На конференції Experimental Biology 2018 вчені з Південної Кореї представили нову технологію: 3D-друк їжі із заданою формою, текстурою і вмістом поживних речовин.
"Ми створили платформу, яка використовує 3D-друк для створення харчових мікроструктур, вони дозволяють задавати текстуру їжі і швидкість її всмоктування тілом на персональному рівні, – говорить Рі Чжин-Куй, професор і голова дослідження. – Ми думаємо, що одного разу у людей будуть картриджі з подрібненою версією різних інгредієнтів, які можна буде змішувати за допомогою 3D-принтера і готувати згідно з потребами і смакам користувача".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
До того ж до персоналізації їжі можливість тривимірного друку їжі вдома або в промислових масштабах значно знизить кількість харчових відходів, а також знизить ціну їжі через рішення проблем зі зберіганням і перевезенням. І, природно, така переробка їжі і створення з неї об'єктів будь-яких форм може відповідати зростаючим потребам зростаючої кількості людей на Землі.
Для дослідження вчені використовували прототип 3D-принтера, на якому можна створювати їжу з мікроструктурами, що повторюють фізичні характеристики і нанотекстуру реальних харчових зразків. За допомогою такого контролю можна заздалегідь виставити і форму, і структуру, і навіть швидкість абсорбції їжі, чого зі звичайною їжею зробити не можна.
Щоправда, про смакові якості продукту на виступі не йшлося.
Про те, як вчені друкують фігури з води, дивіться на відео нижче: