сорти сиру виготовляють з сирого (непастеризованого) молока. Саме від пастеризації (нагрівання і тривалості перебування сировини в контейнері) сир набуває своїх смакових характеристик. Потім молоко охолоджується, і в нього вливають хлорид кальцію і закваску, щоб відокремити сирну масу від сироватки. Після чого субстанцію розрізають на дрібні шматочки і поміщають в формочки під прес.

2_03

Відпресовані сири ще добу "приймають" соляні ванни, потім їх сушать і відправляють на дозрівання в сиросховище. Сиросховище - головна скарбниця ферми, в якій сири досягають потрібного стану і смаку. Там свій мікроклімат, своя вологість, своя температура. Згодом сирки покриваються пліснявою, час від часу їх очищають від неї і миють в соляному розчині. А потім повертають в сиросховище.

4

Ланцюжок приготування досить довгий: подоїти, зварити, порізати, помістити під прес, витримати, промити, почистити, промочити, висушити. Проте, процес цей захоплюючий, а фахівці сироваріння дуже затребувані в Україні. Вони навіть не зарплати не скаржаться, а від своєї діяльності – в захваті, відзначають ведучі.

Про цю та інші незвичайні професії можна дізнатися в шоу "Чистоплюи", яке виходить на телеканалі НЛО TV по вихідних о 09:00.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів