I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як вибрати смачну каву – поради професійного баріста

Смак напою залежить від сорту, помелу і способу приготування, а головні вороги – світло і кисень

Кава – напій, який для багатьох українців став вже давно незамінним. Розчинна або натуральна, в зернах або мелена, ароматизована – купити можна на будь-який смак і гаманець. В середньому, ціна кави в зернах чи меленої стартує від 150 грн/кг, але при бажанні можна знайти і за 100-110 грн, і за 450 грн. Любителям "швидкої" розчинної кави доведеться розщедритися на 80-300 грн/кг. Продається кави всюди – від великих маркетів до крамничок і точок на ринках, головне – правильно вибрати. Про те, як це зробити, "Сегодня" розповіла професійний баріста, викладач школи бариста Дарина Ріхтер.

ДОБРИЙ РАНОК: ЩО ПРО КАВУ ЗНАЮТЬ ГУРМАНИ

Реклама

Сортів кави безліч, але всі вони ростуть всього на двох кавових деревах: арабіка і робуста. Більш примхливе дерево – арабіка: його зерна трохи подовжені, а в смаку готового напою поєднується гіркота з кислинкою. Зерна дерева сорту робуста більш круглі, вони містять більше кофеїну, а для напою характерний гіркий смак. Також на смак і, відповідно, сорт впливає країна, в якій виросло кавове дерево. Наприклад, бразильська кава більш насичена, а колумбійська – оксамитова. Класичний еспресо виходить при суміші 90-85% арабіки і 10-15% робусти. Гурмани віддають перевагу 100% -вій арабіці, але якщо вам потрібно прокинутися – додайте робусти. Ідеальна кава – суміш з 4-6 сортів арабіки та робусти з різних плантацій.

УПАКОВКА.Головні вороги кави – світло і кисень, тому упаковка повинна бути герметичною. В ідеалі – тришарова фольга зі зворотним клапаном: з нього виходить вуглекислий газ, який утворюється при смаженні зерен, а кисень в пакет не потрапляє. І, звичайно, запах, за яким можна визначити кави: в ньому не повинно бути ароматів прогорклості, кислинки або цвілі. Кава не повинна бути упакована в пластик, якщо це коробка – тільки скло або жерсть. Подивіться на дату обсмажування: зерна зберігають свій аромат місяць. У вакуумній упаковці аромат зерен може збережеться до 6 місяців, а мелену каву повинен бути не старше року. Цифри від 1 до 5 на упаковці говорять про ступінь обсмаження: 1 – найслабша, 5 – найсильніша. Чим вище цифра, тим більше ефірних масел і міцніше смак. На упаковці також повинна бути інформація про країну, плантацію і помел.

ПОМЕЛ.Від ступеня помелу залежить спосіб приготування і смак напою . Грубий – зерна мелють не більше 10 секунд , хороший для поршневий кавоварки і повинен настоятися 5-7 хвилин . Середній помел ( 14 сек . ) Універсальний для кавомолок і турків , повинен настоюватися 3-5 хвилин . Для фільтрових кавоварок потрібен тонкий помел ( 20 сек . ) , напій буде готовий через 3 хвилини . І ультратонкий , або еспресо – до кавового борошна , з якого готується турецька кава в турці або напій з професійної еспресо – кавоварки .

Реклама

ПРИГОТУВАННЯ.Дому каву можна заварювати в чашці (професіонали це називають кап-тест) або в турці. Для першого випадку обдайте чашку окропом (щоб кава не ввібрала холод чашки, втративши при цьому аромат), засипте каву середнього помелу і залийте не крутим окропом, а остиглою водою: кава заварюється при температурі 88-92° С. Потім накрийте кришкою і дайте настоятися 3-5 хвилин. Для приготування в турці кава ультратонкого помелу заливають гарячою чи холодною водою (різниці немає) і тричі доводять до кипіння. Цукор, вершки, коньяк додавати потрібно в готовий напій. Приготування в кавоварці залежить від її типу.

РОЗЧИННА КАВА. Гранульована і порошкова кава – популярні і недорогі , найякісніша – сублімована : її виробляють з арабіки шляхом зневоднення і вакуумної сушки . Вибирайте каву з щільними великими гранулами світло – коричневого кольору . Чим темніше колір розчинної кави , тим більше вона пересмажиться , а значить – гірше .

ТЕСТУЄМО ВДОМА.Гурмани купують каву в зернах і мелють безпосередньо перед приготуванням : аромат і властивості кави зберігаються максимально . Якщо ви купуєте мелену каву , киньте щіпку в склянку з холодною водою : пофарбована в коричневий колір вода говорить про підробку або додавання в каву домішок , що не мають відношення до кави . Визначити за смаком якість кави просто : якщо готову каву можна пити без цукру або вершків і вона не викликає відрази – кава хороша .

Реклама

КУПУЄМО І ЗБЕРІГАЄМО.Купуйте герметично упаковану каву , адже ви не знаєте , коли роздрукована упаковка з кавою на вагу . Не беріть про запас : розпаковану каву , мелену або в зернах , що зберігає свої смакові властивості не більше місяця . Зберігати каву краще в холодильнику , оптимальна температура для неї 5 ° С .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти