Головна Сьогоднi

Вчені навчилися повністю "відключати" тягу до солодкого

Дослідники з Колумбійського університету виявили, як пов'язані зони мозку, що відповідають за сприйняття солодкого й гіркого смаків  

<p style="text-align: justify;">Тягу до солодкого можна відключити. Фото: Soulpost</p>
Тягу до солодкого можна відключити. Фото: Soulpost

Дослідники змогли маніпулювати сприйняттям солодкого й гіркого смаків у лабораторних мишей, впливаючи на різні зони мигдалеподібного тіла. Результати роботи допоможуть розібратися, як мозок реагує на солодку їжу.

Дослідники з Колумбійського університету виявили, як пов'язані зони мозку, що відповідають за сприйняття солодкого й гіркого смаків і почуття задоволення або відрази. Вченим вдалося перепрограмувати сприйняття смаку у лабораторних мишей: тварини насолоджувалися гіркою їжею і відмовлялися від солодкої.

На більш ранніх етапах досліджень дослідники виявили, що за розпізнавання солодкого й гіркого відповідають різні групи клітин в роті і на язиці гризунів. Сигнали про те, який тип їжі їсть миша, також надходили в різні зони частин кори головного мозку, пов'язані з обробкою інформації про смак.

У новій роботі вчені досліджували ще одну зону мозку, окремі частини якої пов'язані зі сприйняттям солодкого й гіркого, – мигдалеподібне тіло (амігдалу). В експериментах використовували особливу частину мишей, отриману за допомогою методів генної інженерії, – нейрони їх амігдали були чутливі до світла. У мозок тварин імплантували оптичне волокно, яке підвели до зон, які відповідають за сприйняття гіркоти і солодкого.

У першому експерименті миші нічого не їли: "солодкі" або "гіркі" зони активували, коли тварини заходили в певні ділянки приміщення, в якому проводили дослід. "Гірких" ділянок гризуни намагалися уникати, вважаючи за краще "солодкі". Воду, розміщену в цих місцях, вони сприймали по-різному: жадібно пили непідсолоджену воду, розміщену в "солодких" ділянках, але ігнорували воду з "гіркої" території. Потім стимуляція зон, що відповідають за сприйняття солодкого, змусила мишей із задоволенням їсти гірку їжу – і навпаки.

На наступному етапі вчені "відключили" активність клітин амігдали за допомогою лікарського препарату. Після цього гризуни перестали віддавати перевагу солодкому: вони їли і те й інше. При цьому додаткові досліди показали, що тварини все ще розрізняли смаки, стимуляція приглушала тільки зв'язок між солодким смаком і приємними емоціями.

Автори роботи вважають, що подібні зони сприйняття солодкого і гіркого можуть існувати і в людському мозку. Якщо їх вдасться виявити, дослідники зможуть більше дізнатися про те, як виникає надмірна тяга до солодкого, яка часто стає однією з причин ожиріння або розладів харчової поведінки.

Про те, чому вчені визнали наркотиками деякі продукти, дивіться на відео нижче:

Джерело: Nature.com

Новини партнерiв

Новини партнерiв