I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Рекомендації Владики Павла: яку літературу читати і чому не варто ходити до психологів

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) розповів про те, яку православну літературу треба читати, як її навчитися розуміти, де шукати розраду для душі і чому не варто звертатися до психологів, астрологів і ясновидців

- Владико, дайте пораду, яку духовну літературу треба читати для душі і розуму?

- Людина, яка шукає шлях до Бога, повинна читати Євангеліє. Священне писання – це бесіда з Богом. Звичайно, з самого початку годі й зрозуміти зміст написаного. Та й не про все там сказано, що відбувається в церкві. Наприклад, під час богослужіння парафіяни співають Символ Віри, але в Євангелії про це нічого не сказано. Тому потрібен духовний керівник, який зможе роз'яснити найпростіші істини.

Реклама

Обов'язково треба читати Діяння Святих апостолів, щоб розуміти сенс дій церкви. Тому що діяння апостолів – це життя церкви. Послання апостолів – це відповіді на нагальні питання в суспільстві віруючих людей. Наприклад, Апостол пояснює, як потрібно поводитися, в посланнях. Це послання до Тита – як Тит, який став в 19 років єпископом, повинен поводитися, щоб не похитнутися у вірі і вести за собою інших. Як вести здоровий спосіб життя – навіть вказано: "коли хворієш, розводь вино невеликою кількістю води для здоров'я шлунка". У Святому Письмі ви знайдете відповіді на всі запитання в нашому повсякденному житті.

Але є і загадкова книга – "Апокаліпсис". Я вам раджу прочитати її як історичну книгу – ні більше, ні менше. Тому що якщо ви будете над нею міркувати, ви обов'язково потрапите в єресь. Чому? Ми не можемо сказати, хто такий звір, ми боїмося числа 666 – числа звіра. Тому ви можете прочитати, але пам'ятайте, що це книга майбутнього – книга, яка відкриє нам сенс після пришестя Христа.

Коли ще не було Христа, багатьма пророками читався Старий Завіт. Сам Христос каже, що Авраам, Ісаак, Яків і Цар Давид хотіли бачити те, що ми з вами маємо, тобто Христа. Вони хотіли до нього доторкнутися. Вони не могли зрозуміти, як діва може народити сина, як може благодійника розіп'яти народ, якщо він воскрешає померлих, піднімає хворих. Коли ж розіп'яли Христа, ми зрозуміли суть писання Старого Завіту і виконання Нового Завіту.

Реклама

Коли вже людина трохи вкорениться в вірі, прийме її всім серцем, дуже допоможуть псалми, про яких Димитрій Ростовський каже, що навіть якщо ти не розумієш, що читаєш, біс розуміє – і лізе ховатися до мідної труби, бо пророчі слова виконувалися і виконуються до сьогодні.

17202942_1758930304121003_2531469929324277638_n

Фото: facebook.com/KyivPecherskLavra

Реклама

- Не всі люди ходять до церкви і далеко не у всіх є духовний батько. Де шукати наставника? Є ще якісь додаткові інструменти?

- Додатковий інструмент це тлумачення Іоанна Златоуста або Феофилакта Болгарського. Або так звана книга "Катехезіс" і "Закон Божий", яка розкладає все по поличках. Але ні в якому разі, якщо ви хочете врятуватися, не треба слухати проповідників по інтернету, сектантів. Ні в якому разі не йти до екстрасенсів – вони роблять це не з Божої волі і жоден з них не сказав правду. Так звані "всевидющі" себе рекламують – у них є ціла мережа осіб, які розповідають "ось мені така-то ясновидиця то-то розповіла".

- А як тоді, прислухаючись до себе, зрозуміти, що це від Бога? Адже людям і сни віщі сняться.

- Не всякому сну вірити. Сни сняться кожен день. Чому? Надивилися телевізор, начиталися в інтернеті, наслухалися дурниць, посварилися з чоловіком або дружиною. Людина вбиває собі в голову – воно їй і сниться. Якщо ви хочете, щоб все було добре, – моліться ввечері. Встаньте на півгодини раніше, прочитайте ранкову молитву. Перед прийняттям і після прийняття їжі помоліться. Благословіть дітей хресним знаменням або восени іконою. Самі скажіть: "Господи, допоможи. Зверни на правильний шлях". Є дуже гарна молитва Парфенія Київського. "Дай, Господи, перенести всі події дня, що настає і нікого не образити, не засмутити і самому не розсіятися". Виходячи на дорогу, завжди проси у Бога допомоги – і займайся тим, що ти робиш наразі.

- А що ви порадите читати людям, які вдаються до послуг психолога, не у всіх аспектах психолог і священик говоритимуть однаково?

- Є церква і священик. І священик не повинен відходити від Євангелія і святий літератури. Чим може допомогти психолог, який бере за свої послуги гроші? Людина може вийти від нього зі спустошеним гаманцем і ненавистю до всього. Треба йти до храму, до священика. Чому душа болить? Тому що її обтяжує гріх. Чому Іуда вийшов з таємної вечері? У нього була мета наживи – він взяв гроші, побачив, що нічого доброго не зробив. Йому було соромно – він пішов і повісився.

Наприклад, розбився літак, загинули діти – що можна сказати матері на втіху? "Чого ви плачете? Не ви перша"? Я завжди кажу: "Я нічим не можу допомогти. Я не заберу вашого горя. Але лише одна відрада і розрада в вашому житті – це Господь, який може заспокоїти ваше серце". Якщо людина стала калікою, допомагайте, скільки можете, і дякуйте. Якщо сильно страждає, попросіть, щоб Господь забрав, припинив страждання. Якщо людині, якій на фронті відірвало руку або ногу, говорити: "Ти тримайся, лікуйся далі", – вона заспокоїться? Ні, вона буде озлобленою. Зцілити може тільки один лікар – це Христос.

Тому жодних психологів, астрологів, ясновидців. Це все від диявола. Один лікар і душі, і тіла це Христос.

17264658_1758930307454336_1907657181469824479_n

Фото: facebook.com/KyivPecherskLavra

- А православні психологи?

- Їх немає. Найкращий психолог – священик. Приходить людина в розпачі – що б ти йому не говорив, від цього йому не стане легше, але коли людина по сповідається і причаститься Таїн Христових, їй полегшає. Священик відпустив їй гріхи Ім'ям Христовим і в місці з тим поєднав з Господом". Коли люди говорять, що Бог один, то чому так багато релігійних течій? Кажуть що всі рани перед Богом, що має бути демократія – демократія і вседозволеність це пекло. Всі рівні на кладовищі і в лазні, бо там померлі, а там роздягнені. З цього і нагорода у всіх різна.

- А як дізнатися Волю Божу?

- Воля Божа – та, яка свята. Вона виконується в любові до ближнього. Якщо ви не знаєте, як вам сьогодні вчинити, ви стривожились – відкривайте Євангеліє і шукайте відповіді там. Хіба Бог, який пішов за тебе на хрест, помер і воскрес, щоб воскрес ти, зробить тобі погано? Ніколи! Хіба люблячий батько зрадить доньку чи сина? Ніколи. Це і є воля Божа. Завжди ставте запитання: "А Христос вчинив би так?", а якщо жінка – "Чи Божа матір поступила б так?" Все дуже просто – аби ми хотіли міркувати, а найголовніше – не грішити.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти