Вчені Європейської лабораторії молекулярної біології (EMBL) і компанії Nestlé Research досліджували кишковий мікробіом домашніх собак, виявивши, що він ближче до мікрофлори людини, ніж у мишей і свиней. Про це вони повідомляють у статті, опублікованій в журналі Microbiome.
Автори вивчили "генетичний профіль" мікрофлори, показавши, що білковий і вуглеводний склад їжі надає на неї схожий вплив і у людей, і у собак різних порід і статі. Як і у нас, у страждаючих ожирінням собак вона більш чутлива до дієти з високим вмістом білка, ніж у тварин з нормальною масою тіла. І навпаки: і у собак, і у людей нормальна, здорова мікрофлора кишечника більш стабільна.
Для експериментів відібрали 64 собаки: порівну біглів і ретріверів – як з нормальним, так і з підвищеним індексом маси тіла. Протягом місяця їх годували звичайним собачим кормом, а потім розділили на дві групи. Наступний місяць перші отримували їжу з підвищеним вмістом білків і зниженою кількістю вуглеводів, а другі – навпаки. Вчені виділяли бактеріальну ДНК з їх фекалій і каталогізували порядку 1,25 мільйона генів.
Потім цей "генетичний профіль" порівняли з аналогічними даними для людей, свиней і мишей. На превеликий подив учених, він виявився найближчим до "профілю" мікрофлори людини – незважаючи на те, що в дослідженнях проблем ожиріння традиційно використовують саме мишей або свиней.
"Наша робота показує, що собаки можуть виявитися більш підходящою моделлю, – каже один з авторів роботи Луїс Педро Коельо. – Їх можна використовувати для вивчення впливу дієти на мікрофлору людини, а люди можуть стати гарною моделлю для вивчення харчування собак ".
Нагадаємо, що думають про нас собаки, коли ми посміхаємося.
Вчені з Університету Гельсінкі в рамках проекту Canine Mind з'ясували , що собаки настільки люблять людську усмішку , що , дивлячись на неї , навіть можуть ігнорувати насування загрози .
Крім того, раніше ми писали, що вчені дізналися, яких людей найчастіше кусають собаки.