Головна Сьогодні

Від аналізу сміття до парфумерних композицій: як виробляють побутову хімію

Техніка допомагає вченим проводити тести, а волонтери збирають сміття для переробки

Спостереження. Поки люди миють посуд або підлогу, вчені відстежують ці процеси по монітору. Фото: з архіву центру
Спостереження. Поки люди миють посуд або підлогу, вчені відстежують ці процеси по монітору.
Фото: з архіву центру

Коли людина йде в магазин, щоб придбати упаковку прального порошку, навряд чи замислюється, як створюються товари битхіміі. А дарма, адже перш ніж продукт потрапляє на полиці, проходить кілька років досліджень. Вчені розробляють формули, відчувають їх ефективність і потім аналізують – чи відповідають результати очікуванням споживача. Причому ідеї, яким має бути ідеальний засіб для будинку, вченим часто підказують прості люди.

"Наприклад, одна з причин, чому ми поміняли формулу порошку, – зміна в процесі прання. Зараз споживачі перуть за допомогою машин при низьких температурах і в режимі швидкого прання. Все тому, що більшість тканин псується від прання в гарячій воді. Крім того, аналізуючи, як люди проводять прибирання, ми з'ясували, що їх дратує миття підлоги через те, що потрібно переносити відро по квартирі. в результаті була розроблена швабра з розприскувачем ", – розповідає Девід Інграм, директор Інноваційного центру великої компанії в Брюсселі.

У бельгійських стінах йде розробка звичних засобів по догляду за будинком, які потім розходяться серед 2,5 млрд споживачів. Корпорація з річною виручкою в $ 65 млрд щорічно інвестує $ 2 млрд в розробки. Це фінансування йде на забезпечення "мозкового штурму" 7,5 тис. Наукових співробітників (з них 600 осіб працює в Брюсселі) – інженерів, хіміків, технологів, які працюють в 15 дослідницьких центрах корпорації на всіх континентах. Це дозволяє вченим реєструвати 40 тисяч патентів на рік! "Сегодня" подивилася, як проходить цей процес.

Споживачі

З чого починаються інновації в науковому центрі Брюсселя? Зі звичайною ... "квартири". Точніше, мова йде про Залі споживачів, який обладнали в інноваційному центрі.

"Важливо вивчати свого споживача, тому ми регулярно спілкуємося з людьми: і, намагаємося зрозуміти, що вони хочуть. Наш зал повністю повторює інтер'єр квартири, де є кухні, ванні, вітальні, а також звичні нам матеріали і поверхні, найпоширеніше обладнання: посудомийки , душові кабіни або ванни, пральні та сушильні апарати, глянцеві поверхні, нержавіюча сталь. Таким чином, ми відтворюємо побут середньостатистичного жителя Західної Європи, щоб тестувати нові продукти майже в домашніх умовах", – пояснює керівник напрямку з вивчення поведінки споживачів інноваційного центру Міке Мейфродт.

Устаткування дозволяє перевіряти одночасно кілька продуктів – засоби для миття посуду і підлоги, порошки для прання, освіжувачі повітря, зубні пасти, засоби для гоління.

"Дослідження проходять щодня. Тестування прання або миття посуду займає 1-1,5 години, за участю груп з 6-8 чоловік. Випробування нових ароматів триває всього 15 хвилин, але приходять групи по 30-50 осіб", – розповідає Мейфродт.

Дослідження поведінки споживачів допомагає проводити спеціалізоване агентство, яке підшукує учасників з одним єдиним вимогою до них – самостійно мити посуд і прати речі, а не вивантажувати роботу на домочадців.

"Важливо відстежити, як працює, наприклад, новий засіб для миття посуду в різних умовах. Одні господині набирають раковину води, а інші миють під проточною водою. Різне поведінку людей по-різному впливає на сприйняття ефективності засобів. Одні можуть скаржитися на сухість шкіри після миття посуду, інші – на брак піни. Під їх вимоги ми адаптуємо формулу нового засобу", – пояснює Мейфродт.

