Влада Литовченко вважає Масляну передвісником весни і закликає прощати один одному помилки в Прощену неділю.
"Масляна – чудотворне свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. За звичаєм, в останній тиждень перед Великим постом ще можна вживати молоко, сир, яйця і м'ясо, і в кожному будинку готують млинці та вареники. А в останній день тижня – неділю – прощаються із зимою і спалюють опудало, розвіюючи попіл по полю, щоб був хороший урожай. Цю ж неділю називають Прощеною, після вечірнього церковного богослужіння люди просять один у одного вибачення за заподіяні неприємності і можливі образи, щоб вступити у Великий піст з миром в душі. Бажаю всім веселої Масляної друзі, миру, злагоди і достатку!" – Каже Влада.
"У мене багато рецептів смачних млинців, які в моїй родині передавалися поколіннями. Це млинці і з молочними продуктами, і м'ясом риби або птиці. Я люблю експериментувати і вражати своїх доньок новими і смачними стравами, намагаюся фантазувати і зіставляти різні овочі і фрукти", – каже Влада. Одним зі своїх рецептів Влада ділиться з читачами "Сегодня".
Млинці з сьомгою холодного копчення і творожним сиром.
Інгредієнти
На 12 штук:
- молоко – 300 мл
- яйце – 1 шт.
- сіль – щіпка, за смаком
- цукор – 1,5 ст. л.
- мука – 5 ст. л. з гіркою
- вода – 130 мл
- рослинна олія - 3 ст. л.
- сода - щіпка
Начинка:
Для начинки:
- 300 гр. сира фета
- 1 маленька цибулина
- 3 ст.л. сметани
- 100 гр. сьомги копченої
- зелень, суміш перців, коріандр за смаком.
Спосіб приготування
У ємність розбити яйце, злегка збити його з сіллю. Додати цукор, соду і половину молока. Потім висипати всю муку і розмішати до однорідності маси.
Розбавити тісто молоком, добре розмішати. Влити олію і холодну кип'ячену воду. Можна замість води додати молоко. Якщо молоко жирне, можна розбавити його водою. Для тонких млинців тісто має бути рідким.
У сковорідку капнути трохи рослинного масла або змастити поверхню шматочком сала. Прогріти добре і вилити порцію тіста.
Для крему збиваємо фету і сметану, додаємо роздавлені через чеснокодавку цибулину, рубану або сушену зелень, розмелені на млинку спеції і порізану дрібними шматочками сьомгу.
На готові млинці викласти начинку, потім закрутити в рулет і прикрасити зеленню.