До слова, ці квартири не зовсім прості – в приміщеннях встановлені односторонні дзеркала, що дозволяє спостерігати за споживачами.

Після досліджень в квартирах люди приходять в магазин, який є частиною Залу споживачів. Тут, як і в реальному магазині, на полицях розставлені продукція компанії і конкурентів. За допомогою цієї кімнати вчені оцінюють поведінку покупців при виборі того чи іншого товару, що згодом допомагає маркетологам правильно представляти товари в магазинах.

Запахи

Тема ароматів – особливе мистецтво.

"У носі людини знаходиться 40 млн рецепторів, що сприймають запах. Завдяки цьому, мозок людини здатний дізнаватися до 1 трлн відтінків ароматів", – пояснює фахівець Парфумерної лабораторії Катрін Гана.

За статистикою, кожен 2-ий споживач перед покупкою нюхає засіб, який планує придбати. Якщо запах не сподобався – він навряд чи його купить. Тому виробники і додають парфум в продукти.

"Ми стежимо за поведінкою споживачів і основними трендами в цій сфері. Зараз, наприклад, через те що життя сучасної людини повне стресів, люди шукають усамітнення в природі, щоб розслабитися і відпочити. Це означає, що споживачам будуть приємні запахи моря, гір, лісів, квітів. Ці теми ми й беремо за основу ароматів", – уточнює Катрін.

Створення запаху триває від місяця до року. Парфумер придумує запах і відтворює його в ароматі.

"Є 4 тисячі парфумерних інгредієнтів. Поєднання синтетичних речовин з натуральними дозволяє отримати унікальні запахи", – говорить парфумер.

bic-eecar-visit-consumer-lounge-7-van-62-1

Дослідження. У спеціальних кухнях бельгійці тестують, як працюють нові товари для будинку. Фото: з архіву центру

Шукаємо упаковку на березі моря

Виробники особливу увагу приділяють вирішенню екопроблем. Ці процеси можна простежити в Лабораторії упаковки, де розробляються нові матеріали, що переробляються для пакування.

"Все частіше ми зустрічаємо тару з переробленого пластику, це знижує обсяги відходів. Ми бачимо нашу задачу в створенні упаковки, яка практично повністю підходила б для подальшої переробки", – зазначає співробітник лабораторії Джиан Дебелдер.

Ці завдання вчені досягають різними шляхами, в тому числі модернізуючи виробництво упаковки.

"Так, наприклад, в одному з проектів вдалося зменшити вагу тари і збільшити концентрацію миючого засобу. При цьому вся упаковка засобу проводиться з повністю переробляються", – говорить "Сегодня" Дебелдер.

Екотурбота лабораторії спрямована і на береги морів-океанів. Для цього розроблені програми, де пакувальні матеріали виготовляють із зібраного на пляжах пластика.

"Волонтери збирають пластик на узбережжі, потім це переробляється і матеріали йдуть на виготовлення упаковки. В одному з проектів було виготовлено 320 тисяч нових пляшок з тонни зібраного на пляжах пластика", – описує масштаби Дебелдер.

У планах учених центру знайти спосіб переробки підгузників.

"Зараз на фабриці в Італії ми намагаємося знайти можливість збирати брудні підгузки, виділяти з них целюлозу, пластик, вбираючу речовину", – говорить фахівець.

Правда, ці програми поки не поставиш на потік, адже не вирішена проблема автоматизації сортування пластику. Існуючі машини не розрізняють упаковку з-під харчових і нехарчових продуктів. Допоможуть в цьому водяні знаки. Але поки йдуть дослідження, де краще їх розміщувати – на пляшці або етикетці.

Є питання і до переробки пластику. Проблема в тому, що якщо з нафтопродуктів можна отримати світлий / прозорий пластик, то після його переробки вдається витягти сіру / чорну субстанцію. Дослідники намагаються ліквідувати "фарбують" речовини з переробки і подарувати матеріалу світлий тон / прозорість.

bic-eecar-visit-analytics-lab-11-van-22

Створення. Роботизована станція тестує нові формули. Фото: з архіву центру

Роботи: створюють формули засобів для чищення

Відчути суть інновацій можна в робототехнічні лабораторії. Цей дослідницький блок журналістам, до речі, показали вперше. У невеликому приміщенні – на 30-40 кв. м – затісно. Все тому, що буквально на кожному кроці тут "живуть" роботи. Вони постійно працюють – створюють нові формули, тестують миючі засоби і порошки, аналізують отримані дані.

"Тут в лабораторії використовуються високотехнологічні прилади й роботизована техніка, які допомагають досліджувати та аналізувати ефективність засобів для прання одягу, миття посуду та інших цілей. Безумовно, можна було б тестувати створювані кошти в ручному режимі – наприклад, мити підлогу самостійно або завантажувати брудний посуд в посудомийну машину. Але це зайняло б дуже багато часу. А завдяки "розумної" техніки реально проводити дослідження в тисячі разів швидше. Тим більше що різні засоби можна тестувати п раллельно ", – говорить керівник лабораторії Флоріс Даенен.

Дослідження проходять у такий спосіб. Хіміки беруть пластикові касети на 96 осередків. У кожен із секторів кладеться невеликий шматочок тканини з забрудненнями. Це непрості плями. Спеціально розроблений принтер друкує на матеріалі цікавить "бруд" – чорнило, жир, вино, кетчуп і т. д. Всього в бібліотеці лабораторії знаходиться до 100 варіантів.

Касети із забрудненими шматочками тканини кладуть в спеціальну станцію. Як відзначають співробітники лабораторії, раніше аналітична система використовувалася в лікарнях для аналізу крові. Але роботизовану станцію поліпшили і тепер на ній можна тестувати продукти для прання і прибирання.

"Машина бере різні інгредієнти, наприклад, зараз тестується три варіанти – рожевий, жовтий і синій. З них система становить різні формули чистячих засобів – тобто змішує цікавлять інгредієнти в різних пропорціях. Отриманий склад машина переносить на досліджувані зразки тканини і ці комбінації тестуються в кожному осередку касети. Так створюються різні формули чистячих засобів", – продовжує Флоріс Даен.

У підсумку "розумна" станція симулює процес прання в кожній з 96 осередків касети. Це дозволяє на тканинах з конкретним забрудненням перевіряти ефективність різних формул чистячих засобів.

"Паралельно працюють як би 96 маленьких пральних машин. У кожній з них знаходиться окреме засіб для чищення. Під час тесту можна контролювати температуру води або імітувати процес прання для пральних машин будь-якої країни. Ці дослідження дозволяють отримати величезний масив даних", – говорить керівник робототехнічні лабораторії .

Флоріс показує велику стопку контейнерів в кутку приміщення: "Весь цей обсяг тестів був проведений за чотири тижні. Це підсумок 35 тисяч прань. Досліджувалися поліестер, різні види тканин, жирні плями, кава". Для порівняння: щоб отримати аналогічний обсяг даних в ручному режимі або режимі автоматичного прання, треба було б 4-5 років активних досліджень.

"Але це невигідно і з економічної точки зору. Адже роботизовані дослідження дозволяють використовувати в 13 тисяч разів менше води, ніж в інших випробуваннях", – розповідає Даенен.

Дослідження ефективності нових формул проходять під контролем. Кожна касета з 96 осередками фотографується до і після прання. І потім спеціальна комп'ютерна програма фіксує тестування. Зокрема, вона відстежує, скільки забруднюючої речовини залишилося на тканини.

"За цією методикою можна перевірити результативність будь-якого миючого засобу – для чищення унітазів, підлог. Причому наносити забруднення можна на будь-яку поверхню – кахельну плитку, скло, нержавійку", – розповів "Сегодня" Даенен.

bic-eecar-visit-analytics-lab-7-van-22

Вивчення. У касетах на 96 осередків аналізуються різні формули. Фото: з архіву центру

Пральня: замовляє тканини з плямами і секонд-хенд

Найбільш успішні прототипи розроблених роботами формул тестуються в реальних умовах. І на допомогу тут приходить Лабораторія по оцінці ефективності засобів для прання.

У приміщенні, що нагадує світлу пральню, йде активна робота: співробітники завантажують в машинки брудну білизну для прання і виймають чисті речі з сушарок.

"Щорічно проводиться близько 1000 досліджень – а це понад 25 тисяч циклів. В цілому, досліджується понад 100 тисяч зразків тканини і видаляється понад 250 тисяч плям", – розповіла нам співробітниця лабораторії Анник Вандепуте.

Зі значним обсягом роботи справляються близько 280 пральних і сушильних машин. Наприклад, американські машини перуть речі при температурі до 30 ° С. А японські рідко оснащують нагрівальними елементами, тому прання відбувається при температурі 5 ° С.

"У лабораторії йде розробка продуктів для всього світу, так що важливо враховувати нюанси різних країн. Скажімо, в США і Японії вода м'яка, а в інших регіонах – жорстка. Тому ми передбачаємо можливість регулювання жорсткості води. Є й кімната для дослідження сушки, де можна регулювати вологість повітря, відтворюючи різні умови", – говорить Анник.

На всіх етапах тестів враховується думка споживачів, адже засіб повинен не тільки добре відпирати плями.

"Люди часто використовують синтетичне різнокольорове вбрання, з принтами. Це означає, що з часом речі можуть сіріти, жовтіти, накопичувати неприємні запахи. Тому споживачам потрібні кошти, зберігають білизну і яскравість кольорів, свіжість і запах речей", – уточнює Вандепуте.

bic-eecar-visit-pall-19-van-25

Різні варіанти. Нові засоби проходять перевірку в пральних машинках для японців і американців. Фото: з архіву центру

Щоб ці проблеми вирішувалися ефективно, співробітники лабораторії повинні розбиратися в причинах появи плям. Виявляється, лише 30% забруднень потрапляють на одяг ззовні: 10% – бруд з вулиці, 20% – випадкові плями. А причиною 70% невидимих забруднень є людина.

"В день дорослий виробляє близько 1 л поту, 10 г солей, 10 г відмираючої шкіри, 20 г шкірного жиру", – пояснює Анник.

Тестування ефективності нових формул має бути об'єктивним, тому лабораторія замовляє тканини з плямами.

"Є незалежна компанія, що спеціалізується на промисловому виготовленні плям. Ці забруднення однаково друкуються на матеріалах і ідентичні по складах. Всі виробники миючих засобів закуповують тканини для тестування. Завдання полягає не в тому, щоб відіпрати промислові плями, а в тому, щоб оцінити ступінь відпирання. І якщо комусь із виробників засобів вдається отримати хороший результат, компанія може сміливо заявляти про успіх, а у конкурентів не буде сумнівів в об'єктивності досліджень", – уточнює Вандепуте.

Крім тестування спецплям, в лабораторії вивчають і побутові забруднення. Для цього у людей і в секонд-хендах закуповується старий одяг.

"Ці речі розрізаємо навпіл. Одну частину стираємо нашими засобами, іншу – засобами конкурентів. І порівнюємо. Яскравість кольорів визначається по спецпалітрі стандартів від промвиробників плям, а білизна тканин перевіряється в ультрафіолетовому світлі", – говорить Анник.

bic-eecar-visit-pall-4-van-25

Непрості умови. Речі розрізають, перуть окремо і звіряють. Фото: з архіву центру

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь